Φωτογραφικές μηχανές-σταθμός

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορόσημο στην εξέλιξη της ψηφιακής φωτογραφίας αποτελούν οι α7 και α7R της Sony, οι πρώτες στον κόσμο μηχανές χωρίς καθρέφτη (mirrorless), οι οποίες διαθέτουν full frame αισθητήρα, δηλαδή αισθητήρα με διαστάσεις αντίστοιχες του φιλμ 35 mm που χρησιμοποιούσαν οι αναλογικές φωτογραφικές. Ετσι, συνδυάζουν όλα τα πλεονεκτήματα των mirrοrless μοντέλων (όπως το μικρό βάρος και το «συμπαγές» σώμα) με την απεικόνιση πλήρους καρέ, που μέχρι σήμερα πρόσφεραν αποκλειστικά ογκωδέστερες και ακριβότερες DSLR.

Από τα δύο μοντέλα, επιλέξαμε την α7 για να δοκιμάσουμε αυτό τον συνδυασμό «μεγάλων επιδόσεων από μια μικρή φωτογραφική». Μια μηχανή που από την πρώτη επαφή μαζί της φανερώνει πως, εκτός από συνώνυμο της φορητότητας, ξεχωρίζει επίσης για την πολύ καλή εργονομία και ποιότητα κατασκευής της. Πολύ περισσότερο, στην πράξη αποδεικνύει πως οι δυνατότητές της θα αφήσουν ικανοποιημένο και τον πιο απαιτητικό χρήστη, καθώς ο αισθητήρας των 24,3 Megapixel εξασφαλίζει εξαιρετικής ποιότητας εικόνες με μεγάλο δυναμικό εύρος, ακόμη κι αν κανείς επιλέξει την εντελώς αυτόματη λειτουργία λήψης.

Οπως είναι φυσικό, τα πλεονεκτήματα του μεγάλου αισθητήρα γίνονται πολύ πιο αισθητά στις φωτογραφήσεις σε εσωτερικούς χώρους ή τη νύχτα, όπου σχεδόν απουσιάζει ο ψηφιακός θόρυβος. Αξιόπιστα σε όλες τις συνθήκες αποδίδει όμως και το υβριδικό σύστημα αυτόματης εστίασης της μηχανής, το οποίο είναι ακριβές και έχει τέτοια ταχύτητα που υπερκαλύπτει σχεδόν όλα τα σενάρια φωτογραφήσεων. Φωτογραφήσεις που μπορούν να γίνουν χρησιμοποιώντας είτε το υψηλής ανάλυσης ηλεκτρονικό σκόπευτρο είτε την 3 ιντσών LCD οθόνη, η οποία έχει καλή χρωματική απόδοση και μεγάλες γωνίες θέασης, ενώ είναι ανακλινόμενη.

Χάρις στον επεξεργαστή BIONZ X, η μηχανή αποκρίνεται γρήγορα σε όλες τις λειτουργίες της, χωρίς -για παράδειγμα- να παρατηρούνται καθυστερήσεις κατά την εγγραφή των εικόνων στην κάρτα SD ή στην προβολή τους στην οθόνη. Μαζί με τον full frame αισθητήρα, ο επεξεργαστής συμβάλλει επίσης ώστε η α7 να ξεχωρίζει και στη λήψη βίντεο Full HD, διαθέτοντας μάλιστα μια θύρα HDMI για την εγγραφή του οπτικοακουστικού υλικού σε μια εξωτερική συσκευή ή την αναπαραγωγή του σε μόνιτορ.

Με εύχρηστο μενού, υποστήριξη δικτύων Wi-Fi και ενσωματώνοντας τεχνολογία NFC, για επικοινωνία με «έξυπνες» συσκευές, η φωτογραφική της Sony διατίθεται και σε κιτ με έναν φακό 28-70 mm, από την «οικογένεια» των πέντε καινούριων full frame φακών E-mount που η ιαπωνική εταιρεία κυκλοφόρησε για τις α7 και α7R. Η τιμή της ξεκινά από τα 1.500 ευρώ, μόνο για το «σώμα» – η οποία μπορεί να μοιάζει «αλμυρή», δικαιολογείται όμως από τα χαρακτηριστικά μιας μηχανής που, μαζί με την α7R, είναι αυτή τη στιγμή θεωρητικά και πρακτικά ηγέτης στην κατηγορία της.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT