Φοβούνται αντίποινα για την Πελόζι

Ανησυχεί ο Λευκός Οίκος για την κινεζική αντίδραση στο ταξίδι στην Ταϊβάν

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανησυχία της κυβέρνησης Μπάιντεν έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες δηλώσεις και ενέργειες της Κίνας σε ό,τι αφορά την Ταϊβάν, με Αμερικανούς αξιωματούχους να φοβούνται ότι η κινεζική ηγεσία ενδέχεται να κινηθεί στρατιωτικά εναντίον της νήσου εντός των προσεχών 18 μηνών, αποκλείοντας τη ναυσιπλοΐα μέσω των Στενών της Ταϊβάν.

Οι ανησυχίες αυτές έχουν οξυνθεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να μεταπείσει την πρόεδρο της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, για το προγραμματισμένο ταξίδι της στην Ταϊβάν τον ερχόμενο μήνα. Η Δημοκρατική Πελόζι θα γίνει έτσι η πρώτη επικεφαλής του οργάνου που θα επισκεφθεί την Ταϊβάν από το 1997. Την εποχή εκείνη, ο τότε πρόεδρος της Βουλής, ο υπερσυντηρητικός Νιουτ Γκίνγκριτς, είχε σπάσει άτυπο εμπάργκο 20 ετών κατά των επισκέψεων Αμερικανών αξιωματούχων στην Ταϊβάν. Η κινεζική κυβέρνηση έχει καταγγείλει τα σχέδια της Πελόζι, απειλώντας με αντίποινα. Η επίσκεψη Πελόζι αντιμετωπίζεται από το Πεκίνο ως σκόπιμη πρόκληση και αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας της Κίνας, καθώς η επίσκεψη συμπίπτει με κρίσιμη σύνοδο του πολιτικού γραφείου του ΚΚ Κίνας, το οποίο αναμένεται να εγκρίνει τη χρονική επέκταση της θητείας του Σι Τζινπίνγκ.

Βλέπουν κυριαρχία

Κινέζοι αξιωματούχοι υπογράμμισαν σε δηλώσεις τους αυτό το καλοκαίρι ότι κανένα τμήμα των Στενών της Ταϊβάν δεν μπορεί να θεωρηθεί διεθνή ύδατα, απορρίπτοντας τις σχετικές αιτιάσεις των ΗΠΑ και άλλων κρατών. Τον Ιούνιο, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι «η Κίνα διαθέτει κυριαρχία, κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσία στα στενά της Ταϊβάν». Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν είναι σίγουροι αν η Κίνα σκοπεύει να επιβάλει τη θέλησή της στη θαλάσσια ζώνη.

Αμερικανοί αξιωμα- τούχοι θεωρούν ότι το Πεκίνο ίσως κινηθεί στρατιωτικά εναντίον της νήσου εντός των προσεχών 18 μηνών, αποκλείοντας τη ναυσιπλοΐα από τα Στενά.

Η κινεζική κυβέρνηση, από τη μεριά της, συνειδητοποιεί ότι η Ουάσιγκτον αξιοποιεί διδάγματα που αποκόμισε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιδιώκοντας να μετατρέψει τη νησιωτική χώρα σε «σκαντζόχοιρο», με αφθονία αμυντικών συστημάτων και υπερσύγχρονου οπλισμού, σε μια προσπάθεια να αποθαρρύνει το Πεκίνο από κάθε επιθετικό σενάριο. «Η κινεζική αμυντική παρουσία στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού έχει ενισχυθεί σημαντικά τους περασμένους μήνες, ενώ επιδιώκει να γίνει αισθητά πιο επιθετική», λέει ο αρχηγός του αμερικανικού επιτελείου άμυνας, στρατηγός Μαρκ Μάιλι. Από τη μεριά τους, Κινέζοι αξιωματούχοι διαμαρτύρονται για τη συνεχή «ροή» Αμερικανών πολιτικών και κυβερνητικών στελεχών προς την Ταϊπέι, που αποτελεί άτυπη, αλλά ουσιαστική, διπλωματική εμπλοκή των ΗΠΑ με την Ταϊβάν.

Η Πελόζι αναμένεται να ταξιδέψει στην Ταϊβάν με αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος, όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Αναλυτές εκτιμούν ότι το Πεκίνο μπορεί να δώσει διαταγή αναχαίτισης του αεροσκάφους της Πελόζι από κινεζικά μαχητικά, προκειμένου αυτό να μην προσγειωθεί στην Ταϊβάν. Την περασμένη εβδομάδα, η Πελόζι αν και επέμεινε ότι ουδέποτε συζητάει θέματα επίσημων επισκέψεων, προσέθεσε: «Είναι σημαντικό να δείξουμε ότι στηρίζουμε την Ταϊβάν».

Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας Τραμπ, μόνο ένας Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός και ένα ανώτατο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισκέφθηκαν την Ταϊβάν, για να γίνουν τα πλέον υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης που επισκέφθηκαν την αποσχισθείσα νησιωτική κινεζική επαρχία από το 1979, όταν η Ουάσιγκτον διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις της με την Ταϊπέι προκειμένου να προωθηθεί η εξομάλυνση των σχέσεων ΗΠΑ – Κίνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT