Πόσο κοντά βρίσκεται η εποχή που η ελληνική τεχνολογία μηχανικής όρασης στην παραγωγή θα αντικαταστήσει τα ανθρώπινα μάτια; Ο ηλεκτρονικός μηχανικός Θεοφάνης Κατμάδας από τη Θεσσαλονίκη απαντά στην πράξη ότι αυτή η εποχή έφτασε. Η εφαρμογή που σχεδίασε και υλοποίησε αφορά ακριβώς στη διασφάλιση της ποιότητας προϊόντων αλλά και υπηρεσιών με «έξυπνες» κάμερες. Μέχρι σήμερα, οι λιγοστοί επιχειρηματίες που έχουν επενδύσει στη μηχανική όραση έπρεπε να καταβάλλουν υπέρογκα ποσά για τη μελέτη και κυρίως την αγορά από το εξωτερικό συστημάτων μηχανικής όρασης, τα οποία σαρώνουν τη γραμμή παραγωγής και αποτελούν τα «έξυπνα» μάτια στους ταινιόδρομους βιομηχανικών προϊόντων και αγροτικών αγαθών.
Ο Θεοφάνης Κατμάδας, εν μέσω κρίσης, παραιτήθηκε από την εταιρεία όπου εργαζόταν ως τεχνικός διευθυντής και είχε ως αντικείμενο τον βιομηχανικό αυτοματισμό, και αποφάσισε να στήσει το δικό του εργαστήριο ώστε να εξελίξει την τεχνολογία της μηχανικής όρασης. Συνοπτικά, ήθελε να φτιάξει το δικό του λογισμικό, το οποίο θα προσαρμοζόταν στις ανάγκες παραγωγής κάθε μονάδας χωριστά και θα είχε κόστος έως και 15 φορές μικρότερο από αντίστοιχα συστήματα του εξωτερικού.
«Χρειάστηκαν γι’ αυτό περίπου τρία χρόνια επίπονης δουλειάς και δαπάνη πολλών χρημάτων. Υπήρχαν μέρες που καθόμουν μπροστά στον υπολογιστή έως και 20 ώρες. Βιβλιογραφία βρήκα μέσω Διαδικτύου και επιπλέον έπρεπε να κάνω τα πάντα μόνος μου, αν και θα έπρεπε να υπάρχει μία ολόκληρη ομάδα με προγραμματιστή και άλλες ειδικότητες», εξηγεί ο κ. Κατμάδας.
Η εφαρμογή Orama Quality Assurance είναι έτοιμη από το καλοκαίρι του 2014, ενώ πλέον ακολουθεί σειρά δοκιμών και μελέτη επιμέρους τεχνικών ζητημάτων. Η τεχνολογική πατέντα κομίζει νέα δεδομένα στη βιομηχανική παραγωγή και την αγροτική μεταποίηση. «Μέχρι σήμερα οι βιομήχανοι και παραγωγοί βλέπουν τέτοια συστήματα μόνο σε εκθέσεις, καθώς κοστίζουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Τώρα ήρθε η ώρα η τεχνολογία να γίνει προσιτή σε όλους. Με το λογισμικό μας η απόσβεση του κόστους ενός συστήματος ποιοτικού έλεγχου γίνεται σε ένα χρόνο, αν αναλογιστεί κανείς τα μεροκάματα που χρειάζονται για τον ποιοτικό έλεγχο σήμερα», σημειώνει ο ηλεκτρονικός μηχανικός από τη Θεσσαλονίκη.
Στην ερώτηση γιατί συμμετείχε στον 3ο Διαγωνισμό του ΣΕΒ και της Eurobank ο ίδιος απαντά: «Η τρέχουσα περίοδος είναι μεγάλη πρόκληση και ιδανική ευκαιρία για ανάπτυξη ατομικής πρωτοβουλίας και εφαρμοσμένης έρευνας».