Ουκρανικό – Πούτιν: Ομόφωνη καταδίκη από Ε.Ε. και ΝΑΤΟ συνοδεία κυρώσεων

Ουκρανικό – Πούτιν: Ομόφωνη καταδίκη από Ε.Ε. και ΝΑΤΟ συνοδεία κυρώσεων

Σε κοινή δήλωση καταδίκης της απόφασης του προέδρου της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των ουκρανικών περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ προέβησαν χθες η πρόεδρος της Ε.Ε., Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σε κοινή δήλωση καταδίκης της απόφασης του προέδρου της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των ουκρανικών περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ προέβησαν χθες η πρόεδρος της Ε.Ε., Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Η αναγνώριση των δύο αποσχισθεισών περιοχών «αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ», ανέφεραν οι δύο πρόεδροι των θεσμών. «Η Ενωση θα αντιδράσει με κυρώσεις έναντι όσων ενεπλάκησαν σε αυτήν την παράνομη ενέργεια». Σε δήλωση καταδίκης προέβη και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Το ενδεχόμενο να τεθεί στο τραπέζι το ήδη συμφωνηθέν πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας σε περίπτωση αναγνώρισης από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ είχε ήδη αναφερθεί νωρίτερα από τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοσέπ Μπορέλ.

Ευρωβοήθεια 1,2 δισ. ευρώ στην Ουκρανία και παράθυρο ευρωπαϊκής προοπτικής.

Το Συμβούλιο ενέκρινε χθες το πακέτο χρηματοδοτικής βοήθειας 1,2 δισ. ευρώ για την Ουκρανία, η οικονομία της οποίας έχει κλονιστεί ποικιλοτρόπως εξαιτίας της πολύμηνης πολιορκίας από τη Ρωσία. Επιπλέον, το Συμβούλιο ενέκρινε την ανάπτυξη αποστολής στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Ουκρανία (η Ελλάδα ήταν μία από τις χώρες που είχαν μπλοκάρει την πρωτοβουλία). Η Ε.Ε. θα παράσχει επίσης στη χώρα ειδικούς για την αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων και εκστρατειών παραπληροφόρησης.

O Λιθουανός ΥΠΕΞ Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις τόνισε ότι θα έπρεπε ήδη να έχουν επιβληθεί κυρώσεις κατά της Ρωσίας και ότι δεν πρέπει η Ε.Ε. να περιμένει να ξεκινήσει η εισβολή. Ο κ. Λαντσμπέργκις αναφέρθηκε επίσης στην κατάσταση στη Λευκορωσία, η παραμονή των ρωσικών δυνάμεων στην οποία μοιάζει πλέον να είναι επ’ αόριστον και όπου «τα λευκορωσικά στρατεύματα μοιάζουν να δέχονται πλέον εντολές ολοένα και περισσότερο» από τη Μόσχα. Ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι αν η Λευκορωσία εμπλακεί σε ενδεχόμενη ρωσική εισβολή, θα επιβληθούν επιπλέον κυρώσεις και σε αυτήν. Ο Λιθουανός ΥΠΕΞ στήριξε το αίτημα του Ουκρανού ομoλόγου του Ντ. Κουλέμπα, που συμμετείχε στη συνεδρίαση, για την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε. Ο κ. Μπορέλ μίλησε κι αυτός για την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας, αναφέροντας ότι αυτό είναι που φοβάται ο Β. Πούτιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT