Πυρκαγιές: Μαζικές διασώσεις ζώων

Στις προσπάθειες, υπό τον συντονισμό της ειδικής γραμματείας για την προστασία των ζώων, συνδράμουν η Πολιτική Προστασία, εθελοντικές ομάδες και δήμοι

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σπαρακτικό βίντεο της εθελόντριας στο Fazoo Farm, στο Λαγονήσι, που παλεύει να διασώσει από τη φωτιά τα σκυλιά και τα γατιά του καταφυγίου έχει γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η φωτιά πλησίασε στον χώρο αιφνιδιαστικά γρήγορα, χωρίς να υπάρξει ικανό χρονικό διάστημα να οργανωθεί επιχείρηση εκκένωσης. Η ευρύτερη περιοχή από τα Καλύβια έως και την Ανάβυσσο έχει πάρα πολλά καταφύγια και πανσιόν ζώων συντροφιάς, αλλά και χώρους με παραγωγικά και ιπποειδή.

Η αγωνία και η κινητοποίηση των φιλόζωων υπήρξε από την πρώτη στιγμή μεγάλη. Υπενθυμίζεται ότι έχει αποκτηθεί μεγάλη τεχνογνωσία στην οργάνωση εκκενώσεων και διασώσεων από τις προηγούμενες μεγάλες πυρκαγιές στο Μάτι και στη Βαρυμπόμπη. Πέρα από την πολύτιμη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι κατά τόπους εθελοντικές ομάδες, αλλά και οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς έχουν και την ειδική γραμματεία, στην οποία μπορούν να απευθύνονται. Ετσι, οι τηλεφωνικές γραμμές της ειδικής γραμματείας εδώ και δύο μέρες δεν έχουν πάψει να χτυπούν.

Η περίπτωση του Fazoo Farm είναι προς το παρόν μεμονωμένη, καθώς σε άλλα καταφύγια πραγματοποιήθηκαν εκκενώσεις. Μια ιστορία με αίσιο τέλος ήταν η εκκένωση του Ιππικού Ομίλου Αναβύσσου.

Στις υπεράνθρωπες προσπάθειες, που γίνονται υπό τον συντονισμό της ειδικής γραμματείας για την προστασία των ζώων συντροφιάς, συνδράμουν η Πολιτική Προστασία, εθελοντικές ομάδες, όπως η Alma Libre και η Greek Animal Rescue και δήμοι που έχουν προσφέρει μεγάλα φορτηγά για εκκενώσεις.

Από το μεσημέρι της Δευτέρας η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Dog’s Voice, υπό την αιγίδα της ειδικής γραμματείας, έθεσε σε λειτουργία τον σταθμό πυροπλήκτων ΛΑΤΟ Γαλάτσι, που δέχεται τα πυρόπληκτα ζώα από καταφύγια και σπίτια σε Κερατέα, Λαγονήσι και Καλύβια.

Το πρωί της Τρίτης τα φιλοξενούμενα ζώα συντροφιάς είχαν πλέον φτάσει τα 150. Στο πλευρό των ζώων βρίσκεται η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος και πλήθος κόσμου που προσφέρει τα απαραίτητα. Αντίστοιχα, τα ιπποειδή και τα παραγωγικά ζώα από την περιοχή μεταφέρθηκαν στο καταφύγιο A Little Shelter στο Πολυδένδρι.

Οι εθελοντικές ομάδες δεν έχουν προλάβει να κάνουν απολογισμό, καθώς συνεχίζουν αδιάκοπα εκκενώσεις και διασώσεις στα νέα πύρινα μέτωπα. Μεταξύ άλλων διασώθηκαν 200 κατσικάκια και αρνάκια από στάνη που κάηκε ολοσχερώς στο Λουτράκι. «Ουσιαστικά, τα ζώα της Λαυρεωτικής θα επιστρέψουν σταδιακά στους χώρους που ήταν παλιά και στο ΛΑΤΟ θα πάμε τα ζώα από τα υπόλοιπα πυρόπληκτα μέρη», μεταφέρει διασώστης στην «Κ», που βρίσκεται πλέον επί ποδός δύο συνεχή 24ωρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT