Μέση Ανατολή: Το σχέδιο του Ισραήλ για μετατόπιση των Παλαιστινίων στο Σινά

Μέση Ανατολή: Το σχέδιο του Ισραήλ για μετατόπιση των Παλαιστινίων στο Σινά

Πολλοί ισχυροί σύμμαχοι του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας, απέρριψαν την πρόταση

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις τελευταίες εβδομάδες το Ισραήλ κάνει μία σιωπηλή προσπάθεια να κερδίσει τη διεθνή στήριξη για τη μεταφορά χιλιάδων πολιτών από τη Λωρίδα της Γάζας στην Αίγυπτο για όσο διάστημα θα διαρκέσουν οι πολεμικές του επιχειρήσεις στην περιοχή. Πίσω από «κλειστές πόρτες» διπλωμάτες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν προτείνει την ιδέα σε μία σειρά από ξένες κυβερνήσεις, παρουσιάζοντάς τη σαν μία ανθρωπιστική πρωτοβουλία που θα επέτρεπε σε αμάχους να εγκαταλείψουν τις επικίνδυνες περιοχές και να μεταφερθούν σε προσφυγικό καταυλισμό στη Χερσόνησο του Σινά.

Ομως, πολλοί ισχυροί σύμμαχοι του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας, απέρριψαν την πρόταση καθώς φοβήθηκαν πως «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού». Αν ένα τέτοιου μεγέθους μεταναστευτικό ρεύμα παραμείνει στην Αίγυπτο έκριναν πως υπάρχει κίνδυνος τόσο να αποσταθεροποιηθεί η ίδια η χώρα όσο και να ιδρυθούν νέοι θύλακοι εκκόλαψης τρομοκρατών. Η ιδέα απορρίφθηκε σθεναρά και από τους ίδιους τους Παλαιστινίους που είδαν την πρόταση σαν μία πονηρή προσπάθεια να εκκενωθεί τελείως η Λωρίδα της Γάζας. Το 1948, σχεδόν ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη γη τους στο σημερινό Ισραήλ, ως αποτέλεσμα του πολέμου γύρω από την ίδρυση του εβραϊκού κράτους, γεγονός που έμεινε στην ιστορία ως «Νάκμπα» (καταστροφή). Σήμερα, πολλοί από τους απογόνους τους φοβούνται ότι ο τρέχων πόλεμος κινδυνεύει να τελειώσει με μία δεύτερη Νάκμπα.

«Η Αίγυπτος επιβεβαιώνει την άνευ όρων απόρριψη της βίαιης μετακίνησης των Παλαιστινίων και της εξόδου τους στην αιγυπτιακή γη του Σινά, καθώς αυτό δεν είναι παρά μία ρευστοποίηση του παλαιστινιακού ζητήματος», ήταν τα λόγια του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντελφατάχ αλ Σίσι, όπως δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπό του. Από την άλλη, πολιτικοί σύμμαχοι του Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξακολουθούν να υποστηρίζουν δημόσια την πρόταση. Ο Ντάνι Ντάνον, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ, τέθηκε πρόσφατα υπέρ της απομάκρυνσης των κατοίκων της Γάζας, ώστε το Ισραήλ να έχει περισσότερο χώρο να πραγματοποιήσει τους τακτικούς του στρατιωτικούς ελιγμούς ελαχιστοποιώντας τις απώλειες αμάχων. Ο Ντάνον πρόσθεσε πως αυτό θα χρειαστεί τη συνεργασία της αιγυπτιακής κυβέρνησης, η οποία ελέγχει το νότιο σύνορο της Γάζας, το μοναδικό σημείο της Λωρίδας που επικοινωνεί με άλλη χώρα πέραν του Ισραήλ. Οι δεδηλωμένοι στόχοι της στρατιωτικής επιχείρησης που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ εναντίον της Γάζας είναι ο αφανισμός της Χαμάς και η διάσωση των περισσότερων από 240 ομήρων που κρατούνται εδώ και ένα μήνα υπό απροσδιόριστες συνθήκες. Ομως Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν διαρκώς πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αυτή τη στιγμή το ποιος θα τεθεί επικεφαλής του περίκλειστου θυλάκου αφότου επιτευχθούν οι επιχειρησιακοί στόχοι.

Μία πρόταση έλεγε να τεθεί η Γάζα υπό τον έλεγχο μιας διεθνούς δύναμης που θα επιβλέψει την ανοικοδόμησή της και ύστερα θα την παραδώσει στην Παλαιστινιακή Αρχή, τον ηπιότερων τόνων πολιτικό σχηματισμό που ελέγχει μέρος της, κατεχόμενης από το Ισραήλ, Δυτικής Οχθης. Η κυβέρνηση του Μαχμούτ Αμπάς, ωστόσο, αρνείται αυτή τη διευθέτηση λέγοντας πως ο μόνος τρόπος να δεχτεί να αναλάβει τη διοίκηση της Γάζας θα ήταν το Ισραήλ να επιτρέψει την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους που θα περιλαμβάνει τη Γάζα και ολόκληρη τη Δυτική Οχθη. Από την άλλη, αρκετοί σκληροπυρηνικοί συνεργάτες της ακροδεξιάς κυβέρνησης Νετανιάχου δεν έχουν διστάσει να προτείνουν βίαιες λύσεις. «Μόνο ένας στόχος υπάρχει αυτή τη στιγμή: Νάκμπα. Νάκμπα στη Γάζα και σε οποιονδήποτε τολμά να βοηθήσει!», δήλωσε στις 8 Οκτωβρίου ο βουλευτής του Λικούντ, Αριέλ Κάλνερ. Αν και ο επίσης ακροδεξιός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε τον προηγούμενο μήνα πως το Ισραήλ δεν θα επιδιώξει να πάρει «μέρα με τη μέρα» τον έλεγχο της Γάζας μετά την εισβολή, πολλά στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού του Νετανιάχου ζητούν πιεστικά τον μόνιμο διωγμό όλων των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα.

Το έγγραφο

Ο ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος Local Call δημοσίευσε προσφάτως ένα έγγραφο με ημερομηνία 13 Οκτωβρίου, το οποίο διέρρευσε από το υπουργείο Πληροφοριών της χώρας, έναν ημιεπίσημο κυβερνητικό φορέα χωρίς εκτελεστικές εξουσίες. Το έγγραφο αυτό πρότεινε την «εκκένωση της Γάζας από τους πολίτες προς την περιοχή του Σινά». Το γραφείο του πρωθυπουργού επιβεβαίωσε αργότερα την αυθεντικότητα του εγγράφου αλλά το χαρακτήρισε «προκαταρκτικό».

Ο ακραίος υπουργός Πολιτισμικής Κληρονομιάς Ιερουσαλήμ, Αμιχάι Ελιγιάχου, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως στη Γάζα θα έπρεπε από εδώ και μπρος να κατοικήσουν βετεράνοι Ισραηλινοί στρατιώτες που πολέμησαν στους αραβοϊσραηλινούς πολέμους του παρελθόντος ή πρώην Ισραηλινοί έποικοι που εγκατέλειψαν την περιοχή όταν το Ισραήλ αποχώρησε μονομερώς το 2005. Λίγο αργότερα, την Κυριακή, ξεπερνώντας κάθε ανεκτό όριο, ο Ελιγιάχου είπε πως το Ισραήλ θα έπρεπε να λάβει υπ’ όψιν την πιθανότητα να ρίξει στη Γάζα πυρηνική βόμβα, αναγκάζοντας τον ίδιο τον Νετανιάχου και άλλα μέλη της κυβέρνησης να του ασκήσουν κριτική.

Το Ισραήλ απέσπασε τη Λωρίδα της Γάζας από την Αίγυπτο μετά τον Πόλεμο των Εξι Ημερών του 1967 και εγκατέστησε εκεί 21 εβραϊκούς αποικιακούς οικισμούς. Ωστόσο, σχεδόν 40 χρόνια μετά, η χώρα εκκένωσε τους οικισμούς, επαναπάτρισε τους κατοίκους τους και παρέδωσε τη Γάζα στην Παλαιστινιακή Αρχή.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT