Μεσανατολικό: Πολλά χρόνια αποτυχιών οδήγησαν στην αιματηρή επίθεση

Μεσανατολικό: Πολλά χρόνια αποτυχιών οδήγησαν στην αιματηρή επίθεση

Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποτιμούσαν την απειλή της Χαμάς εδώ και καιρό και, κυρίως, την περίοδο πριν από την 7η Οκτωβρίου

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις τρεις τα ξημερώματα της 7ης Οκτωβρίου, ο Ρονέν Μπαρ, επικεφαλής της ισραηλινής κρατικής ασφάλειας Σιν Μπετ, παρατήρησε ότι η δραστηριότητα της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας ήταν ασυνήθιστα έντονη για την προχωρημένη ώρα. Η πεποίθηση των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών ότι επρόκειτο για νυχτερινή άσκηση θα είχε διαλυθεί αμέσως αν παρακολουθούσαν –όπως έκαναν παλιότερα– τις συνομιλίες στους φορητούς ασυρμάτους της Χαμάς.

Η Μονάδα 8200 της Τσαχάλ, αρμόδια για την υποκλοπή διαβιβάσεων, είχε διακόψει την παρακολούθηση στις αρχές του χρόνου, εκτιμώντας ότι επρόκειτο για χάσιμο χρόνου. Μέχρι και την ανατολή του ήλιου, κανείς δεν θεώρησε καλό να ξυπνήσει τον πρωθυπουργό Νετανιάχου. Λίγο αργότερα, ειδική αντιτρομοκρατική μονάδα, σταλμένη νωρίτερα προληπτικά έξω από τη Γάζα, είχε εμπλακεί σε ανταλλαγή πυρών με μαχητές της Χαμάς, οι οποίοι είχαν διεισδύσει μέσα από τον φράκτη στο νότιο Ισραήλ για να επιτεθούν σε οικισμούς και στρατιωτικά φυλάκια.

Ο ισχυρότερος στρατός στη Μέση Ανατολή δεν είχε μόνο υποτιμήσει εγκληματικά την κλίμακα της επίθεσης, αλλά είχε αποτύχει τραγικά στη συλλογή πληροφοριών, κυρίως εξαιτίας της αλαζονείας και της εσφαλμένης εντύπωσης ότι η Χαμάς αποτελούσε διαχειρίσιμη απειλή. Οι μαχητές της ισλαμικής οργάνωσης είχαν εκπαιδευθεί εντατικά για περισσότερο από ένα χρόνο, κάτω από τα μάτια της φημισμένης ισραηλινής κατασκοπείας. Οι επιτιθέμενοι διέθεταν λεπτομερείς πληροφορίες για τις θέσεις του ισραηλινού στρατού στην περιοχή και τη ρυμοτομία των κιμπούτς. Το πάλαι ποτέ ακλόνητο αίσθημα ασφάλειας της χώρας θρυμματίσθηκε.

Η επιτυχία των επιθέσεων δεν θα έπρεπε, όμως, να εκπλήσσει εξαιτίας σειράς αλλεπάλληλων αποτυχιών τα τελευταία χρόνια. Ισραηλινοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας πέρασαν μήνες προσπαθώντας να πείσουν τον πρωθυπουργό ότι η πολιτική αναταραχή που προκάλεσαν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του, αποδυνάμωνε την ασφάλεια της χώρας και ενθάρρυνε τους εχθρούς της. Ο πρωθυπουργός συνέχισε, όμως, να προωθεί την πολιτική του αυτή. Μία ημέρα τον περασμένο Ιούλιο, ο Νετανιάχου αρνήθηκε να συναντηθεί με στρατηγό, ο οποίος μετέφερε πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών για τρομοκρατική απειλή.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποτιμούσαν την απειλή της Χαμάς εδώ και χρόνια και κυρίως την περίοδο πριν από την επίθεση. Η επίσημη θέση των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ από τον Μάιο του 2021 και ένθεν ήταν ότι η Χαμάς δεν ενδιαφέρεται να εξαπολύσει επίθεση από τη Γάζα, καθώς αυτό θα προκαλούσε τα καταστροφικά αντίποινα του Ισραήλ. Αντίθετα, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες εκτίμησαν ότι η Χαμάς προσπαθούσε να ενθαρρύνει τη βία εναντίον Ισραηλινών στη Δυτική Οχθη, ελεγχόμενη από την πολιτική της αντίπαλο, Φατάχ.

Η πεποίθηση του Νετανιάχου και των επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη απειλή για το Ισραήλ, έστρεψε την προσοχή και σημαντικά τεχνικά μέσα μακριά από την αντιμετώπιση της Χαμάς. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ανώτατοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι αποκάλυπταν στους Times της Νέας Υόρκης την ανησυχία τους ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να δεχθεί επίθεση τις ερχόμενες εβδομάδες ή μήνες, σε πολλαπλά μέτωπα, από υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές, χωρίς ωστόσο να κάνουν λόγο για πιθανότητα πολέμου με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Τα τελευταία χρόνια, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έπαψαν να συλλέγουν στοιχεία για τη Χαμάς και τα σχέδιά της, πιστεύοντας ότι η οργάνωση αποτελούσε περιφερειακή απειλή, την οποία το Ισραήλ διαχειριζόταν αποτελεσματικά. Η αλαζονεία του πολιτικού κόσμου και των επικεφαλής υπηρεσιών ασφαλείας στο Ισραήλ εδραίωσε μεταξύ τους την πεποίθηση ότι η στρατιωτική και τεχνολογική υπεροχή έναντι της Χαμάς θα διατηρούσε υπό έλεγχο την ισλαμική οργάνωση. Παρότι πολλοί αξιωματούχοι ανέλαβαν τις ευθύνες τους για την αποτυχία, ο Νετανιάχου δεν το έπραξε μέχρι στιγμής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT