Φύλαγε τα ρούχα σου
Νεκρή φύση με δύο κρεμ καρέκλες. Θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της εικόνας που κυριαρχούσε στο προαύλιο της Καγκελαρίας λίγα λεπτά πριν από την άφιξη και την υποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη με στρατιωτικές τιμές. Οι λευκές καρέκλες, για την καγκελάριο και τον υψηλό προσκεκλημένο της κατά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων, είναι τελευταία προσθήκη –όπως με ενημέρωσε πηγή μου, είναι η τρίτη επίσκεψη στην οποία χρησιμοποιούνται–, μετά τα φαινόμενα αδυναμίας που εκδήλωσε δημοσίως η Αγκελα Μέρκελ. Φύλαγε τα ρούχα σου… Οι στρατιωτικές τιμές και η επιθεώρηση του αγήματος επειδή είναι η πρώτη φορά που ο Ελληνας πρωθυπουργός γίνεται δεκτός στην καγκελαρία.
Γερμανικά χαμόγελα
Πάντως, δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητο το γεγονός ότι στο τέλος των κοινών δηλώσεων των δύο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άρχισε να μιλάει για αρκετά λεπτά στα γερμανικά, προφανώς για να τιμήσει τη Μέρκελ. Αν κρίνω από την ατμόσφαιρα και τα χαμόγελα όχι μόνο της ίδιας, αλλά και στενών συνεργατών της που στέκονταν όρθιοι στο παρασκήνιο, όπως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και ο σύμβουλός της για τα Εξωτερικά, Γιαν Χέκερ, η κίνηση εκτιμήθηκε.
Δεν ξεχνά
Ο Μητσοτάκης θύμισε σε άπταιστα γερμανικά ότι είναι ο πέμπτος Ελληνας πρωθυπουργός που υποδέχεται η Μέρκελ και εξέφρασε την ελπίδα να είναι και αυτός που θα βγάλει τελικά τη χώρα από την κρίση. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω, πάντως, ότι η Μέρκελ δεν ξεχνά. Τους θυμάται όλους. Ορισμένους ίσως λίγο περισσότερο από κάποιους άλλους…
Στον όγδοο όροφο
Η ελληνική αντιπροσωπεία, από την πλευρά της, αντιλαμβάνομαι ότι εκτίμησε ιδιαιτέρως το γεγονός ότι είχε την ευκαιρία να μετάσχει σε γεύμα εργασίας με την Αγκελα Μέρκελ και τους συνεργάτες της. Θα το λένε και στα εγγόνια τους ότι έφαγαν στον θρυλικό όγδοο όροφο της Καγκελαρίας. Θυμίζω ότι, μεταξύ άλλων, είναι εκεί όπου ο Γκέρχαρντ Σρέντερ έχει γράψει στα απομνημονεύματά του ότι είχε ένα δωμάτιο με ένα ράντσο, όπου έλαβε σημαντικές αποφάσεις, μεταξύ των οποίων για το Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Ημουν κι εγώ εκεί…
Με την ευκαιρία, σας ενημερώνω ότι στη συνάντηση με τον Ολαφ Σολτς, από την ελληνική πλευρά παρέστησαν, εκτός από τον πρωθυπουργό, τον Χρήστο Σταϊκούρα και τον ΥΦΥΠΟΙΚ Γιώργο Ζαββό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο διευθυντής Γραφείου Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Μητσοτάκη, Δημήτρης Μητρόπουλος. Από τη γερμανική πλευρά, πλην του Σολτς, παρόντες ακόμη ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γιοργκ Κούκις, ο αναπλ. γενικός διευθυντής Ευρωπαϊκής Πολιτικής του γερμανικού ΥΠΟΙΚ Βίλφρεντ Στάινχοϊερ, καθώς και η διευθύντρια Ευρωζώνης του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, Ινες Σλότερ.
Παρόμοια από την πλευρά της κυβέρνησης η σύνθεση στην Καγκελαρία, με την προσθήκη του Γιώργου Κουμουτσάκου αντί του Ζαββού και της διευθύντριας του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου. Δίπλα στη Μέρκελ, εκτός από τον Σάιμπερτ, ο Χέκερ (γενικός διευθυντής Εξωτερικής Πολιτικής της Καγκελαρίας), ο «δύσκολος» και αγέλαστος Ούβε Κορσέπιους (γενικός διευθυντής Ε.Ε. της Καγκελαρίας), ο γενικός διευθυντής Οικονομικών Θεμάτων, Λαρς Χέντρικ Ρέλερ, καθώς και δύο διευθυντές του γερμανικού ΥΠΕΞ: ο αρμόδιοι για ΗΠΑ, Καναδά, Βόρεια, Δυτική και Νότια Ευρώπη και Τουρκία.
Η Μέρκελ και η ΕΡΤ
Η Μέρκελ εμφανίστηκε πλήρως ενημερωμένη για τα ελληνικά ζητήματα. Για την ακρίβεια υπερπλήρως, αφού μετά τη συζήτηση με τον Μητσοτάκη για τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης, το Μάτι και άλλες ιστορίες, ρώτησε πώς πάει η δημόσια τηλεόραση (!). «Μια χαρά! Προχωρούμε στη νέα διοίκηση και μόλις την απαλλάξαμε από 35,1 εκατομμύρια ευρώ», απάντησε εν ψυχρώ ο Μητσοτάκης. Οταν η Μέρκελ ρώτησε τι συνέβη, ο Κυριάκος της εξήγησε τα περί τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ποδοσφαίρου και το «ψαλίδι» της κυβέρνησης μέσω επαναδιαπραγμάτευσης. Τι έκανε η καγκελάριος; Μου λένε ότι ξέσπασε σε γέλια. Οπως κάθε λογικός άνθρωπος.