Βρέθηκε βιοδείκτης του συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου

Βρέθηκε βιοδείκτης του συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου

Εναν πιθανό βιοδείκτη του συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου των νεογνών (SIDS) υποστηρίζουν ότι εντόπισαν Αυστραλοί επιστήμονες.

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναν πιθανό βιοδείκτη του συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου των νεογνών (SIDS) υποστηρίζουν ότι εντόπισαν Αυστραλοί επιστήμονες. Ετσι ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να δημιουργήσουν μία διαγνωστική εξέταση ώστε να εντοπίζονται εγκαίρως τα βρέφη που κινδυνεύουν περισσότερο.

Ειδικότερα, η μελέτη των επιστημόνων του παιδιατρικού νοσοκομείου στο Ουέστμεντ του Σίδνεϊ, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση eBioMedicine, διαπίστωσε ότι τα μωρά που διατρέχουν κίνδυνο να εμφανίσουν το σύνδρομο διαθέτουν στο αίμα τους πολύ χαμηλή συγκέντρωση του ενζύμου βουτυρυλοχολινεστεράση (BChE). Παρότι οι εκστρατείες ενημέρωσης των γονέων έχουν μειώσει σημαντικά τη θνητότητα από το σύνδρομο, παραμένει η κυρίαρχη αιτία θανάτου σε παιδιά ηλικίας μικρότερης του ενός έτους στα κράτη της Δύσης. Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) καταλήγουν απροσδόκητα και αιφνίδια 3.400 βρέφη κάθε χρόνο. Οι μισοί από αυτούς τους θανάτους αποδίδονται στο SIDS.

Τα εννιά στα δέκα νεογνά που πέθαναν από το SIDS είχαν χαμηλότερα επίπεδα του ενζύμου BChE στο αίμα τους.

Η δρ Κάρμελ Χάρινγκτον, η οποία συντόνισε το ερευνητικό έργο των Αυστραλών επιστημόνων, εξηγεί ότι η ομάδα της εξέτασε δείγματα αίματος 655 υγιών νεογνών, 26 που πέθαναν από το SIDS και 41 βρεφών που πέθαναν από άλλα αίτια. Τα εννιά στα δέκα νεογνά που πέθαναν από το σύνδρομο, είχαν χαμηλότερα επίπεδα του ενζύμου BChE στο αίμα τους. Αυτό το ένζυμο διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην επάρκεια νευροδιαβιβαστών του συστήματος διέγερσης του εγκεφάλου. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, τα χαμηλά επίπεδά του να μην μπορούν να «ξυπνήσουν» τον εγκέφαλο του μωρού ώστε να γυρίσει το κεφάλι του και να πάρει ανάσα. Πρέπει, ωστόσο, να εκπονηθούν περισσότερες μελέτες, προκειμένου να κατανοήσουμε την πραγματική σημασία του ευρήματος.

Μέχρι τότε, οι γονείς πρέπει να ακολουθούν τις συστάσεις για ασφαλή ύπνο του βρέφους, όπως η τοποθέτησή του ανάσκελα και η αφαίρεση αντικειμένων, όπως μη στερεωμένα κλινοσκεπάσματα, παιχνίδια κ.ο.κ., ενώ καλό θα ήταν το νεογέννητο να κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς μέχρι τους έξι μήνες ή ιδανικά το ένα έτος. H Aμερικανική Εταιρεία Παιδιατρικής, επίσης, συνιστά να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ ή άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών, να προτιμάται ο θηλασμός, ενώ τα μωρά να εμβολιάζονται –όπως προβλέπεται– και να γίνεται χρήση πιπίλας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT