Η σιωπή των άλλων

2' 3" χρόνος ανάγνωσης

Ο ​​πρώτος και μεγάλος καημός της κυβέρνησης συμπυκνώθηκε στο ερώτημα «γιατί δεν μιλούν οι πρώην πρωθυπουργοί». Οχι ένας συγκεκριμένος, από τον οποίο ποτέ δεν ζήτησαν να μιλήσει, αλλά εκείνοι του ΠΑΣΟΚ, κάτι που αποκαλύπτει το Σχέδιο Β΄ του ΣΥΡΙΖΑ. Αφού δεν κατάφερε, με όχημα ένα εθνικό θέμα, να διασπάσει τη Νέα Δημοκρατία όρμηξε να λεηλατήσει την Κεντροαριστερά. Τέλος πάντων, ένας πρώην πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ μίλησε υπέρ της συμφωνίας, παρά τα όσα του έχουν σούρει από τον ΣΥΡΙΖΑ· «έχει ξεπεράσει πια και τη Θάτσερ, έχει ξεπεράσει και τον Πινοσέτ και φαίνεται τελικά ότι προκειμένου να κρατηθεί λίγο ακόμα στην εξουσία, είναι αδίστακτος», είχε πει στη Βουλή ο κ. Αλέξης Τσίπρας για τον κ. Γιώργο Παπανδρέου (19.5.2011).

Τώρα στο στόχαστρο έχουν μπει και οι δήμαρχοι. Διαβάζουμε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ότι «Σιωπηλός σε όλη τη συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών έμεινε ο Γιώργος Καμίνης, σε αντίθεση με άλλα κορυφαία στελέχη του ΚΙΝΑΛ όπως ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο δήμαρχος Αθηναίων, αν και ήταν θετικά διακείμενος, όπως είχε υποστηρίξει στο Πολιτικό Συμβούλιο του Ιουνίου του 2018, επέλεξε τη σιωπή, προφανώς για να μη δυσαρεστήσει τη Φώφη Γεννηματά» (29.1.2019).

Η αλήθεια βεβαίως είναι ότι ο δήμαρχος Αθηναίων μίλησε για τη συμφωνία των Πρεσπών. Καταδίκασε τις «αφίσες της ντροπής και απειλές που δέχονται βουλευτές για τη θέση τους στο μακεδονικό είναι πλήγμα στη δημοκρατία. Προσβάλλουν κατάφωρα την ελευθερία της γνώμης και της ψήφου κατά τη συνείδησή τους. Τεράστια η ευθύνη όσων φανατίζουν τους Ελληνες προκειμένου να τους διχάσουν» (Twitter 16.1.2019), είπε ότι «η αντοχή μιας πολύ κρίσιμης διεθνούς συμφωνίας στον χρόνο διασφαλίζεται όταν έχεις εκ των προτέρων μεριμνήσει, ή έστω σοβαρά προσπαθήσει, να τη θωρακίσεις με την ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση στο εσωτερικό και όχι να διχάσεις τη χώρα» (Συνέδριο Δράσης 12.1.2019). Δεν χειροκρότησε τη λαοσωτήριο, αλλά στάθηκε κριτικά υπέρ της συμφωνίας.

Αλλά θα ήταν κατανοητό αν δεν το έκανε. Και υπάρχει άλλη εξήγηση πέραν της εύνοιας –σιγά τα ωά!– της κ. Φώφης Γεννηματά και αφορά την ούρηση στη θάλασσα και το αλάτι. Ο κ. Καμίνης είναι ένα από τα πολλά στελέχη της Κεντροαριστεράς που συκοφαντήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Για την ακρίβεια δεν υπήρξε στέλεχος του χώρου που δεν υβρίστηκε. Ακόμη και τον κ. Γιάννη Ραγκούση παρομοίαζε με δικτάτορα ο πρωθυπουργός που «πρέπει να εγκαταλείψει το “αποφασίζομεν και διατάσσομεν”» (Κερατέα 17.2.2011). Με δεδομένο δε ότι ο κ. Τσίπρας έκανε κοτζάμ δημοψήφισμα για να μη φύγει η εντελώς παλαβή Αριστερά από το κόμμα, λογικό είναι να κρατούν όλοι επιφυλάξεις για τις «εθνικές πρωτοβουλίες» της κυβέρνησης. Εστω σιωπώντας…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT