Η Τουρκία και η Δύση

1' 59" χρόνος ανάγνωσης

Η Τουρκία βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο όσον αφορά τις σχέσεις της με τη Δύση. Καθώς περιμένουμε να δούμε εάν ο αιφνιδιασμός που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέστη στις τοπικές εκλογές θα τον οδηγήσει σε αναθεώρηση της πολιτικής του στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ο πρόσφατος λεκτικός διαξιφισμός των αντιπροέδρων ΗΠΑ και Τουρκίας έδειξε ότι –τουλάχιστον προς το παρόν– η Αγκυρα δεν σκοπεύει να περιορίσει την επιθετικότητα των τελευταίων ετών.

«Η Τουρκία πρέπει να διαλέξει. Θα παραμείνει κρίσιμης σημασίας εταίρος στην πιο επιτυχημένη στρατιωτική συμμαχία της Ιστορίας ή θέλει να διακινδυνεύσει την ασφάλεια αυτής της σχέσης με ριψοκίνδυνες αποφάσεις που υπονομεύουν τη συμμαχία του ΝΑΤΟ;» δήλωσε ο Μάικ Πενς στην Ουάσιγκτον προχθές. Η επιμονή της Αγκυρας να προμηθευθεί το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400, η οποία έχει εξοργίσει την Ουάσιγκτον, θα ετίθετο ως θέμα συζήτησης και στις παρυφές της συνάντησης υπουργών του ΝΑΤΟ χθες, 70ή επέτειο της ίδρυσης της Συμμαχίας. Στον Πενς απάντησε με εξίσου αυστηρό ύφος ο Τούρκος ομόλογός του, Φουάτ Οκτάι. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να διαλέξουν. Θέλουν να παραμείνουν σύμμαχος της Τουρκίας ή θα θέσουν σε κίνδυνο τη φιλία μας, συμμαχώντας με τρομοκράτες ώστε να υπονομεύσουν την άμυνα μιας συμμάχου στο ΝΑΤΟ εναντίον των εχθρών της;».

Ο Ερντογάν είχε αναγάγει τις τοπικές εκλογές σε «ζήτημα επιβίωσης για την Τουρκία». Η «γραμμή» αυτή, όμως, δεν απέτρεψε την απώλεια των μεγάλων πόλεων, που τις κέρδισε η συμμαχία της αντιπολίτευσης. Ο Τούρκος πρόεδρος αμέσως ζήτησε νέα καταμέτρηση ψήφων στην Κωνσταντινούπολη και στην Αγκυρα, κερδίζοντας χρόνο για να σκεφθεί τις επόμενες κινήσεις του. Επίσης, έβαλε τον Οκτάι να απαντήσει στις ΗΠΑ, κρατώντας για τον εαυτό του μια (έστω προσωρινή) διέξοδο. Πρέπει να διαλέξει μεταξύ αποδοχής μιας οδυνηρής ήττας ή της ευθύνης για μια απόπειρα να αποτρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα. Πρέπει να χαράξει νέα οικονομική πολιτική ώστε να αντιμετωπίσει την ύφεση, την ανεργία και την αβεβαιότητα – ζητήματα που αποδεί-χθηκαν προτεραιότητες των ψηφοφόρων και για τα οποία ο ίδιος κατηγορούσε τις ΗΠΑ και άλλες εχθρικές δυνάμεις. Πρέπει να διαλέξει εάν θα επιδιώξει καλύτερες σχέσεις όχι μόνο με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. αλλά και με τους γείτονες της Τουρκίας, σχέσεις αναγκαίες για την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας και την εδραίωση της ασφάλειας. Εως τώρα, ο Ερντογάν απαντούσε σε κάθε απειλή με ολομέτωπη επίθεση. Τώρα, αποδυναμωμένος στο εσωτερικό καθώς και προς τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και τη Ρωσία, θα κάνει το ίδιο; Η επιλογή του θα κρίνει την τύχη της χώρας του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT