Ημερολόγιο Ozempic: «Η αγωνία για την ένεση και το τέλος μιας εμμονικής σχέσης»

Ημερολόγιο Ozempic: «Η αγωνία για την ένεση και το τέλος μιας εμμονικής σχέσης»

Ενας άντρας εξιστορεί τη δική του μάχη με την παχυσαρκία, έχοντας ως τελευταίο όπλο του τις ενέσεις σεμαγλουτίδης

ημερολόγιο-ozempic-η-αγωνία-για-την-ένεση-κ-563159923

«Πάντα ήμουν παχύσαρκος. Οταν τελείωσα το λύκειο ήμουν 110 κιλά. Ως ενήλικος κυμαινόμουν ανάμεσα στα 110 και 120». Ο Στέφανος είναι ένας 33χρονος άντρας που ποτέ δεν ένιωσε ότι τα κιλά του είναι εμπόδιο στην κοινωνική του ζωή. Ωστόσο, μεγαλώνοντας, άρχισε να αντιμετωπίζει ζητήματα πρακτικής φύσεως, που τον κινητοποίησαν να ζητήσει βοήθεια από διατροφολόγους.

Συνειδητοποίησα ότι δεν μπορούσα να δέσω τα κορδόνια μου και δυσκολευόμουν να μπω στο αυτοκίνητο. Αρχισε η κοιλιά μου να είναι πρόβλημα στην καθημερινότητα, ακόμα και στη δουλειά μου.

Οπως ομολογεί, δοκίμασε διάφορες δίαιτες και άλλαξε τέσσερις διατροφολόγους, αλλά τίποτα δεν φαινόταν να δουλεύει μακροπρόθεσμα. Η κατάσταση επιδεινώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν, έπειτα από μια δύσκολη ψυχολογικά περίοδο, πήρε 25 κιλά μέσα σε τρεις με τέσσερις μήνες. «Στα 145 κιλά, δεν μπορούσα να κινηθώ με ευκολία. Συνειδητοποίησα ότι δεν μπορούσα να δέσω τα κορδόνια μου και δυσκολευόμουν να μπω στο αυτοκίνητο. Αρχισε η κοιλιά μου να είναι πρόβλημα στην καθημερινότητα, ακόμα και στη δουλειά μου», διηγείται στην «Κ».

Μια λύση «τύπου Ozempic»

«Μια σκληρή συνειδητοποίηση ήταν όταν σε μια ανάλυση των εξόδων μου αντιλήφθηκα ότι το 70% των χρημάτων που ξόδευα ήταν στα ντελίβερι. Παράλληλα, το επιπλέον βάρος με δυσκόλευε εξαιρετικά στον ύπνο. Αρχισα να υποφέρω από άπνοιες, που με εξαντλούσαν. Τότε, ύστερα από σχετική μελέτη ύπνου που έκανα, άρχισα να κοιμάμαι με μια ειδική μάσκα που ρυθμίζει την αναπνοή την ώρα του ύπνου. Τη χρησιμοποιώ μέχρι και σήμερα».

Οπως εξιστορεί ο Στέφανος, η χρήση της μάσκας βελτίωσε τον ύπνο του και είχε θετικές επιπτώσεις στον μεταβολισμό του, βοηθώντας τον να χάσει τρία με τέσσερα κιλά. Ενα χρόνο αργότερα, στην επανεξέταση που έκανε, ο νευρολόγος που τον παρακολουθεί έθεσε και πάλι το ζήτημα του βάρους και τον προέτρεψε να προσανατολιστεί σε μια λύση «τύπου Ozempic». Το Ozempic, ένα φάρμακο που περιέχει σεμαγλουτίδη, έχει κερδίσει έδαφος ως αποτελεσματική επιλογή για την απώλεια βάρους. Αρχικά αναπτύχθηκε για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2, αλλά κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να χάσουν έως και 15% του σωματικού τους βάρους σε διάστημα 68 εβδομάδων​.

Ενα άγνωστο αίσθημα

Ο Στέφανος γνώριζε πολύ καλά το Ozempic από τον πατέρα του, που είναι διαβητικός. «Ηξερα πως είχε χάσει κάποια κιλά αφότου το ξεκίνησε, παράλληλα όμως είχε βιώσει και παρενέργειες που με είχαν τρομάξει. Καθώς όμως είχα εξαντλήσει την επιλογή των διατροφολόγων, αποφάσισα να το δοκιμάσω». Ο Στέφανος πήγε σε έναν παθολόγο που του σύστησε να δοκιμάσει ένα «ξαδελφάκι» του Ozempic, το Saxenda. Ο στόχος του ήταν να χάσει το 5% του αρχικού του βάρους μέσα σε τρεις μήνες αφότου θα ξεκινούσε τη μέγιστη δόση «Ηταν Οκτώβριος του 2023 και, όπως με διαβεβαίωσε ο γιατρός, ήδη από τον επόμενο μήνα θα ξεκινούσε η συνταγογράφησή του. Εκείνη τη στιγμή, η τιμή του ήταν 240 ευρώ τον μήνα. Το ξεκίνησα όμως, με τη λογική πως είναι θέμα χρόνου η συνταγογράφηση».

Οι αριθμοί

  • Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του ΟΟΣΑ, περίπου το 60% του πληθυσμού στις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες θεωρείται υπέρβαρο και το 25% είναι παχύσαρκο, κάτι που αποτελεί σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας​.
  • Στην Ελλάδα το 2024, το ποσοστό παχυσαρκίας είναι περίπου 16,4%, σύμφωνα με τα δεδομένα του World Population Review.
  • Η μεγαλύτερη τράπεζα της Δανίας, η Danske Bank, έχει προβλέψει ότι το ΑΕΠ της Δανίας θα αυξηθεί κατά 2,1% το 2024 και αυτό οφείλεται κυρίως στη Novo Nordisk, η οποία παράγει τα φάρμακα Ozempic και Wegovy.
  • Η ζήτηση για αυτά τα φάρμακα έχει κάνει τη Novo Nordisk την πολυτιμότερη εταιρεία στην Ευρώπη.

Ο Στέφανος έκανε καθημερινά την ένεση στις 9 η ώρα το πρωί. Μέσα σε λίγο καιρό είδε τα αποτελέσματα. «Από τη δεύτερη – τρίτη μέρα άρχισε να μου κόβεται η όρεξη μαχαίρι. Δεν είχα επιθυμία για φαγητό, ενώ παράλληλα χόρταινα και πιο εύκολα. Θυμάμαι μια συγκλονιστική σκηνή, μια φορά που πήγα για φαγητό με φίλους. Είχαμε πάρει ο καθένας από μια μακαρονάδα και μια σαλάτα. Δεν είχα φτάσει ούτε στη μέση και ένιωσα το αίσθημα του κορεσμού. Ηταν ένα αίσθημα σχεδόν άγνωστο, το είχα νιώσει μόνο μια φορά στο παρελθόν, μετά από ένα υπερφαγικό επεισόδιο. Ηταν πραγματικά σοκαριστικό», διηγείται. Το αίσθημα του κορεσμού κράτησε περίπου τέσσερις μήνες. Τότε ξεκίνησε μια ακόμα δύσκολη περίοδος για τον Στέφανο και άρχισε πάλι να τρώει. Σε αυτό το διάστημα είχε προλάβει να χάσει 20 κιλά και είχε φτάσει στα 120. Ο μακροπρόθεσμος στόχος του ήταν τα 90.

«Το θετικό ήταν πως όλους αυτούς τους μήνες δεν είχα ιδιαίτερες παρενέργειες, μόνο το πρώτο διάστημα 20 λεπτά μετά την ένεση ένιωθα μια αδιαθεσία. Είχαν όμως περάσει πέντε μήνες και ακόμα το φάρμακο δεν συνταγογραφούνταν. Αγχωνόμουν πως δεν μπορούσα να το αντέξω οικονομικά. Πήγα τότε σε ένα Ιατρείο Παχυσαρκίας, όπου μου είπαν πως θα έκαναν τη διαδικασία για να λάβω τη σχετική έγκριση. Καθώς η έγκριση δεν ερχόταν, το σταμάτησα. Τότε πήρα πέντε – έξι κιλά. Δεν με έριξε ψυχολογικά, γιατί το περίμενα. Για την ακρίβεια, χάρηκα που δεν ήταν περισσότερα». Ο Στέφανος μίλησε ξανά με τον νευρολόγο του, που του είπε πως κατά τη γνώμη του έπρεπε να ξεκινήσει το Ozempic. Πράγματι, του το συνταγογράφησε μια ενδοκρινολόγος, τότε όμως ξεκίνησε μια νέα περιπέτεια, καθώς το αναζητούσε για περίπου τρεις μήνες και δεν μπορούσε να το βρει γιατί ήταν σε έλλειψη.

Στο κυνήγι του Ozempic

«Ηθελα να συγκεντρώσω τις ενέσεις των πρώτων μηνών, γιατί αγχωνόμουν ότι μπορεί να το ξεκινήσω και να υποχρεωθώ να το σταματήσω επειδή ήταν σε έλλειψη. Παρόλο που είχα τη συνταγή, τα φαρμακεία δεν μου τις έδιναν, έπρεπε να κινητοποιήσω γνωστούς και να παρακαλέσω. Ηταν μια διαδικασία άκρως ψυχοφθόρα», περιγράφει τη μεγάλη ζήτηση για το φάρμακο ακόμα και από ανθρώπους χωρίς πρόβλημα παχυσαρκίας. «Δεν μπορώ να καταλάβω όσους σπεύδουν να το αγοράσουν χωρίς να τους το έχει συνταγογραφήσει κάποιος γιατρός, κατά τη γνώμη μου, αν δεν έχεις πρόβλημα, δεν έχει νόημα να το πάρεις» λέει. 

Ο Στέφανος έχει ολοκληρώσει πλέον τους τρεις πρώτους μήνες της θεραπείας του, κάνοντας την ένεση του κάθε Τρίτη πρωί. «Είναι πολύ απλή η διαδικασία. Το μόνο που με αγχώνει είναι η εξασφάλιση των νέων ενέσεων. Βρίσκομαι και πάλι στη διαδικασία συγκέντρωσης των δόσεων των επόμενων μηνών». Εχει χάσει ήδη 15 κιλά και πλέον η απώλεια του βάρους έχει γίνει αισθητή στους γύρω του, αλλά και στον εαυτό του. Οπως λέει στην «Κ», νιώθει πως κινείται πιο εύκολα. Η όρεξή του για φαγητό δεν έχει μηδενιστεί, αλλά δεν έχει την έντονη επιθυμία ή τις σκέψεις που είχε στο παρελθόν σχετικά με τα γεύματά του.

Το τέλος μιας εμμονικής σχέσης; 

«Η σχέση μου με το φαγητό είχε καταλήξει να είναι εμμονική. Φοβόμουν διαρκώς μήπως δεν μου φτάσουν οι μερίδες που έχω παραγγείλει, μήπως δεν υπάρχει αρκετό φαγητό στο σπίτι ή μήπως κάτι δεν έχω υπολογίσει σωστά. Πλέον δεν αφήνω αυτό το γαϊτανάκι σκέψεων να με παρασέρνει. Το Ozempic με βοηθάει σε αυτή την κατεύθυνση, είναι σαν να έχει καταλαγιάσει αυτή μου την παρόρμηση». Παράλληλα ο Στέφανος σχολιάζει πως είναι από τους τυχερούς, καθώς δεν βιώνει τις παρενέργειες του φαρμάκου. «Ισως επειδή ο οργανισμός μου είχε ήδη δοκιμαστεί με το Saxenda. Αλλοι ασθενείς ξέρω πως δεν αντέχουν να το συνεχίσουν, όπως για παράδειγμα ο πατέρας μου που είχε έντονες ζαλάδες και ναυτίες».

Η πλειονότητα των ασθενών που ξεκινούν τη χρήση των φαρμάκων για απώλεια βάρους, όπως το Ozempic, τα σταματούν εντός δύο ετών.

Ο πατέρας του Στέφανου δεν είναι ο μόνος που διέκοψε τη θεραπεία του. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Reuters στις 10 Ιουλίου, η πλειονότητα των ασθενών που ξεκινούν τη χρήση των φαρμάκων για απώλεια βάρους, όπως το Ozempic, τα σταματούν εντός δύο ετών. Οι λόγοι δεν αναλύονται εκτενώς στην έρευνα, γίνονται όμως αναφορές στις παρενέργειες που συχνά αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, όπως η ναυτία και οι γαστρεντερικές διαταραχές​. Επιπλέον παράγοντες της διακοπής των φαρμάκων είναι η υψηλή τιμή και η περιορισμένη κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία, που δημιουργούν ανασφάλεια στους ασθενείς.

Ο Στέφανος θέτει ως βασικό του στόχο όχι μόνο τη μείωση του βάρους του, αλλά την αλλαγή των διατροφικών του συνηθειών. «Μεγάλωσα σ’ ένα περιβάλλον που το φαγητό έπρεπε να είναι διαρκώς παρόν, και μάλιστα σε γιγαντιαίες ποσότητες. Μεγάλα ταψιά, διαφορετικά φαγητά, «τι θέλει να φάει το παιδί;», όλα αυτά τα στερεότυπα της ελληνικής οικογένειας για μένα ήταν πραγματικότητα. Εχω μάθει σε αυτή τη λογική, πως αν δεν υπάρχει πολύ φαγητό στο σπίτι ή στο τραπέζι, τότε υπάρχει πρόβλημα. Είναι ένα μοτίβο που πρέπει να το καταρρίψω, όσο βαθιά ριζωμένο και αν είναι μέσα μου. Μόνο τότε θα φτάσω στον στόχο μου, που δεν είναι άλλος από το διψήφιο νούμερο στη ζυγαριά μου».  

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT