Λάμπουν ξανά στη δύση τους…

Η αθλητική επιστήμη «αυξάνει» σημαντικά τα όρια ηλικίας στο ποδόσφαιρο

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανέκαθεν οι ποδοσφαιριστές θεωρείτο ότι λίγο μετά τα 30 τους περνούν τα όρια που χωρίζουν το καλοκαίρι από το φθινόπωρο, το παρόν από το παρελθόν. Και μόλις το κάνουν, μπορούν να θεωρηθούν βετεράνοι. Τα πράγματα όμως δείχνουν να έχουν αλλάξει τον τελευταίο καιρό, όπως βλέπουμε στα γήπεδα και επιβεβαιώνει και η επιστήμη.

Παραδοσιακά οι μεγαλύτεροι σύλλογοι φρόντιζαν να αγοράζουν παίκτες πριν από το απόγειό τους, ώστε να έχουν τις υπηρεσίες τους όταν η απόδοσή τους κορυφωθεί, αλλά και για πιθανή απόσβεση με μεταπώληση όταν ένας παίκτης φθάσει στο ποιοτικό του ζενίθ. Πότε όμως έρχεται αυτό και σε ποια δεκαετία είναι τελικά πολυτιμότερος ένας ποδοσφαιριστής; Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας συμβούλων Twenty First Group, οι παίκτες άνω των 32 ετών παίζουν σταθερά ολοένα και περισσότερα λεπτά στο Τσάμπιονς Λιγκ κάθε χρόνο. Την περασμένη σεζόν, οι παίκτες ηλικίας άνω των 34 –βετεράνοι, κατά την παραδοσιακή σκέψη του ποδοσφαίρου– «αντιστοιχούσαν» σε περισσότερα λεπτά στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε προηγούμενη σεζόν για την οποία υπάρχουν δεδομένα.

Η εμπειρία

«Η ηλικία έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της», δήλωσε στον Guardian ο πρώην δεξιός μπακ της Μπαρτσελόνα Ντάνι Aλβες, που είναι 39 ετών και αποφασισμένος να συνεχίσει την καριέρα του. «Eχω μια πείρα σήμερα που δεν είχα πριν από 20 χρόνια. Oταν υπάρχει ένα μεγάλο παιχνίδι, οι 20χρονοι είναι νευρικοί και ανησυχούν, ενώ εγώ όχι». Τα δεδομένα του Twenty First Group επιβεβαιώνουν τον Βραζιλιάνο: Αν και οι παίκτες στα 20 χρόνια τους πιέζουν περισσότερο από εκείνους στα 30 τους –14,5 πιεστικές ενέργειες ανά 90 λεπτά, σε αντίθεση με 12,8–, αυτή η μείωση αντισταθμίζεται με άλλους τρόπους.

Παίκτες άνω των 32 ετών αγωνίζονται σταθερά ολοένα και περισσότερα λεπτά στο Τσάμπιονς Λιγκ κάθε χρόνο, αλλά και στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Τόσο στο Τσάμπιονς Λιγκ όσο και στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα οι μεγαλύτεροι σε ηλικία παίκτες κερδίζουν περισσότερες εναέριες μονομαχίες, ολοκληρώνουν περισσότερες ντρίμπλες, πάνε με μεγαλύτερη ακρίβεια στην μπάλα και σκοράρουν περισσότερα γκολ. Περισσότεροι από διπλάσιοι παίκτες ηλικίας άνω των 30 κατατάσσονται τώρα στη λίστα του Twenty First Group με τους καλύτερους 150 παίκτες στον κόσμο απ’ ό,τι μία δεκαετία πριν. Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι στα 30 δεν είσαι πια τόσο μεγάλος όσο παλιά. Από την άποψη της αθλητικής επιστήμης, αυτό δεν προκαλεί έκπληξη. Η ιδέα των 30 ως ποδοσφαιρικό όριο γήρανσης προϋπήρχε του ενδιαφέροντος του ποδοσφαίρου για την προετοιμασία: Η τρέχουσα γενιά παικτών στα 30 έτη μπορεί να είναι η πρώτη που «έχει εκτεθεί στη σκληροπυρηνική αθλητική επιστήμη από την αρχή της καριέρας της», επισημαίνει ο επιστήμονας σωματικής απόδοσης Τόνι Στράντουικ, ο οποίος έχει εργαστεί στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Αρσεναλ.

Οι προσδοκίες

Υπάρχει βέβαια και το οικονομικό θέμα που κάνει όντως τους 30άρηδες πρόσθετο βάρος σε ένα σύλλογο. «Ο κύκλος ζωής κάθε παίκτη έχει σχήμα Λ», είπε. «Αλλά οι προσδοκίες για τους μισθούς είναι γραμμικές», τονίζει ο κ. Στράντουικ.

Μια πιο επιστημονική προσέγγιση μπορεί να είχε ισοπεδώσει την καθοδική καμπύλη του γραφήματος απόδοσης ενός παίκτη ή ακόμη και να είχε καθυστερήσει την έναρξή της, αλλά δεν μπορεί να την εξαλείψει εντελώς. Κάποια στιγμή, κάθε παίκτης θα εισέλθει σε αυτό που ο κ. Στράντουικ αποκαλεί «δύση καριέρας». Οσο κι αν αυτό αργεί πλέον.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT