Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ: «Σταυροφορίες» που αποφέρουν εκατομμύρια δολάρια

Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ: «Σταυροφορίες» που αποφέρουν εκατομμύρια δολάρια

Από τα περιβαλλοντικά ζητήματα μέχρι τα εμβόλια, το ένα από τα έντεκα παιδιά του Ρόμπερτ Κένεντι κατάφερε να κερδίσει εκατομμύρια δολάρια, θέτοντας υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο

5' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2021, ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ κέρδισε περισσότερα από 500.000 δολάρια ως πρόεδρος και δικηγόρος της Children’s Health Defense, της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που διέσπειρε ψευδείς ειδήσεις κατά των εμβολίων και μετατράπηκε σε μια πλατφόρμα για να ξεκινήσει την υποψηφιότητά του για τον Λευκό Οίκο.

Καθ′ όλη τη διάρκεια της μακράς δημόσιας ζωής του, ο Κένεντι καλλιέργησε την εικόνα ενός ανθρώπου αφοσιωμένου σε ένα μεγαλύτερο καλό. Είτε καθαρίζει ποτάμια για την προστασία του περιβάλλοντος είτε καταφέρεται εναντίον των υποτιθέμενων κινδύνων των εμβολιασμών, έχει πει ότι καθοδηγείται από την οικογενειακή κληρονομιά του πολιτικού καθήκοντος και της θυσίας.

Στην προεκλογική εκστρατεία, ο Κένεντι επικαλέστηκε τους θείους του, τον πρώην πρόεδρο Τζον Φ. Κένεντι και τον γερουσιαστή Τεντ Κένεντι, και τον πατέρα του, γερουσιαστή Ρόμπερτ Φ. Κένεντι.

Η εξέταση, όμως, των οικονομικών του από τους New York Times, συμπεριλαμβανομένων δημόσιων αρχείων, συνεντεύξεων, καθώς και φορολογικών δηλώσεων και άλλων εγγράφων που δεν είχαν προηγουμένως δημοσιοποιηθεί, δείχνουν ότι ο Κένεντι Τζούνιορ συνδυάζει το «τερπνόν μετά του ωφελίμου».

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να εργάζονται για τα προς το ζην, ο Κένεντι δεν συμβιβαζόταν πάντα με τον εξαψήφιο μισθό που κέρδιζε σε θέσεις μη κερδοσκοπικών οργανισμών. Για δεκαετίες, συνδύαζε τους σκοπούς του με ευκαιρίες για πλουτισμό. Εκτός από τον μισθό του στην οργάνωση Children’s Health Defense, για παράδειγμα, αναμένεται να ωφεληθεί προσωπικά από αγωγές, μεταξύ άλλων εναντίον του φαρμακευτικού κολοσσού Merck για ένα κοινό εμβόλιο για παιδιά.

«Ο πλούτος των Κένεντι είναι άρρηκτα συνυφασμένος με την εντύπωση που έχει ο κόσμος για τους Κένεντι. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη αν σκεφτεί κανείς ότι ο παππούς τους συγκέντρωσε μια από τις μεγαλύτερες περιουσίες της Αμερικής όταν τα παιδιά του ήταν μικρά», δήλωσε ο Φρέντρικ Λότζβαλ, ιστορικός στο Χάρβαρντ, ο οποίος γράφει μια δίτομη βιογραφία του Τζον Κένεντι.

«Αλλά δύο γενιές αργότερα», δήλωσε ο καθηγητής «ορισμένα μέλη της οικογένειας έχουν περισσότερα χρήματα από ό,τι άλλα».

Ο Ρόμπερτ Κένεντι, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1968, άφησε τη μισή περιουσία του στη σύζυγό του και μοίρασε το υπόλοιπο εξίσου στα έντεκα παιδιά του, σύμφωνα με έγγραφα που κατατέθηκαν στο Surrogate Court του Μανχάταν. Ωστόσο φέρεται να άφησε και χρέη. Παρ‘ όλα αυτά, ο γιος του Ρόμπερτ κατέχει κληρονομιά που υπολογίζεται μεταξύ 4 και 15 εκατομμυρίων δολαρίων, των οποίων το μεγαλύτερο μερίδιο είναι στο Wolf Point, ένα project στο Σικάγο που χτίστηκε σε γη που αγόρασε ο παππούς του πριν από δεκαετίες. 

Μέχρι το 2000, ύστερα από μια δύσκολη πρώιμη ενήλικη ζωή που περιελάμβανε μια σύλληψη για κατοχή ηρωίνης, ο Κένεντι ήταν γνωστός πια στις ΗΠΑ ως δικηγόρος με ειδίκευση στο περιβάλλον. Το προηγούμενο έτος, το περιοδικό Time τον είχε ανακηρύξει ήρωα του πλανήτη για το έργο του με την οργάνωση Riverkeeper, μια από τις ομάδες που πιστώθηκαν τον καθαρισμό του μολυσμένου ποταμού Χάντσον της Νέας Υόρκης.

Ως δικηγόρος, ήταν στη μισθοδοσία τόσο της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Pace όσο και του Συμβουλίου Υπεράσπισης Φυσικών Πόρων, όπου ο μισθός του επιχορηγούνταν από τον οργανισμό Riverkeeper, σύμφωνα με άτομο που γνώριζε τη συμφωνία.

Εκείνη τη χρονιά, ο Κένεντι είδε μια ευκαιρία που τελικά θα του απέφερε εκατομμύρια δολάρια.

Συνίδρυσε μια δικηγορική εταιρεία, την Kennedy & Madonna, με τον Κέβιν Μαντόνα, απόφοιτο της Νομικής Σχολής Pace. Η εταιρεία επέτρεψε στον Κένεντι να κερδίσει εκατομμύρια δολάρια από  ομαδικές αγωγές κατά μεγάλων εταιρειών, όπως η Dupont και η Southern California Gas Company. Μέχρι το 2008, οι δουλειές του στην εταιρεία της Φλόριντα και στους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς απέφεραν περίπου 400.000 δολάρια ετησίως. Τα κεφάλαια και οι επενδύσεις που συνδέονταν με τον παππού του απέφεραν τουλάχιστον 150.000 δολάρια, σύμφωνα με τη φορολογική του δήλωση.

Ταυτόχρονα, το υψηλού προφίλ περιβαλλοντικό έργο του άνοιξε την πόρτα σε μια επικερδή σκιώδη καριέρα ως διευθυντής και σύμβουλος επιχειρήσεων. Η φήμη, η εμπειρία και το ευρύ δίκτυο επαφών του είχαν αξία: Μπορούσε να κάνει συστάσεις, να προσφέρει συμβουλές ή να βοηθήσει στην εξασφάλιση χρηματοδότησης. Η καμπή ήλθε το 2005. Ο Κένεντι έδωσε μια ομιλία στο σπίτι του διευθύνοντος συμβούλου της VantagePoint Capital Partners, τότε μιας από τις πιο γνωστές εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων της Καλιφόρνιας. Ηταν ένας από τους πρώτους επενδυτές της Tesla, της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων, και ήταν γνωστή για την υποστήριξη εταιρειών που προσέφεραν λύσεις στα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη.

Ο Αλαν Σάλζμαν προσέλαβε τον Κένεντι το 2007, πληρώνοντάς τον αρχικά 100.000 δολάρια ετησίως για να τον συμβουλεύει σχετικά με πιθανές επενδύσεις. Το 2009 ο Κένεντι έγινε εταίρος, κερδίζοντας 340.000 δολάρια στη VantagePoint, επιπλέον των άλλων πηγών εισοδήματός του. Δύο χρόνια αργότερα ο μισθός του είχε εκτοξευθεί σε περισσότερα από 750.000 δολάρια, όπως δείχνουν τα αρχεία.

Την ίδια εποχή που ο Κένεντι έδωσε ομιλία στο σπίτι του Σάλζμαν, άρχισε να ενδιαφέρεται για ένα άλλο θέμα: τον υδράργυρο στα εμβόλια. Το 2005 έγραψε ένα άρθρο, που δημοσιεύθηκε στο Rolling Stone και στο Salon, το οποίο κατηγορούσε το thimerosal, ένα συντηρητικό που περιέχει υδράργυρο και χρησιμοποιείται σε ορισμένα εμβόλια, για την αύξηση του αυτισμού στα παιδιά.

Παρόλο που και τα δύο ειδησεογραφικά πρακτορεία απέσυραν αργότερα το άρθρο, αφού διαπίστωσαν ότι ορισμένοι από τους ισχυρισμούς του ήταν λανθασμένοι, και ο Κένεντι δέχθηκε ευρεία κριτική από την επιστημονική κοινότητα, δεν έκανε πίσω. 

Αρχισε να δίνει ομιλίες για το θέμα και έγραψε ένα βιβλίο σχετικά με αυτό το θέμα το 2015. Δεν εγκατέλειψε το περιβαλλοντικό του έργο: Την ίδια χρονιά, κέρδισε περίπου 200.000 δολάρια ετήσιο μισθό από την Waterkeeper Alliance, μια εθνική οργάνωση με αποστολή τον καθαρισμό των υδάτινων οδών.

Καθώς η προσοχή του Κένεντι μετατοπιζόταν όλο και περισσότερο στα εμβόλια, οι δρόμοι του χώρισαν με τις περιβαλλοντικές ομάδες που είχαν καθορίσει τόσο μεγάλο μέρος της δημόσιας ζωής του. Το 2017 δήλωσε στον Τάκερ Κάρλσον, τότε παρουσιαστή του Fox News, ότι το έργο του για τα εμβόλια τον είχε καταστήσει παρία σε ορισμένους κύκλους και του κόστισε δουλειά.

Αλλά το ζήτημα των εμβολίων υπήρξε επίσης μια εντυπωσιακή πηγή εσόδων. Μέχρι το 2021, το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, έβγαζε λίγο περισσότερα από 500.000 δολάρια ετησίως στην Children’s Health Defense.

Μια άλλη δικηγορική εταιρεία, η JW Howard Attorneys, κατέβαλε στον Κένεντι περίπου 315.000 δολάρια κατά την ίδια περίοδο 18 μηνών. Η JW Howard ήταν μία από τις εταιρείες που επεδίωξαν για τους πελάτες τους να τερματισθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης Covid-19 που κήρυξε η Καλιφόρνια την άνοιξη του 2020.

Και τον περασμένο Ιανουάριο, η JW Howard ήταν σύμβουλος σε αγωγή που κατέθεσαν η Children’s Health Defense και ο Κένεντι κατά της Washington Post, του Reuters και άλλων ειδησεογραφικών οργανισμών, κατηγορώντας τους, μεταξύ άλλων, ότι συνωμότησαν για να σταματήσουν τη δημοσίευση ορισμένων ιστοριών για την Covid.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT