Βελτιώνουν την υγεία μας οι υπερτροφές σε μορφή σκόνης;

Βελτιώνουν την υγεία μας οι υπερτροφές σε μορφή σκόνης;

Τα συμπληρώματα αναφέρουν ότι ενισχύουν την ενέργεια, τρέφουν το έντερο, υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και πολλά άλλα, όμως οι ειδικοί σε θέματα υγείας δεν έχουν πειστεί

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιθανώς θα έχετε δει τις διαφημίσεις για τις υπερτροφές σε σκόνη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή στο αγαπημένο σας podcast.

«Athletic Greens, Daily Greens, Supergreens – αναμείξτε μόνο μία μεζούρα από αυτές τις πολυβιταμινούχες σκόνες σε ένα ποτήρι νερό ή σε ένα ρόφημα και μπορείτε να πάρετε όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεστε για την ημέρα, καθώς και πρόσθετα οφέλη για την υγεία: ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, λιγότερο άγχος, καλύτερη πέψη και περισσότερη ενέργεια», αναφέρουν οι διαφημίσεις. 

Αυτές οι σκόνες περιέχουν συνήθως ένα μείγμα βιταμινών και μετάλλων, καθώς και άλλα συστατικά, όπως προβιοτικά, αλεσμένο λάχανο, σπόρους chia και ashwagandha.

Είναι όμως πραγματικά μια «παράκαμψη» για καλύτερη υγεία;

«Είναι τόσο δελεαστικά», δήλωσε η Δρ Μάριον Νεστλ, ομότιμη καθηγήτρια διατροφής, μελέτης τροφίμων και δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. «Σκέφτεσαι, “Ω, αυτό θα είναι τόσο εύκολο”». Αλλά, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα που σχετίζονται με τη διατροφή, πιθανότατα θα χρειαστείτε περισσότερα από μια μεζούρα σκόνης για να βελτιώσετε τη συνολική σας ευεξία.

Τι περιέχουν;

Οι κατάλογοι των συστατικών μοιάζουν με εγκυκλοπαίδεια από λέξεις που παραπέμπουν σε ευεξία. Συνήθως θα βρείτε τη συνηθισμένη λίστα βιταμινών και μετάλλων, όπως βιταμίνες Ε και C (αντιοξειδωτικά), βιοτίνη (ή βιταμίνη Β7, η οποία σας βοηθάει να μεταβολίσετε τις τροφές) και βιταμίνη Β12 (που είναι απαραίτητη για την υγεία του αίματος και των νευρικών κυττάρων).

Πολλές σκόνες περιέχουν επίσης φυτικές πρωτεΐνες (όπως πρωτεΐνη μπιζελιού ή σκόνη πρωτεΐνης καφέ ρυζιού), αλεσμένα φρούτα και λαχανικά, όπως μπρόκολο, σπανάκι και λάχανο, και συμπληρωματικά προβιοτικά και πρεβιοτικά (τα οποία δρουν ως τροφή για τα προβιοτικά).

Μπορεί επίσης να βρείτε ένα σύμπλεγμα φυτικών ουσιών – συμπεριλαμβανομένων των ashwagandha, reishi, ginseng και rhodiola, τα οποία ονομάζονται προσαρμογόνα και φαίνεται πως βοηθούν σε μια σειρά από ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της ανακούφισης από το στρες και της παραγωγής ενέργειας – και ρίζα πικραλίδας, εκχύλισμα σπόρων τριαντάφυλλου και γαϊδουράγκαθου.

Μας κάνουν πιο υγιείς;

Εάν ακολουθείτε ήδη μια λογικά ισορροπημένη διατροφή και δεν έχετε έλλειψη σε βιταμίνες ή μέταλλα, μάλλον δεν χρειάζεται να παίρνετε πολυβιταμινούχα συμπληρώματα όπως αυτά, λένε οι ειδικοί.

Οι σκόνες συχνά περιέχουν πολύ περισσότερες από τις ημερήσιες συνιστώμενες ποσότητες πολλών βιταμινών και ανόργανων συστατικών – μία μερίδα, για παράδειγμα, παρέχει περισσότερο από 550% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης Ε και 1.100% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας βιοτίνης.

«Ως επί το πλείστον, το σώμα σας μπορεί να διαχειριστεί αυτά τα πλεονάζοντα θρεπτικά συστατικά», δήλωσε ο Δρ Τζέραλντ Μάλιν, αναπληρωτής καθηγητής στο Johns Hopkins Medicine, που ειδικεύεται στη γαστρεντερολογία. Τα νεφρά σας θα διασπάσουν και θα απορρίψουν τα περισσότερα από αυτά. Αλλά ορισμένες βιταμίνες, όπως οι βιταμίνες A, D, E και K, μπορούν να προκαλέσουν βλαβερές συνέπειες αν φτάσουν σε αρκετά υψηλά επίπεδα, πρόσθεσε – αν και αυτό είναι σπάνιο.

Πολλά προσαρμογόνα, όπως το ashwagandha και το ginseng, χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες στην ανατολική ιατρική, εν μέρει για τις υποτιθέμενες αγχολυτικές τους ιδιότητες. Αλλά δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για το αν μπορούν να σταθεροποιήσουν τη διάθεση ή να ανακουφίσουν.

«Δεν έχουν γίνει κλινικές δοκιμές που να δείχνουν πόσο αποτελεσματικές είναι, μόνο διαφημιστικά μηνύματα», πρόσθεσε ο Δρ Μάλιν.

«Οταν οι παρασκευαστές αλέθουν λαχανικά όπως το μπρόκολο ή το σπανάκι σε συμπληρώματα ή σκόνες, μερικές από τις βιταμίνες και άλλα ευεργετικά συστατικά χάνονται κατά τη διαδικασία», δήλωσε η Δρ Νεστλ, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων από τις φυτικές ίνες τους, που είναι απαραίτητες για τη ρύθμιση της πέψης και τη διατήρηση του υγιούς εντέρου.

Εν κατακλείδι

Οπως συμβαίνει με όλα τα συμπληρώματα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν έχει αξιολογήσει αυτές τις σκόνες χόρτων ως προς την ασφάλεια ή την αποτελεσματικότητα, οπότε δεν μπορείτε πάντα να είστε σίγουροι πως αυτό που αναγράφεται στην ετικέτα είναι αυτό που υπάρχει στη συσκευασία, ή ότι θα έχετε τα διαφημιζόμενα οφέλη.

Οι ειδικοί λένε ότι αυτές οι σκόνες πιθανόν να μην ενέχουν σημαντικό κίνδυνο για το μέσο άτομο, αλλά μπορεί επίσης να μην κάνουν πολύ καλό.

«Αν θέλετε να τις πάρετε, πάρτε τις», δήλωσε η Δρ Νεστλ, «αλλά δεν πρόκειται να λύσουν σημαντικά προβλήματα».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT