Η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να προσφέρει σήμερα στην αγορά εύκαμπτες οθόνες για ηλεκτρονικές συσκευές και πηγές φωτισμού που λυγίζουν χωρίς να σπάνε. «Στη διαδικασία της κατασκευής τους, οργανικά ηλεκτρονικά εκτυπώνονται -μέχρι σήμερα- με έναν ατελή τρόπο που θυμίζει τη λειτουργία ενός inkjet εκτυπωτή. Η δική μας καινοτομία προωθεί αυτήν τη διαδικασία ένα βήμα πιο πέρα, αξιοποιώντας την τεχνολογία laser για μεγαλύτερης ακρίβειας και πολύ υψηλότερης ποιότητας εκτυπώσεις τέτοιου τύπου».
Δεν είναι όμως αυτή η μοναδική εφαρμογή της καινοτομίας της ΣΕΜΦΕ, εξηγεί η Ιωάννα Ζεργιώτη, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: «Η νέα αυτή τεχνολογία μπορεί να οδηγήσει στην κατασκευή πιο αποτελεσματικών βιοαισθητήρων, συσκευών ανίχνευσης οργανικών και ανόργανων υλικών με τεράστιο εύρος χρήσης, από την Ιατρική μέχρι την ανάλυση τροφίμων. Στην εφαρμογή αυτή, η ακινητοποίηση και η εκτύπωση των βιομορίων γίνονται σε ένα βήμα, μειώνοντας έτσι το χρόνο αλλά και το κόστος κατασκευής των μικροδιατάξεων και δίνοντας σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην εν λόγω τεχνολογία».
Και επειδή η τεχνολογία αυτή αφορά σε συσκευές ευρείας κατανάλωσης -smart phones, φωτιστικά πάνελ, τηλεοπτικές οθόνες-, παράλληλες έρευνες για την ανάπτυξή της γίνονται σε πολλά ερευνητικά εργαστήρια στον κόσμο.
«Γι’ αυτό οι συνεργάτες μου κι εγώ επιδιώξαμε να πάρουμε μέρος στον 3ο Διαγωνισμό “Η Ελλάδα Καινοτομεί!”. Για να δώσουμε μια ώθηση εξωστρέφειας στα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, να εκθέσουμε τη δουλειά μας αλλά και να υποβάλουμε το έργο μας σε αξιολόγηση από τη διεθνούς κύρους επιτροπή του διαγωνισμού. Είμαστε επιστήμονες που δραστηριοποιούμαστε στην Ελλάδα, αλλά έχουμε και έντονη διεθνή επιστημονική παρουσία. Είναι σημαντικό να δημιουργούμε και να παράγουμε ερευνητικό έργο στη χώρα μας και παράλληλα να συνεισφέρουμε στην παγκόσμια ερευνητική και τεχνολογική πρόοδο».