Τροφικές αλλεργίες και ταξίδια: Πώς να τα συνδυάσετε με ασφάλεια
τροφικές-αλλεργίες-και-ταξίδια-πώς-να-563145370

Τροφικές αλλεργίες και ταξίδια: Πώς να τα συνδυάσετε με ασφάλεια

Ακολουθώντας μερικές απλές και αποτελεσματικές οδηγίες θα προστατέψετε τον εαυτό σας και θα μειώσετε τον κίνδυνο κάποιας αλλεργικής αντίδρασης, όσο μακριά και αν είστε από το σπίτι σας

Μαρίνα Καρπόζηλου
Ακούστε το άρθρο

Η ερώτηση «έχετε αλλεργία σε κάποιο φαγητό;» ακούγεται πλέον όλο και πιο συχνά από τους σερβιτόρους κατά τη διάρκεια μιας παραγγελίας σε εστιατόριο. Το ίδιο συνηθισμένες είναι και οι ειδικές σημάνσεις που αποτυπώνονται στους καταλόγους των μαγαζιών και στις συσκευασίες των τροφίμων, οι οποίες δίνουν ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τα συστατικά που περιέχονται (ή μπορεί να περιέχονται) εκεί καθώς και ποια από αυτά είναι αλλεργιογόνα.

Πλέον 17 εκατομμύρια Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν κάποια τροφική αλλεργία, με τα 3,5 εκατομμύρια να είναι κάτω των 25 ετών, σύμφωνα με στοιχεία του ERPS.

Μπορεί κάποτε όλα τα παραπάνω να φαίνονταν υπερβολικά όμως σύμφωνα με στοιχεία του ERPS πλέον 17 εκατομμύρια Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν κάποια τροφική αλλεργία, με τα 3,5 εκατομμύρια να είναι κάτω των 25 ετών. Επομένως οι διευκρινίσεις σχετικά με τα συστατικά ενός γεύματος κρίνονται απαραίτητες και πολλές φορές σωτήριες για τη ζωή κάποιου. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Αλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσιολογίας (ΕΕΑΚΑ) το ποσοστό των ενηλίκων που εμφανίζουν πραγματικές τροφικές αλλεργίες είναι κάτω του 2%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των παιδιών είναι 5%. Tα τελευταία χρόνια συναντάμε μια αύξηση στις τροφικές αλλεργίες, με τα πιο συνηθισμένα ύποπτα τρόφιμα να είναι τα φιστίκια, τα ψάρια, τα σαλιγκάρια και τα καρύδια, σύμφωνα με τη λίστα της ΕΕΑΚΑ. Μόνο στα παιδιά η λίστα αλλάζει, με το γάλα και τα αυγά να κατακτούν τις 2 πρώτες θέσεις.

Τροφικές αλλεργίες και ταξίδια: Πώς να τα συνδυάσετε με ασφάλεια-1
Τα πιο συνηθισμένα ύποπτα τρόφιμα είναι τα φιστίκια, τα ψάρια, τα σαλιγκάρια και τα καρύδια, σύμφωνα με τη λίστα της ΕΕΑΚΑ. Μόνο στα παιδιά η λίστα αλλάζει, με το γάλα και τα αυγά να κατακτούν τις 2 πρώτες θέσεις [Shutterstock].

Η θετική πλευρά είναι ότι αντίστοιχα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και τα εναλλακτικά τρόφιμα. Επομένως ακόμα και εάν εσείς ή κάποιο κοντινό σας πρόσωπο έχετε κάποια αλλεργία εύκολα, μπορεί να βρεθεί κάποιο νόστιμο υποκατάστατο για να μη νιώθετε την έλλειψη.

Και ενώ η καθημερινότητα ενός ατόμου με τροφική αλλεργία κυλάει ομαλά όταν βρίσκεται σε γνώριμα μέρη, τι γίνεται όταν απομακρύνεται από την ακτίνα ασφαλείας του; 

Ακολουθώντας μερικές απλές και αποτελεσματικές οδηγίες θα προστατέψετε τον εαυτό σας και θα μειώσετε τον κίνδυνο κάποιας αλλεργικής αντίδρασης, όσο μακριά και αν είστε από το σπίτι σας.

Γνωστοποιήστε την αλλεργία σας παντού

Μιλήστε με το ξενοδοχείο ή τον host του Airbnb μερικές ημέρες προτού φτάσετε. Κάντε γνωστή την τροφική αλλεργία σας ώστε να μην υπάρχει τίποτα απαγορευμένο στο πακέτο του καλωσορίσματος. Εάν έχετε κλείσει πρωινό ή ημιδιατροφή μαζί με την κράτησή σας, τότε οπωσδήποτε πρέπει να σημειώσετε την αλλεργία σας και να επιβεβαιώσετε ότι τα συστατικά του γεύματος δεν είναι αλλεργιογόνα. Στην περίπτωση που έχετε επιλέξει κάποιο Airbnb υπάρχουν πολλές πιθανότητες να διαθέτει κουζίνα εξοπλισμένη με όλα τα απαραίτητα για να μαγειρεύετε. Συνιστάται να πλένετε τα σκεύη πριν από τη χρήση με καυτό νερό και σαπούνι για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργίας σε περίπτωση που έχουν έρθει νωρίτερα σε επαφή με κάποιο αλλεργιογόνο συστατικό και δεν έχουν πλυθεί σωστά.

Ακριβώς το ίδιο ισχύει και όταν επισκέπτεστε κάποιο εστιατόριο. Επικοινωνήστε στο προσωπικό την αλλεργία σας ώστε και αυτοί αντίστοιχα να ενημερώσουν την κουζίνα. Για επιπλέον ασφάλεια κάντε κράτηση και ενημερώστε και τηλεφωνικά σχετικά με την αλλεργία σας ώστε εάν πάτε σε ώρα πολυκοσμίας η κουζίνα να είναι προετοιμασμένη και ενήμερη γι’ αυτήν. Εναλλακτικά, μην επισκεφθείτε το εστιατόριο που θέλετε σε ώρες αιχμής αλλά σε κάποιο πιο χαλαρό slot, ώστε να μπορείτε να μιλήσετε απευθείας με τον υπεύθυνο κουζίνας. Σ’ αυτήν την περίπτωση οι παραγγελίες φτάνουν στους μάγειρες με πιο χαλαρούς ρυθμούς και έτσι αποφεύγετε έναν ακόμα κίνδυνο: να ακουμπήσει το φαγητό σας σκεύος που έχει ακουμπήσει κάποιο αλλεργιογόνο.

Ταξιδέψτε στους αιθέρες με ασφάλεια

Θα το έχετε παρατηρήσει και εσείς: οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες δεν σερβίρουν πλέον φιστίκια, για προληπτικούς λόγους. Ομως και πάλι, δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι τα γεύματα που σερβίρουν δεν έχουν έρθει σε επαφή με συστατικά που μπορεί να προκαλέσουν κάποια αλλεργία. Γι’ αυτό και φροντίστε να επικοινωνήσετε με την αεροπορική εταιρεία που ταξιδεύετε λίγες ημέρες πριν από την αναχώρησή σας για να σας κατατοπίσουν σχετικά. Σε κάθε περίπτωση, είναι ανακουφιστική η πληροφορία ότι πλέον οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες έχουν ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, με πρόσβαση ανά πάσα στιγμή σε φάρμακα για ιατρικά περιστατικά έκτακτης ανάγκης. 

Η τεχνολογία είναι σύμμαχός σας

Πλέον οι ταξιδιώτες δεν φεύγουν στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα και δεν βασίζονται στην παντομίμα για να μάθουν τα καλύτερα μέρη ή τα πιο χοτ εστιατόρια και μπαρ του προορισμού τους. Ναι, από τη μία αυτό στερεί από τη γοητεία της περιπέτειας αλλά από την άλλη σώζει άπλετο χρόνο, γλιτώνει από σοβαρά λάθη και σε περίπτωση που έχετε κάποια τροφική αλλεργία μπορεί να σας σώσει τη ζωή. Οπως ακριβώς επιστρατεύετε διάφορα apps, ταξιδιωτικά φόρουμ, τους αγαπημένους σας travel infuencers, ακόμα και το ChatGTP για να οργανώσετε το ταξίδι σας, το ίδιο ακριβώς θα κάνετε για να οργανώσετε τη γαστρονομική σας διαδρομή.

Μια αναζήτηση στο Google Maps για βιολογικές αγορές θα σας αποκαλύψει εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που θέλετε να τσιμπήσετε κάτι γρήγορο, υγιεινό και απαλλαγμένο από αλλεργιογόνα συστατικά. Ενα app που κάνει μεταφράσεις, όπως το Google Translate, μπορεί να μεταφράσει ανά πάσα στιγμή κάθε άγνωστη λέξη στο μενού. Στην δε περίπτωση που θέλετε να μεταφράσετε τη φωτογραφία ενός φαγητού ή και ολόκληρο τον κατάλογο, τότε κατεβάστε στο κινητό σας το iTranslate.

Μια εφαρμογή που είναι ειδικά φτιαγμένη για να ενημερώνει για τροφικές αλλεργίες είναι το Spokin App. Αρκεί να βάλετε στα φίλτρα τους δικούς σας διατροφικούς περιορισμούς και θα βρείτε κριτικές άλλων ταξιδιωτών για το μέρος που θέλετε να επισκεφθείτε.

Φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας τα φάρμακά σας

Είναι πολύ σημαντικό να έχετε μαζί σας στο αεροπλάνο τα απαραίτητα φάρμακα για να αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε αλλεργία. Προσοχή, μην τα βάλετε στη βαλίτσα που θα παραδώσετε στο check-in, αλλά πάρτε τα στο ατομικό σας σακίδιο στην καμπίνα. Ετσι ακόμα και στην περίπτωση που χαθεί η βαλίτσα σας (ο εφιάλτης του κάθε ταξιδιώτη) θα έχετε πάντα μαζί τα απαραίτητα φάρμακα, για άμεση πρόσβαση σε περίπτωση ανάγκης. Μαζί σας να έχετε και απολυμαντικά μαντιλάκια για να καθαρίζετε τις επιφάνειες που θα έρθει σε επαφή το φαγητό σας και έτσι να μειώσετε ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο να έρθετε σε επαφή με κάποιο αλλεργιογόνο συστατικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT