Εκστρατεία πολιτικών για καλοκαίρι χωρίς ζάχαρη και υγιεινή διατροφή

Εκστρατεία πολιτικών για καλοκαίρι χωρίς ζάχαρη και υγιεινή διατροφή

Το πρωί της παραμονής της 4ης Ιουλίου, ο γερουσιαστής Κόρι Μπούκερ (Νιου Τζέρσεϊ), μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος, έστειλε ένα μαζικό ηλεκτρονικό μήνυμα με θέμα «Καλοκαίρι χωρίς ζάχαρη»

4' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρωί της παραμονής της 4ης Ιουλίου, ο γερουσιαστής Κόρι Μπούκερ (Νιου Τζέρσεϊ), μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος, έστειλε ένα μαζικό ηλεκτρονικό μήνυμα με θέμα «Καλοκαίρι χωρίς ζάχαρη». Περιέγραφε λεπτομερώς τις βλαβερές συνέπειες της επεξεργασμένης ζάχαρης, όπως οι φόροι για τη χρηματοδότησή της μέσω επιδοτήσεων, οι κίνδυνοι για την υγεία και οι συνακόλουθοι λογαριασμοί ιατρικής περίθαλψης.

Ο Μπούκερ παρακάλεσε τους παραλήπτες του mail να συμμετάσχουν μαζί του στην αποχή από την κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης μέχρι την Ημέρα της Εργασίας. «Η αλλαγή ξεκινάει από εμάς», έγραφε το κείμενο πάνω από ένα εικονίδιο που οι παραλήπτες μπορούσαν να πατήσουν και τους προέτρεπε: «Ακολουθήστε τον Κόρι». «Ακολουθήστε με σε αυτή την πρόκληση. Πάρτε μέρος σε αυτό το πείραμα ζωής».

Διακομματικό νομοσχέδιο

Ο Μπούκερ έχει υπάρξει ειλικρινής υποστηρικτής της διατροφικής υγείας. Είναι βίγκαν, μια επιλογή την οποία αποδίδει εν μέρει στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κτηνοτροφίας, και ήταν υποστηρικτής ενός διακομματικού νομοσχεδίου με τον γερουσιαστή Μάικ Μπράουν της Ιντιάνα, και τους βουλευτές Τζέιμς Μακ Γκόβερν της Μασαχουσέτης και Τζάκι Ουαλόρσκι της Ιντιάνα, το οποίο οδήγησε στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης ενός συνεδρίου του Λευκού Οίκου που θα πραγματοποιηθεί αυτό το φθινόπωρο και θα έχει ως στόχο, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Μπούκερ, «να διασφαλίσει ότι όλοι οι Αμερικανοί θα έχουν πρόσβαση σε προσιτά, υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα».

Αλλά το μήνυμα της 3ης Ιουλίου ήταν μια νέα προσέγγιση στην προσπάθεια του Μπούκερ για την εθνική διατροφή. «Αποτελεί πρόκληση για μένα να δω πώς θα λειτουργήσει το σώμα του και ακόμη και πώς θα βελτιωθεί», έγραψε για αυτό που θεωρεί «τόσο ένα προσωπικό πείραμα όσο και μια κοινή προσπάθεια». (Αυτό που φάνηκε ως περιστασιακή ολίσθηση στο τρίτο πρόσωπο ήταν ένα λάθος μεταφοράς από το αρχικό δελτίο ειδήσεων, σύμφωνα με τον διευθυντή επικοινωνίας του Μπούκερ, Τζεφ Γκιρτζ). Ο Μπούκερ παρουσίασε ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα, σχεδιασμένο να διαρκέσει δύο μήνες. Δεν είναι η πρώτη φορά που στρατολογεί το έθνος για να γίνει συνεργάτης του σε θέματα υπευθυνότητας για τη σωματική αυτοβελτίωση.

Ο Γκιρτζ με τον οποίο επικοινωνήσαμε μέσω email στις 4 Ιουλίου, μας είπε: «Πιστεύει επίσης ότι αυτό θα είναι διδακτικό γι’ αυτόν. Το να στερηθεί τη ζάχαρη ένας τύπος που ομολογουμένως τρώει πολλή από αυτήν και να επιτρέψει στον εαυτό του να υπάρξει λίγο ευάλωτος κατά τη διαδικασία, θα είναι δύσκολο και ίσως λίγο αμήχανο κάποιες φορές. Ελπίζει ότι θα τον βοηθήσει να μάθει, να είναι ακόμα πιο ανοιχτός στις προτάσεις των άλλων και, όπως πιστεύει, να διευρύνει τη δική του κατανόηση και ενσυναίσθηση». Στο mail, ο Μπούκερ εξηγεί ότι τα φυσικά σάκχαρα επιτρέπονται κατά τη διάρκεια της πρόκλησης, καθώς και το αλκοόλ και τα τεχνητά γλυκαντικά. Αλλά, όπως έγραψε, ο ίδιος θα είναι «σκληροπυρηνικός», απαρνούμενος την «αγαπημένη» του στέβια στο τσάι του. Ο Γκιρτζ αναγνωρίζει ότι «το αλκοόλ είναι ζάχαρη», αλλά επισημαίνει ότι το να ζητήσεις από τους ανθρώπους να κόψουν κάθε είδους αλκοόλ «φαίνεται σαν να τους ζητάς να κάνουν κάτι τελείως διαφορετικό».

Ολα άρχισαν από ένα μαζικό ηλεκτρονικό μήνυμα που έστειλε ο γερουσιαστής Κόρι Μπούκερ (Νιου Τζέρσεϊ), μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Από Δευτέρα δίαιτα

Μέχρι να φτάσει το ηλεκτρονικό μήνυμα το πρωί της Κυριακής, πολλοί Αμερικανοί είχαν ήδη ολοκληρώσει τα ψώνια για τους εορτασμούς της 4ης Ιουλίου που θα περιλάμβαναν χοτ ντογκ, ψωμάκια και κέτσαπ. Αυτά τα προϊόντα περιέχουν συχνά σιρόπι καλαμποκιού και άλλα πρόσθετα σάκχαρα, τα οποία, όπως γράφει ο Μπούκερ, είναι η αιτία για «επιβλαβείς φλεγμονώδεις επιπτώσεις στην υγεία». Επικαλούμενος τη διάσημη υπόσχεση «από Δευτέρα δίαιτα», ο Μπούκερ καθησύχασε τους ανθρώπους ότι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν την αποτοξίνωση «στο τέλος της ημέρας της 4ης Ιουλίου».

Αλλες πολιτικές προσωπικότητες έχουν εργαστεί για τη βελτίωση της αμερικανικής διατροφής. Ως Πρώτη Κυρία, η Μισέλ Ομπάμα ξεκίνησε την εκστρατεία «Let’s Move!» το 2010 με στόχο τη μείωση της παιδικής παχυσαρκίας στο 5% έως το 2030. Εκτός από την προώθηση της σωματικής δραστηριότητας, το σχέδιο περιλάμβανε τη βελτίωση της ποιότητας του φαγητού στα σχολεία και την ενθάρρυνση των οικογενειών να καλλιεργούν προϊόντα, με πρότυπο τον λαχανόκηπο του Λευκού Οίκου της Ομπάμα.

Αν και μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι οι μαθητές των οποίων τα σχολεία συμμετείχαν στο Εθνικό Πρόγραμμα Σχολικών Γευμάτων που υποστήριξε η Ομπάμα είχαν καλύτερη ποιότητα διατροφής από εκείνους των οποίων τα σχολεία δεν συμμετείχαν, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ανέφεραν ότι το 2020 το ποσοστό των παχύσαρκων παιδιών και εφήβων εξακολουθούσε να είναι πολύ πάνω από τον στόχο, στο 19,7%.

Το 2012, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ ανακοίνωσε τη μερική απαγόρευση των ζαχαρούχων ποτών μεγαλύτερων του ενάμισι λίτρου, η οποία ακυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας το 2013, μία ημέρα πριν τεθεί σε ισχύ. Ο δικαστής Μίλτον Α. Τίνγκλινγκ έκρινε ότι το σχέδιο ήταν «αυθαίρετο και ιδιόρρυθμο».

Η πρόσκληση του Μπούκερ για ένα καλοκαίρι χωρίς ζάχαρη παρέκαμψε τη νομοθετική παρέμβαση υπέρ της προσωπικής ευθύνης. Αν και εξήγησε ότι τα επεξεργασμένα σάκχαρα είναι «ουσίες που λαμβάνουν τόσο μεγάλο ποσοστό των φόρων μας μέσω κυβερνητικών επιδοτήσεων», ο Μπούκερ δεν ανέφερε κανένα προτεινόμενο νομοσχέδιο που θα τερμάτιζε τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τις εταιρείες που προσθέτουν ζάχαρη στα τρόφιμα.

Αν και ο Γκιρτζ δεν απάντησε σε ερώτηση σχετικά με το αν οι επιδοτήσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο Μπούκερ χρηματοδοτούν την καλλιέργεια καλαμποκιού, του ομώνυμου συστατικού του σιροπιού καλαμποκιού, σημείωσε ότι ο Μπούκερ «θα επιδιώξει μεταρρυθμίσεις στην επερχόμενη συζήτηση για το γεωργικό νομοσχέδιο του επόμενου έτους». Σύμφωνα με τον Γκιρτζ, από την 4η Ιουλίου, 3.500 άτομα είχαν υπογράψει για την πρόκληση του Μπούκερ, του οποίου η υπογραφή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ήταν «ενεργός και έτοιμος να απαλλαγώ από τη ζάχαρη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT