Η εποχή Τραμπ σε μία ημέρα

3' 20" χρόνος ανάγνωσης

«Η εποχή Τραμπ σε πλήρη επίδειξη σήμερα: Αρθρα παραπομπής, ο θάνατος του ΠΟΕ, η μετονομασία της συμφωνίας NAFTA, μια δημόσια αντιδικία με τον διευθυντή του FBI, μια συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών χωρίς προφανή λόγο, μια προεδρική προεκλογική ομιλία σε επίμαχη πολιτεία. Και είναι μόνο Τρίτη». Η αρθρογράφος του περιοδικού New Yorker Σούζαν Γκλάσερ αποτύπωσε σε ένα τουίτ τη χθεσινή, πλούσια σε ειδησεογραφία για την αμερικανική πολιτική σκηνή, ημέρα.

Η μεγάλη είδηση, βέβαια, ήταν ότι οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων αποφάσισαν να προχωρήσουν στην παραπομπή του προέδρου Τραμπ με δύο κατηγορίες: την κατάχρηση εξουσίας και την παρεμπόδιση λειτουργίας του Κογκρέσου. Με βάση την ισορροπία δυνάμεων στο Κογκρέσο, όπου οι Δημοκρατικοί ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι δύο κατηγορίες αναμένεται να υιοθετηθούν από την Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων και την επόμενη εβδομάδα να υπερψηφιστούν από την ολομέλεια.

Θα είναι μόλις η τρίτη παραπομπή Αμερικανού προέδρου στην Ιστορία. Η αντίδραση του προέδρου Τραμπ ήταν άμεση, με τον Λευκό Οίκο να τονίζει ότι η παραπομπή είναι αβάσιμη και θα πλήξει τον αμερικανικό λαό, όχι τον πρόεδρο, ο οποίος «θα απαντήσει σε αυτές τις ψευδείς κατηγορίες στη Γερουσία και περιμένει ότι θα απαλλαγεί πλήρως, διότι δεν έκανε κάτι κακό». Πρόσθεσε επίσης την πεποίθησή του πως οι Δημοκρατικοί θα τιμωρηθούν από τους ψηφοφόρους στις εκλογές για την επιλογή τους.

Αντιμέτωποι με την κατηγορία ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη, οι Δημοκρατικοί τονίζουν ότι η παραπομπή του προέδρου δεν μπορεί να περιμένει. Το διακύβευμα, τόνισαν, είναι η ίδια η αμερικανική δημοκρατία. Οπως είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζέρολντ Νάντλερ, «ο πρόεδρος Τραμπ θέτει σε κίνδυνο τη δημοκρατία μας, θέτει σε κίνδυνο την εθνική μας ασφάλεια… Ουδείς, ούτε καν ο πρόεδρος, είναι υπεράνω του νόμου».

Οσο για το αν θα ήταν σκόπιμο να περιμένουν, να ερευνήσουν περαιτέρω ή και να μην προχωρήσουν στην παραπομπή λιγότερο από ένα έτος πριν από τις προεδρικές εκλογές, η απάντηση των Δημοκρατικών ήταν ότι αυτό θα έθετε σε κίνδυνο το σύνταγμα των ΗΠΑ και την ακεραιότητα των επόμενων εκλογών. Το ερώτημα τίθεται, καθώς στη Γερουσία οι Ρεπουμπλικανοί έχουν την πλειοψηφία, και όπως δηλώνουν οι ηγέτες τους δεν πρόκειται να καθαιρέσουν τον πρόεδρο.

Οσο για τα υπόλοιπα νέα της ημέρας, περνούν αυτομάτως σε δεύτερη μοίρα, παρά το γεγονός ότι κάποια από αυτά θα επηρεάσουν τις διεθνείς σχέσεις για τα επόμενα χρόνια. Το ένα είναι θετικό, καθώς ακόμη και με μικρές αλλαγές από την εμπορική συμφωνία NAFTA, η έγκριση των Δημοκρατικών ανοίγει τον δρόμο για την υπογραφή της συμφωνίας των ΗΠΑ με τον Καναδά και το Μεξικό, USMCA, η οποία θα επιτρέψει στις χώρες της Βόρειας Αμερικής να διατηρήσουν απρόσκοπτες τις εμπορικές σχέσεις τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Δημοκρατικοί ανακοίνωσαν τη συμφωνία τους μόλις με μία ώρα διαφορά από τις κατηγορίες παραπομπής του, καθώς ήθελαν να δείξουν ότι στα θέματα πολιτικής μπορούν να συνεργαστούν με τους Ρεπουμπλικανούς, αλλά και τον πρόεδρο, και ότι δεν σταματούν τη νομοθετική τους δουλειά.

Οι εξελίξεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου είναι πιο ανησυχητικές, αφού από σήμερα το ανώτατο όργανο επίλυσης διαφορών μένει με μόνο ένα δικαστή με ευθύνη των ΗΠΑ, που μπλοκάρουν κάθε νέα υποψηφιότητα. Ο διεθνής οργανισμός δεν θα μπορεί να λαμβάνει τελεσίδικες αποφάσεις επίλυσης των εμπορικών διαφορών και οι αναλυτές τονίζουν ότι πλέον θα επικρατεί ο ισχυρότερος, κάτι που θεωρείται δεδομένο ότι θα αυξήσει τον προστατευτισμό, τους δασμούς και τους περιορισμούς στις εξαγωγές.  

Τα υπόλοιπα είναι για εσωτερική κατανάλωση. Στην εποχή Τραμπ, δεν προκαλεί έκπληξη μια δημόσια επίπληξη του διευθυντή του FBI από τον πολιτικό του προϊστάμενο, διότι δήλωσε ότι η έκθεση για την έρευνα του οργανισμού του στις σχέσεις της προεκλογικής ομάδας του υποψηφίου Ντ. Τραμπ με τη Ρωσία δείχνει ότι δεν υπήρχε πολιτική σκοπιμότητα. Ούτε βέβαια ξαφνιάζεται οποιοσδήποτε στις ΗΠΑ από μία ακόμη προεκλογικού χαρακτήρα ομιλία του προέδρου – άλλωστε, είναι ένας από τους τρόπους που έχει επιλέξει να διατηρεί την επαφή με την εκλογική του βάση. Σχετικά με την ξαφνική επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στον Λευκό Οίκο, εξάλλου, παραμένει ένα αίνιγμα – ανησυχητικό για τους Δημοκρατικούς, αλλά κατά τα φαινόμενα όχι για τους Ρεπουμπλικανούς…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT