Απορία ψάλτου βηξ

3' 32" χρόνος ανάγνωσης

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκλεισε τον πρώτο μήνα στην εξουσία και ο έως τώρα απολογισμός της είναι ιδιαίτερα θετικός – αν και δεν έλειψαν κάποιες αστοχίες. Επιτέλους η χώρα έχει μία κυβέρνηση που έχει επαφή με την πραγματικότητα, με γρήγορα ανακλαστικά (η αποτελεσματική αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Εύβοια ήταν ενδεικτική) και δουλεύει σκληρά για να βρει λύσεις στα προβλήματα χωρίς να κινείται με βάση τις ιδεοληψίες της.

Χαρακτηριστικό της αποτελεσματικότητάς της είναι ότι μέσα στον μήνα αυτό προχώρησαν ζητήματα που είχαν «κολλήσει» από καιρό.

Ενδεικτική είναι η πρόοδος που υπήρξε τις τελευταίες εβδομάδες με τον περιβόητο αριθμό προειδοποίησης των πολιτών – «112». Ενα χρόνο μετά το Μάτι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν είχε καταφέρει να θέσει σε λειτουργία τον αριθμό χρησιμοποιώντας διάφορες δικαιολογίες. Ο κ. Πιερρακάκης –υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης– έβαλε τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να συμφωνήσουν σε μία κοινή γραμμή, χώρισε τη χώρα σε γεωγραφικές ζώνες και κατάφερε τα πρώτα μηνύματα έκτακτης ανάγκης να αποσταλούν με επιτυχία. Υπάρχει μάλιστα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν ώς τον Δεκέμβριο του 2019. Και πάντως σε περίπτωση ανάγκης, το ελληνικό κράτος, με πολλά χρόνια καθυστέρηση σε σχέση με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, έχει τη δυνατότητα να ενημερώσει τους πολίτες ακαριαία με ένα προειδοποιητικό μήνυμα. Αν η υπηρεσία λειτουργούσε τον Ιούλιο του 2017, ίσως να είχαμε λιγότερους νεκρούς από τη φονική φωτιά.

Μετά ήταν η τροπολογία που πέρασε ο κ. Βρούτσης και βάζει ανώτατο πλαφόν στις συντάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, ο οποίος –όπως αποκαλύφθηκε– άφηνε παράθυρο σε κάποιους συνταξιούχους να εισπράττουν έως και 24.000 ευρώ τον μήνα! Η κ. Αχτσιόγλου, μάλιστα, που έμεινε στο υπουργείο πάνω από 2,5 χρόνια, υποστήριξε ότι είχε εντοπίσει την αστοχία του νόμου του προκατόχου της, ωστόσο δεν πρόλαβε, όπως ισχυρίστηκε, να περάσει μια ρύθμιση που να διορθώνει τον παραλογισμό. Ο νέος υπουργός μέσα σε τρεις βδομάδες το πέτυχε. Και προέβλεψε και τρόπους επιστροφής των χρημάτων από τους συνταξιούχους που είχαν εισπράξει τις σκανδαλώδεις αυτές συντάξεις.

Αλλο παράδειγμα είναι η υπόθεση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Ο τέως πρωθυπουργός σε κάθε ευκαιρία περηφανευόταν στη Βουλή ότι η κυβέρνησή του είχε τη μεγαλύτερη απορρόφηση των κονδυλίων της Ε.Ε. Μόλις, όμως, την προηγούμενη εβδομάδα, αποδείχθηκε ότι τελικά ο βασιλιάς ήταν γυμνός. Με επιστολή του, ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χάαν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λόγω της μη αξιοποίησης κοινωνικών κονδυλίων ζητώντας άμεση δράση από τη νέα κυβέρνηση.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την επιστολή, μένει «μετεξεταστέα» σε προγράμματα αξιοποίησης απορριμμάτων, ψηφιακής πολιτικής και logistics. Θα έπρεπε να είχε απορροφήσει το 2019 περίπου 2,8 δισ. ευρώ και έως τον Ιούλιο είχε απορροφήσει λιγότερα από 400 εκατομμύρια! Με αυτούς τους ρυθμούς ώς το τέλος του χρόνου θα έχει απορροφήσει λιγότερα από 800 εκατομμύρια, αφήνοντας 2 δισ. ευρώ αναξιοποίητα στα κοινοτικά ταμεία. Λες και η χώρα δεν έχει τεράστιες ανάγκες για έργα υποδομής και εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων για να κλείσει τις εκατοντάδες παράνομες χωματερές. Για τις οποίες, σημειωτέον, πληρώνει κάθε χρόνο απίθανα πρόστιμα, ενώ αποτελούν κάθε καλοκαίρι και εστίες πυρκαγιών (βλέπε Ελαφόνησο).

Για να μη μιλήσει κανείς για τα θέματα πολιτικής στα οποία η κυβέρνηση της Αριστεράς έλεγε πάντοτε πως είναι στον πυρήνα των ενδιαφερόντων της. Παραδείγματος χάριν, ο κ. Τσίπρας προέβαλε στις άμεσες προτεραιότητές του την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών – διότι με τη σημερινή μορφή του μπορεί να καλύπτει υπουργικές ανομίες. Στην πρώτη περίπτωση, όμως, που οι υποτιθέμενες ιδεολογικές επιλογές της τέθηκαν σε δοκιμασία –στην υπόθεση Πολάκη για τη μαγνητοφώνηση του τηλεφωνήματος Στουρνάρα– ο κ. Τσίπρας ζήτησε την προστασία του τραχύ Κρητικού από τον νόμο που είχε κάνει σημαία ότι θέλει να καταργήσει!

Το χειρότερο είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αντί να κρατήσει στάση αναμονής απέναντι στη νέα κυβέρνηση και να ασκήσει κριτική για κάποια θέματα καθημερινής διαχείρισης –ότι π.χ. διατήρησε το γραφείο Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη ενώ το λοιδορούσε ως αντιπολίτευση ή που κατέθεσε προς ψήφιση τροπολογίες λίγα λεπτά πριν από την ψηφοφορία για τον νόμο περί πανεπιστημιακού ασύλου– επιχείρησε από την αρχή χτυπήματα «κάτω από τη ζώνη».

Εφτασε να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι τα έχει κάνει πλακάκια με τα μεγάλα συμφέροντα, επειδή ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης συναντήθηκε –ως ώφειλε– με τη «Λάμδα» για να προχωρήσει γρηγορότερα το Ελληνικό, ενώ επιμένει ΣΥΡΙΖΑϊκά στα προεκλογικά κλισέ περί ακροδεξιού Μητσοτάκη, παρότι είναι εμφανές ότι η Ν.Δ. έχει κάνει τα μεγαλύτερα στην ιστορία της ανοίγματα στο κέντρο. Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT