Καλλιτεχνική αφύπνιση στο Μπενίν

Η επιστροφή αρχαίων καλλιτεχνημάτων κεντρίζει το ενδιαφέρον των πολιτών

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aν και επί αιώνες η οικογένειά του βασίλευε στην περιοχή που σήμερα ονομάζεται Μπενίν, ο Γιούλοτζ Αχαχάνζο Γκλέλε αντίκρισε για πρώτη φορά τον θρόνο των προγόνων του πριν από δέκα χρόνια στο Παρίσι.

Η πρώτη απορία που είχε ήταν πώς ο θρόνος και όλα τα έργα τέχνης του βασιλιά Γκλέλε έφθασαν εκεί. Είχαν λαφυραγωγηθεί από τις αποικιοκρατικές γαλλικές δυνάμεις στα τέλη του 19ου αιώνα. Σήμερα, τα καλλιτεχνήματα επέστρεψαν στο Μπενίν με πρωτοβουλία της γαλλικής κυβέρνησης.

Ο γλύπτης Αχαχάνζο Γκλέλε είναι ένας από τους χιλιάδες απογόνους του βασιλιά Γκλέλε, ο οποίος βασίλευσε στο Βασίλειο της Δαχομέης τον 19ο αιώνα. Σήμερα ο καλλιτέχνης ελπίζει ότι η επιστροφή των εθνικών θησαυρών στην πατρίδα τους θα ωθήσει τους κατοίκους της χώρας να εξερευνήσουν την ιστορία και την καλλιτεχνική κληρονομιά τους.

Την έκθεση στο προεδρικό μέγαρο της αφρικανικής χώρας απόλαυσαν περίπου 200.000 άνθρωποι.

Το 2017 ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει ότι «η αφρικανική κληρονομιά δεν μπορεί να βρίσκεται αιχμάλωτη στην Ευρώπη» και δεσμεύθηκε στην επιστροφή όλων των κλεμμένων έργων τέχνης. Ετσι, οι αφρικανικοί θησαυροί επιστρέφουν εκεί όπου ανήκουν. Τα κράτη της δυτικής και κεντρικής Αφρικής, που σιγά σιγά βλέπουν να επαναπατρίζονται οι πολιτιστικοί θησαυροί τους, μελετούν τους καλύτερους τρόπους παρουσίασής τους και εκπαίδευσης του λαού, που δεν γνώριζε καν την ύπαρξή τους.

Την πρώτη έκθεσή τους, στο προεδρικό μέγαρο του Μπενίν, απόλαυσαν περίπου 200.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους ντόπιοι. Η έκθεση με τίτλο «Τέχνη του Μπενίν από χθες και σήμερα: από την Επιστροφή στην Αποκάλυψη» εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία για να συστήσει καλλιτέχνες της χώρας στον λαό και ειδικότερα στους νέους, εκθέτοντας τα έργα τους. Η κυβέρνηση του Μπενίν καταβάλλει άλλωστε σημαντικές προσπάθειες για την προώθηση όχι μόνο της καλλιτεχνικής κληρονομιάς της χώρας, αλλά και της σύγχρονης καλλιτεχνικής σκηνής, ανοίγοντας ένα νέο παράθυρο στον λαό, με την ελπίδα ότι θα τους κεντρίσει το ενδιαφέρον. Ηδη ανοικοδομούνται τρία μουσεία όπου θα εκτίθενται έργα όπως αυτά που δημιουργούν ο Γκλέλε και πολλοί άλλοι.

Καλλιτεχνική αφύπνιση στο Μπενίν-1

Ο επαναπατρισμός των θησαυρών του Μπενίν αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την επιμόρφωση του λαού και τη διέγερση των καλλιτεχνικών ευαισθησιών των πολιτών. Ομως, δεν είναι παρά το πρώτο, υπογραμμίζει η Γαλλίδα ιστορικός τέχνης Μπενεντίκτ Σαβουά, τονίζοντας ότι πρέπει να διανυθεί ακόμη πολύς δρόμος. Η αρχαία καλλιτεχνική κληρονομιά της Αφρικής παραμένει στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT