Ψηφιακή αλάνα για παιδιά, σε ασφαλές περιβάλλον

Ψηφιακή αλάνα για παιδιά, σε ασφαλές περιβάλλον

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Xρειάζεται ιδιαίτερη δεξιότητα για να μιλήσει κάποιος σε ακροατήριο με παιδιά ή φτάνει απλώς να ξανανιώσει παιδί; Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας φαίνεται να προτίμησε χθες το δεύτερο, κερδίζοντας τελικά το ανήλικο κοινό του κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της «Ψηφιακής αλάνας» και του διαδικτυακού τόπου www.cyberkid.gov.gr.

Πρόκειται για ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά εργαλεία που επιτρέπουν στα παιδιά -ανάλογα με την ηλικία και τα ενδιαφέροντά τους- να απασχολούνται παίζοντας διαδικτυακά 16 παραδοσιακά αλλά και καινούργια παιχνίδια. Το παιχνίδι αυτό θα γίνεται σε «ασφαλές» ψηφιακό περιβάλλον, απαλλαγμένο από τους κινδύνους που μπορεί να ελλοχεύουν στο Διαδίκτυο, όπως η δράση παιδόφιλων, ανέφερε ο υπουργός.

Εξ ου και η ονομασία: Ψηφιακή αλάνα. «Εχει να κάνει με ό,τι ζήσαμε εμείς οι μεγαλύτεροι στα παιδικά μας χρόνια. Τι είναι αυτό; Παίζαμε σε μία αλάνα κοντά στο σπίτι μας. Σε αυτήν οι γονείς μας και οι δάσκαλοί μας ήξεραν πολύ καλά πού είμαστε και με ποιους παίζουμε, υπήρχε ένα αίσθημα ασφάλειας. Η μητέρα μου, ο πατέρας μου ήξερε με ποιο παιδάκι έπαιζα, ποιοι είναι οι γονείς του, τι κάνουν.  Αυτό στο Διαδίκτυο δεν είναι δυνατόν» είπε ο κ. Δένδιας.

Ο ίδιος έκανε μια πολύ σημαντική υπέρβαση σε σχέση με τον -σχεδόν φοβικό- τρόπο που αντιμετωπίζουν συχνά το Διαδίκτυο και τους κινδύνους του οι διωκτικές αρχές: «Το Διαδίκτυο είναι ένας νέος, τεράστιος χώρος, με ασύλληπτες ευκαιρίες για εσάς. Είστε πολύ τυχεροί που μεγαλώνετε σε μια περίοδο που όλα αυτά είναι δυνατά και εφικτά, σε άλλες περιόδους αυτό θα ήταν ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά υπάρχει και κίνδυνος». Ο υπουργός κέρδισε μέχρι το τέλος της ομιλίας του το -παραδόξως πολύ ήσυχο- κοινό του προτρέποντας τα παιδιά να μην ξεχνάνε ότι είναι παιδιά: «Η εκπαίδευση είναι σπουδαίο πράγμα, αλλά και η χαρά είναι σπουδαίο πράγμα. Είστε στην πιο όμορφη ηλικία, να την ευχαριστηθείτε. Να είστε καλοί μαθητές, αλλά οι βαθμοί δεν είναι το παν. Εγώ το είπα και σε μια άλλη εκδήλωση, αλλά θα μου επιτρέψετε να σας το πω και τώρα. Τέλειωσα το σχολείο με 15,4 και η ζωή μου πήγε μια χαρά. Να ’στε καλά, χαρούμενοι και ευτυχισμένοι».

Περισσότερο τυπικός ήταν ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο οποίος μίλησε για ανάγκη θωράκισης του σχολείου και τη σημασία του στη διαμόρφωση της Παιδείας. «Δεν ξέρω αν πραγματικά ο βομβαρδισμός από την πληροφορία -που έχετε σήμερα- είναι προνόμιο ή καταντάει βάρος. Το σίγουρο όμως είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ρύθμιση όλου αυτού του κυβερνοχώρου, του Διαδικτύου. Γιατί πράγματι είστε σε μια ηλικία που δεν έχετε ακόμα συγκροτήσει τον αξιακό σας κώδικα, που δεν έχετε αναπτύξει ένα “ανοσοποιητικό σύστημα” για να μπορείτε με άνεση να ξεσκαρτάρετε αυτό το οποίο είναι ανήθικο, το κακό» είπε μεταξύ άλλων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT