Inventing Anna: Μια ανύπαρκτη πλούσια κληρονόμος – Η συνέντευξη της Άννα Σόροκιν στους NYT

Inventing Anna: Μια ανύπαρκτη πλούσια κληρονόμος – Η συνέντευξη της Άννα Σόροκιν στους NYT

Η συνέντευξη στους NYT της Αννα Σόροκιν, η οποία εξαπάτησε την ελίτ του Μανχάταν και έγινε τηλεοπτική σειρά στο Netflix

4' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυκλοφορία της τηλεοπτικής σειράς «Inventing Anna» («Εφευρίσκοντας την Αννα»), που έχει εννέα επεισόδια και προβάλλεται από την πλατφόρμα Netflix σε παραγωγή της Σόντα Ράις, επανέφερε στο προσκήνιο την περίπτωση της Αννα Σόροκιν.

Η 31χρονη Σόροκιν έζησε για αρκετά χρόνια στη Νέα Υόρκη χρησιμοποιώντας την ψεύτικη περσόνα της Αννα Ντέλβι, μιας πλούσιας Γερμανίδας κληρονόμου δικής της εμπνεύσεως. Στο πλαίσιο αυτό, έπεισε μέλη της ελίτ του Μανχάταν να χρηματοδοτήσουν το υψηλό και πανάκριβο γούστο και τα πολυάριθμα ταξίδια της. Η Σόροκιν συνελήφθη το 2017 γιατί χρωστούσε στις τράπεζες και δεν πλήρωσε ποτέ τους λογαριασμούς πολυτελών ξενοδοχείων, στα οποία διέμενε.

Η ψεύτικη περσόνα της Αννα Ντέλβι

Το 2019 κάλυψα τη δίκη της για την εφημερίδα New York Times. Η Σόροκιν βρέθηκε ένοχη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση από τέσσερα έως δώδεκα χρόνια. Αφού πέρασε από πέντε σωφρονιστικά ιδρύματα, αφέθηκε ελεύθερη τον Φεβρουάριο του 2021. Εξι εβδομάδες αργότερα συνελήφθη εκ νέου, επειδή υπερέβη το χρονικό όριο της βίζας της. Κρατείται τον τελευταίο χρόνο, στη διάρκεια του οποίου αγωνίζεται να μην απελαθεί στη Γερμανία. Στις τηλεφωνικές συνομιλίες μας από το σωφρονιστικό ίδρυμα στο Γκόσεν της Νέας Υόρκης, η Σόροκιν μίλησε για την τηλεοπτική σειρά, τη ζωή στη φυλακή και τις τύψεις. 

– Tο 2019, την ώρα της δίκης σας, μου είπατε «δεν μετανιώνω», για τα οικονομικά εγκλήματα για τα οποία κατηγορηθήκατε. Η δήλωση αυτή σάς ακολουθεί έκτοτε και ήταν η πρώτη ερώτηση που τέθηκε στην ακρόαση του συμβουλίου για την αποφυλάκισή σας.

Είπα ενώπιον του συμβουλίου πως η δήλωσή μου απομονώθηκε από τα συμφραζόμενα. Εξήγησα ότι εσείς εμφανιστήκατε ξαφνικά κι ενώ τα συναισθήματά μου από τη δίκη ήταν ακόμη νωπά. Ακόμη επεξεργαζόμουν τι συνέβη.

– Ποια θα ήταν η σημερινή απάντησή σας;

Λυπάμαι για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η ιστορία μου. Και λυπάμαι που κατέφυγα σε αυτές τις ενέργειες, τις οποίες πολλοί πιστεύουν ότι εξιδανικεύω. Λυπάμαι για τις επιλογές μου. 

– Η σειρά του Netflix αφορά μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή στη ζωή σας, όταν ήσασταν στα 25 σας. Τώρα είστε 31. Νιώθετε ότι έχετε αλλάξει;

Νιώθω ότι άλλαξα πάρα πολύ, επειδή έχω έρθει σε επαφή με τόσο πολλούς ανθρώπους από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα. Παρόλο που νόμιζα ότι ήμουν πολυταξιδεμένη, ήμουν πολύ προστατευμένη. Εχοντας πάει στη φυλακή, γνώρισα εντελώς διαφορετικά είδη ανθρώπων και τα προβλήματα που είχα πριν μου φαίνονται πια γελοία.

– Αν μπορούσατε να γυρίσετε τον χρόνο πίσω, θα κάνατε τα πράγματα διαφορετικά;

Γνωρίζοντας πώς κατέληξαν τα πράγματα, θα άλλαζα πολλά, αλλά δεν είναι έτσι η ζωή. Βασίζομαι στις εμπειρίες μου και μαθαίνω από αυτές.

– Το Netflix σάς πλήρωσε 320.000 δολάρια για τα δικαιώματα στη σειρά της οποίας υπήρξατε και σύμβουλος. (Εκπρόσωπος του Netflix δεν επιβεβαίωσε το ποσό, αλλά έγραψε ότι οι πληρωμές έγιναν σε λογαριασμό μεσεγγύησης που παρακολουθείται από το Γραφείο Υπηρεσιών Θυμάτων της πολιτείας της Νέας Υόρκης.]

«Εχοντας πάει στη φυλακή, γνώρισα εντελώς διαφορετικά είδη ανθρώπων και τα προβλήματα που είχα πριν μου φαίνονται πια γελοία».

– Ναι, και γι’ αυτό στη συνέντευξη στο BBC όταν με ρώτησαν «το έγκλημα πληρώνει;», δεν μπορούσα να πω ειλικρινά «όχι» στην περίπτωσή μου, επειδή όντως πληρώθηκα. Το να πω «όχι» θα ήταν απλώς άρνηση του προφανούς.

– Πώς χρησιμοποιήσατε τα λεφτά;

Κατέβαλα σχεδόν 198.000 δολάρια για αποζημιώσεις και τα υπόλοιπα χρησιμοποιήθηκαν για τις αμοιβές των δικηγόρων μου.

– Η παρουσία σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έπαιξε επίσης ρόλο στην πορεία της κράτησής σας. Κάνατε ορισμένες υπερβολικές δηλώσεις στις πλατφόρμες αυτές όταν ήσασταν ελεύθερη πέρυσι.

Πάντα έβλεπα τα κοινωνικά δίκτυα ως εργαλείο σάτιρας. Ποτέ δεν τα πήρα στα σοβαρά. Εκθέτω ένα μέρος του εαυτού μου, την ιστορία μου και χρησιμοποιώ τη φωνή μου για να ευαισθητοποιήσω το κοινό σχετικά με τα παράλογα πράγματα που πρέπει να υπομένουν καθημερινά οι κρατούμενοι.

– Ας μιλήσουμε για την τωρινή κράτησή σας. Αποφυλακιστήκατε και στη συνέχεια συλληφθήκατε ξανά έξι εβδομάδες αργότερα λόγω της λήξης της βίζας σας. 

Η αρμόδια υπηρεσία ήρθε να με δει τρεις φορές, ξεκινώντας τον Δεκέμβριο του 2020, και την τελευταία φορά με ενημέρωσε πως δεν την ενδιέφερα. Σοκαρίστηκα, λοιπόν, όταν με συνέλαβαν. Ηξερα ότι υπήρχε αυτή η πιθανότητα, αλλά τίποτα δεν είχε αλλάξει στις συνθήκες κράτησής μου όταν απελευθερώθηκα έξι εβδομάδες νωρίτερα. Γιατί να μη με συλλάβουν κατευθείαν από τη φυλακή; Δεν νομίζω ότι αυτή είναι μια τόσο αμφιλεγόμενη ή ριζοσπαστική σκέψη: η φυλακή είναι πραγματικά χάσιμο χρόνου και δεν είναι αποτελεσματική. Μεταξύ της σύλληψης και της αποφυλάκισής μου, οι πρώτοι υπάλληλοι που μου έκαναν ερωτήσεις σχετικά με το έγκλημά μου ήταν το συμβούλιο αποφυλάκισης. 

– Πολλοί από τους συγκρατούμενους δεν μιλούν αγγλικά. Ξοδέψατε χρόνο προσπαθώντας να βοηθήσετε όσους μη αγγλόφωνους δεν έχουν δικηγόρο, αλλά ήταν μια μάχη και για εσάς και για εκείνους.

Είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζεις ποιες είναι οι επιλογές σου. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να κάνεις εδώ τη δική σου έρευνα. Δεν έχω βρει ακόμη περιπτώσεις μεταναστών που να μοιάζουν στο ελάχιστο με τη δική μου. Εχω δικηγόρο, αλλά μερικοί εδώ δεν έχουν, γιατί δεν μπορείς να επιβαρύνεις την κυβέρνηση ενώ δίνεις μάχη για την παραμονή σου. Ή πρέπει να βρεις κάποια οικονομική βοήθεια ή να εκπροσωπήσεις τον εαυτό σου. Δεν έχω ακούσει ούτε μία υπόθεση με ευτυχή έκβαση για κάποιον, π.χ., που συνελήφθη και βρήκε έναν καλό δωρεάν δικηγόρο όσο ήταν στη φυλακή. Το σύστημα είναι ληστρικό, είσαι καταδικασμένος να χάσεις.

– Η σειρά του Netflix είναι μια μυθοπλαστική εκδοχή μιας περιόδου της ζωής σας. Τι θα θέλατε να γνωρίζουν οι θεατές για εσάς;

Υπάρχουν σίγουρα πολύ περισσότερα στοιχεία στην ιστορία μου που θα ήθελα να μοιραστώ. Εχοντας αυτό κατά νουν, εργάζομαι για διάφορες παραγωγές. Δουλεύω για ένα ντοκιμαντέρ με την Bunim Murray Productions στο Λος Αντζελες, γράφω ένα βιβλίο για τον χρόνο μου στη φυλακή και συμμετέχω σε ένα podcast. Δεν προσπαθώ να ενθαρρύνω τον κόσμο να διαπράττει εγκλήματα. Απλώς προσπαθώ να ρίξω φως στο πως έκανα το καλύτερο δυνατό για την κατάστασή μου, χωρίς να προσπαθώ να την εξιδανικεύσω. Αυτό θέλω να δείξω με αυτήν την ιστορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT