Η βοηθός δημάρχου της Νέας Υόρκης στο «μικροσκόπιο» του FBI

Η βοηθός δημάρχου της Νέας Υόρκης στο «μικροσκόπιο» του FBI

Διερευνάται αν η προεκλογική εκστρατεία του Ερικ Ανταμς εξασφάλισε χρήματα από την Αγκυρα

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιλογή ήταν αντισυμβατική: Ο Ερικ Ανταμς, ο υποψήφιος για τη δημαρχία της οικονομικής πρωτεύουσας των ΗΠΑ, είχε επιλέξει μια άπειρη 23χρονη για να διευθύνει τη συγκέντρωση κεφαλαίων για την εκστρατεία του.

Φαινομενικά, η Μπριάνα Σαγκς έκανε τη δουλειά της. Χάρη σε αυτήν, ο Ανταμς απέσπασε πάνω από 18 εκατομμύρια δολάρια και κέρδισε τις εκλογές. Ωστόσο αυτή η ασυνήθιστη ανάθεση για τον μικροκόσμο των Δημοκρατικών μπορεί να έχει κόστος.

Το πρωί της Πέμπτης, ομοσπονδιακοί πράκτορες έκαναν έφοδο στο σπίτι της Σαγκς στο Μπρούκλιν όπου κατέσχεσαν τρία iPhones, δύο φορητούς υπολογιστές και έναν φάκελο με την ένδειξη «Eric Adams». Διερευνάται αν η προεκλογική εκστρατεία του Ανταμς έλαβε χρήματα από την κυβέρνηση της Τουρκίας.

Ούτε η Σαγκς ούτε ο δήμαρχος Ανταμς έχουν κατηγορηθεί για κάποιο αδίκημα.

Οι συνεντεύξεις με σχεδόν 20 άτομα που γνωρίζουν την Μπριάνα Σαγκς, περιγράφουν μια άπειρη νεαρή γυναίκα, οι διασυνδέσεις της οποίας της έδωσαν πρόσβαση στον δυνάμει δήμαρχο και στους πλούσιους χρηματοδότες του.

Η Σαγκς άρχισε να εργάζεται ως υπάλληλος με 20 δολάρια την ώρα για τον Ανταμς όταν ήταν πρόεδρος προαστίου του Μπρούκλιν το 2018, σύμφωνα με τα αρχεία μισθοδοσίας της πόλης που συνέταξε το Empire Center. Μέχρι το οικονομικό έτος 2019, ήταν υπάλληλος του Ανταμς με μισθό 52.500 δολαρίων ετησίως. Αποφοίτησε από το Κολέγιο του Μπρούκλιν την επόμενη χρονιά, με πτυχίο στη διοίκηση επιχειρήσεων. 

Ατομο που εργάστηκε με την Μπριάνα Σαγκς στο Μπρούκλιν δήλωσε ότι «ήταν σαφές ότι έλαβε την πρώτη της δουλειά λόγω της σχέσης με τον Ανταμς και την Ινγκριντ Λιούις – Μάρτιν», την κορυφαία σύμβουλο του δημάρχου. Η Λιούις Μάρτιν συχνά αναφερόταν στη Σαγκς ως «βαφτιστήρα» της.

Aπό την πρώτη εκστρατεία του Aνταμς αμείφθηκε με πάνω από 50.000 δολάρια για να διαχειρισθεί τη συγκέντρωση χρημάτων. Τα τελευταία δύο χρόνια, η εκστρατεία επανεκλογής του απέφερε στη Σαγκς σχεδόν 100.000 δολάρια μέσω της εταιρείας της, Suggs Solutions, σύμφωνα με τα αρχεία της πόλης.

Βουλευτής που ηγείται του Δημοκρατικού Κόμματος του Μπρούκλιν και στενή σύμμαχος του Ανταμς, δήλωσε ότι η Σαγκς ήταν κυρίως υπεύθυνη για την «υλικοτεχνική υποδομή» και την περιέγραψε ως εθελόντρια. Η Σαγκς τηλεφωνούσε στον χώρο που θα μιλούσε ο υποψήφιος, επιβεβαίωνε το μενού, το ηχοσύστημα, τη διακόσμηση και τη διάταξη των τραπεζιών για τις εκδηλώσεις συγκέντρωσης χρημάτων.

Σε αντίθεση με πολλούς επαγγελματίες του κλάδου, η Σαγκς δεν είχε αρχικά το δικό της Rolodex δωρητών. Αλλά δεδομένου του ονόματος του Ανταμς, δεν χρειαζόταν. Οταν κάποιος τηλεφωνούσε και έλεγε ότι ήθελε να δωρίσει χρήματα, τον παρέπεμπαν στην Μπριάνα Σαγκς, σύμφωνα με έξι άτομα που συγκέντρωσαν χρήματα για τον σημερινό δήμαρχο. 

Δύο άτομα είπαν ότι δεν κατανοούσε καλά τη δουλειά της. Για τους άλλους που δούλευαν μαζί της, μπορούσε να φανεί η βαθιά επίγνωση της προνομιακής της θέσης. Φαινόταν να ενδυναμώνεται από τον τρόπο με τον οποίο της φερόταν ο Ανταμς: περισσότερο σαν φίλη παρά σαν συνάδελφος, είπαν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT