Πιθανή ποινική δίωξη του Τραμπ

Σχέδιο ανατροπής του αποτελέσματος των εκλογών 2020 με πλαστές ψήφους

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα τροπή παίρνει η έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης για την εμπλοκή του Ντόναλντ Τραμπ στις προσπάθειες ανατροπής του αποτελέσματος της κάλπης στις εκλογές του 2020, με τις Αρχές να υιοθετούν επιθετική νομική στάση με στόχο την άσκηση ποινικών διώξεων.

Παρότι ο ρόλος του Τραμπ την 6η Ιανουαρίου έχει καταγραφεί στην έρευνα της επιτροπής της Βουλής, το υπουργείο Δικαιοσύνης παρέμενε μέχρι στιγμής σιωπηλό για το ενδεχόμενο παραπομπής του Τραμπ ενώπιον της ποινικής δικαιοσύνης. Η κλήση μαρτύρων για κατάθεση στην υπόθεση της προσπάθειας ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος δεν σημαίνει ότι το υπουργείο θα επιδιώξει τη δίωξη του τέως προέδρου, κίνηση με τεράστιες και απρόβλεπτες πολιτικές και νομικές συνέπειες.

Έρευνα

Τις τελευταίες ημέρες, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ υπογράμμισε ότι το σύνταγμα του δίνει το δικαίωμα να ερευνήσει όποιον θεωρεί ύποπτο τέλεσης παράνομων πράξεων, ακόμη και εάν πρόκειται για τέως πρόεδρο ή για επίδοξο υποψήφιο για τις προεδρικές του 2024, όπως ακούγεται ότι θα κάνει ο Τραμπ. Στις αρχές του μήνα, οι υπηρεσίες του υπουργείου δέσμευσαν τα κινητά τηλέφωνα του δικηγόρου Τζον Ιστμαν, ο οποίος βοήθησε στην εκπόνηση σχεδίου ανατροπής του αποτελέσματος της ψηφοφορίας των εκλεκτόρων στις 6 Ιανουαρίου, και του Τζέφρι Κλαρκ, πρώην στελέχους του υπουργείου Δικαιοσύνης που έστειλε πλαστά στοιχεία με στόχο την ανάδειξη του Τραμπ στην προεδρία.

Ο τέως αντιπρόεδρος Μάικ Πενς κάλεσε το κόμμα να κοιτάξει προς το μέλλον και να ενωθεί ενόψει των επερχόμενων πολιτικών μαχών.

Σε εκδήλωση την Τρίτη στην Ουάσιγκτον, ο τέως πρόεδρος εκφώνησε ομιλία που περιείχε όλες τις γνωστές εμμονές του περί «κλεμμένων εκλογών», σκευωριών και των δύο προτάσεων μομφής εναντίον του. Την ίδια στιγμή, λίγα χιλιόμετρα μακριά, ο αντιπρόεδρος του Τραμπ, Μάικ Πενς, μιλούσε σε δική του εκδήλωση, με κεντρικό θέμα την ανάγκη του κόμματος για συσπείρωση.

Στην ομιλία του, διάρκειας 90 λεπτών, ο Τραμπ επανέλαβε τις γνωστές εμμονές του, ενώ ο Πενς κάλεσε το κόμμα να κοιτάξει προς το μέλλον και να ενωθεί ενόψει των επερχόμενων πολιτικών μαχών. «Κάποιοι ίσως να επιλέγουν να κοιτάζουν το παρελθόν, οι εκλογές όμως αφορούν το μέλλον», είπε ο Πενς. Αντίθετα, ο Τραμπ στην ομιλία του εμφάνισε τις ΗΠΑ να βρίσκονται υπό απειλή, περικυκλωμένες από ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα και σε αναζήτηση πολιτικού σωτήρα, ρόλο που μόνον ο Τραμπ μπορεί να ενσαρκώσει. «Η χώρα μας πάει κατά διαόλου. Η ανασφάλεια βρίσκεται παντού», επισήμανε ο Τραμπ.

Αλλαγή στάσης

Ο Πενς έχει πέσει συχνά θύμα επικρίσεων από τον Τραμπ. Η κομματική ηγεσία ίσως όμως αρχίσει να στρέφεται κατά του Τραμπ, θεωρώντας ότι ο τέως πρόεδρος βλάπτει τις ελπίδες των Ρεπουμπλικανών να επανέλθουν στην εξουσία. Ενδεικτικά της μεταβολής αυτής ήταν δύο κύρια άρθρα, επικριτικά προς τον Τραμπ, από την πάλαι ποτέ αγαπημένη του ταμπλόιντ εφημερίδα, New York Post, ιδιοκτησίας της οικογένειας Μέρντοχ.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT