Στήνουν σκιώδες «συριζαϊκό» κράτος

1' 48" χρόνος ανάγνωσης

Πότε θα κάνει τις βουλευτικές εκλογές ο κ. Τσίπρας; Στις πρεσβείες, ειδικώς μάλιστα στην αμερικανική, επικρατεί η άποψη πως τίποτε δεν θα συμβεί πριν από τον Οκτώβριο. Αναμενόμενο, αν σκεφθείτε ότι δεν είναι πρέπον για μια ξένη αντιπροσωπεία να διαφωνεί με τις δημόσιες διαβεβαιώσεις της εθνικής κυβέρνησης. Ιδιαιτέρως, μάλιστα, όταν ο πρωθυπουργός δεν φείδεται προσπαθειών διευκόλυνσης περιπεπλεγμένων γεωπολιτικών συμφερόντων. Στην ίδια γραμμή, η περί τον Οκτώβριο εκλογική μαντεψιά περιλαμβάνει και άλλα, πιο πρακτικά, θέματα. Για παράδειγμα, ο νέος επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιλεγεί μετά τις ευρωεκλογές αλλά πριν από τις βουλευτικές. Ο κ. Τσίπρας θέλει να βάλει τον δικό του άνθρωπο ή, εναλλακτικώς, να ανταλλάξει την «εξυπηρέτηση».

Ενισχυτικά προς αυτό το «επιχείρημα» διάφοροι περίεργοι προσθέτουν ότι ο κ. Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις για την εκδίωξη/τοποθέτηση «δικού τους» διοικητή στην ανεξάρτητη Τράπεζα της Ελλάδος. Επικρατεί βεβαίως σύγχυση ως προς τη διάρκεια της θητείας του κ. Στουρνάρα, που είναι εξαετής και επομένως, τελειώνει το 2020, αλλά οι πρόθυμοι κυκλοφορούν σενάρια για την αλλαγή με νόμο που οσονούπω θα φέρει η κυβέρνηση για να τη μικρύνει και να γίνει η δουλειά! Είναι αλήθεια ότι στο γενικό συμβούλιο της κεντρικής μας τράπεζας, οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι έχουν προσεταιριστεί κάποιους «προθύμους» αλλά αυτό σπανίως δημιουργεί προβλήματα, αφού ο κ. Διοικητής απολαμβάνει να χρησιμοποιεί, όταν δεν γίνεται διαφορετικά, παλαιότατες πρόνοιες σταθερότητας του συστήματος σε περιπτώσεις ισοψηφίας.

Η τοποθέτηση γενικών γραμματέων, θέσεις-κλειδιά για τη λειτουργία του κράτους, έγινε με τον πιο ξεδιάντροπο κομματικό τρόπο και με την ουσιαστική κάλυψη των τροϊκανών. Η κατάσταση αυτή υποχρέωσε τον κ. Μητσοτάκη να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ότι δεν πρόκειται να παραλάβει τη διοίκηση με εγκαθέτους που θα περιμένουν εντολή Τσίπρα για να τραβήξουν την περόνη.

Οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν επίσης ότι οι τύχες τους στο άλλο κρίσιμο κομμάτι του κράτους, την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι περιορισμένες, αφού πολλοί λίγοι δήμαρχοι και ακόμη λιγότεροι περιφερειάρχες θα εκλεγούν με κυβερνητική ετικέτα. Εμπειρα στελέχη της Αυτοδιοίκησης σημειώνουν, όμως, εν προκειμένω ότι η απλή αναλογική, που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά, θα προκαλέσει πάμπολλες δυσλειτουργίες με πιο χαρακτηριστική την αδυναμία συγκρότησης των δημοτικών συμβουλίων. Χάος!

Οι κυβερνητικοί έχουν πάρει φόρα και επιδιώκουν να αφήσουν πίσω τους ένα «σκιώδες συριζαϊκό κράτος». Το χούι της καταστροφής βγαίνει τελευταίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT