Υπέρ της ίσης πρόσβασης σε υψηλές ταχύτητες στο Internet ο Ομπάμα

Υπέρ της ίσης πρόσβασης σε υψηλές ταχύτητες στο Internet ο Ομπάμα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αύξηση του τζίρου, κατά 1,3 τρισ. δολάρια, των εταιρειών που συνδέονται με το Διαδίκτυο θα μπορούσε να οδηγήσει η υλοποίηση πρότασης του Αμερικανού προέδρου να μην επιβάλλονται πρόσθετες χρεώσεις στις υψηλότερες ταχύτητες πρόσβασης και μεταφοράς δεδομένων στο Ιντερνετ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του πρακτορείου Bloomberg. Από τον Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε μέσα στην εβδομάδα από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (Federal Communications Commission) να μην καθιερωθούν πρόσθετες χρεώσεις για την ταχύτερη μεταφορά δεδομένων και περιεχομένου μέσω Διαδικτύου, συντασσόμενος με εταιρείες σαν τη Netflix και τη Yahoo που ζητούν ίση πρόσβαση σε υψηλές ταχύτητες. Μικρότερες και νεοσύστατες εταιρείες του Διαδικτύου ισχυρίζονται πως διαφορετικά τιμολόγια στις ταχύτητες μεταφοράς περιεχομένου και δεδομένων θα τις επιβαρύνουν με δυσανάλογες δαπάνες σε σχέση με τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές τους.

Οι οικονομικές διαστάσεις του θέματος αυτού είναι αρκετά σημαντικές. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών IDC, η βιομηχανία συσκευών που συνδέονται με το Διαδίκτυο μπορεί να φθάσει τα 3 τρισ. δολάρια μέχρι το 2020. Οι πάροχοι καλωδιακών και ασύρματων υπηρεσιών, οι οποίοι ελέγχουν τα δίκτυα μεταφοράς περιεχομένου και δεδομένων, ευνοούν τις πρόσθετες χρεώσεις στις υψηλότερες ταχύτητες. Θα ήταν ένας επιπλέον «πονοκέφαλος» για μεγάλες εταιρείες σαν την Google ή τη Yahoo. Aλλά εάν η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών αποφασίσει να θέσει σε εφαρμογή ένα τέτοιο ρυθμιστικό πλαίσιο, τότε θα αποθαρρύνει την επιχειρηματικότητα στο Ιντερνετ, ισχυρίζονται αναλυτές. Οι προτάσεις για διαφορετικές ταχύτητες στο Διαδίκτυο «θα πλήξουν την καινοτομία στις ΗΠΑ», σχολιάζει η Μπάρμπαρα βαν Σέγουικ, καθηγήτρια Νομικών στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. «Αυτές οι εταιρείες δεν θα έχουν καμία ελπίδα στον κόσμο να είναι ανταγωνιστικές και ταυτόχρονα θα έχουν υψηλότερο κόστος για την ανάπτυξη νέου λογισμικού και γκάτζετς», προσθέτει η ίδια.

Οι πάροχοι καλωδιακών και ασύρματων υπηρεσιών, όπως η εταιρεία τηλεπικοινωνιών AT&T, υπεραμύνονται των συμφερόντων τους. Η AT&T υποστηρίζει πως εάν η αμερικανική κυβέρνηση αποφασίσει να ρυθμίσει το Διαδίκτυο ως «δημόσιο αγαθό», τότε θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Με βάση την πρόταση του κ. Ομπάμα, οι πάροχοι υπηρεσιών στο Ιντερνετ δεν θα μπορούν να εξυπηρετούν με υψηλότερες ταχύτητες τους παρόχους περιεχομένου σαν το YouTube, για παράδειγμα, που θα ζητούν μια τέτοια υπηρεσία. Η συσπείρωση των παρόχων καλωδιακών υπηρεσιών σε λιγότερους ομίλους έχει προκαλέσει αντιδράσεις από οργανώσεις υπεράσπισης δημοσίων αγαθών που υποστηρίζουν πως όλες οι ιστοσελίδες θα πρέπει να έχουν ίση μεταχείριση. Η μεταφορά δεδομένων και περιεχομένου σε υψηλές ταχύτητες επηρεάζει τη μεταβίβαση εικόνων στον κλάδο υγείας ή τον συντονισμό των υπηρεσιών ασφαλείας σε ένα στάδιο ποδοσφαίρου, αναφέρει ο Τσέταν Σάρμα, ανεξάρτητος αναλυτής ασύρματων δικτύων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT