Πολάκηδες και Βαρουφάκηδες

1' 41" χρόνος ανάγνωσης

Θα ήταν μία ακόμη εξεζητημένη έκφραση, κάτι σαν συνιστώσα της «δημιουργικής ασάφειας», η «υπεύθυνη ανυπακοή», στην οποία αναφέρθηκε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, αν δεν ενίσχυε τη «διάχυτη» ανυπακοή. Οπως και οι φωτογραφίες του Παύλου Πολάκη από το τραπέζι «φιλικού» συγχρωτισμού ή από το νοσοκομείο «Σωτηρία» χωρίς μάσκα. Για κάποιο λόγο, διόλου «ασαφή», η πανδημία αποστρέφεται τις εξαιρέσεις. Τόσο οι πορείες, είτε είναι διαμαρτυρίας είτε επετειακές, όσο και τα μεγάλα τραπέζια, οι εμφανίσεις χωρίς μάσκα, δεν ενδείκνυνται, για να το πούμε κομψά, αυτήν την περίοδο της εκθετικής αύξησης κρουσμάτων.

Επειδή όμως, όπως φαίνεται, η συμμόρφωση προς τις υποδείξεις των ειδικών αποκτά ιδεολογικό πρόσημο, καθώς ένα μέρος της αντιπολίτευσης ταυτίζει τα μέτρα για τον κορωνοϊό με τον «αυταρχισμό», η αντίδραση δεν εκδηλώνεται μόνο από τους πάσης φύσεως αρνητές αλλά και από μέλη του Κοινοβουλίου.

Κι αυτό, σε μια εποχή μεγάλης εσωτερικής πίεσης των ανθρώπων, είναι διπλά επικίνδυνο. Για όλους είναι ανυπόφορος και αφύσικος ο περιορισμός. Οπότε αναλαμβάνουν όσοι δεν έχουν την επίσημη ευθύνη της εφαρμογής των απαγορεύσεων να «κλείσουν το μάτι» στη μερική χαλάρωση. Τι βλάπτει μια πορεία με τήρηση των μέτρων προστασίας; Τι πειράζει μια φιλική μάζωξη γύρω από ένα τραπέζι; Διαφυγές στην κανονικότητα που όλοι νοσταλγούμε με βουλευτική υπογραφή.

Οταν μάλιστα σε ευρωπαϊκές έρευνες εμφανίζεται, περίπου, ένας στους δύο Ελληνες να υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι που έχουν πεθάνει από κορωνοϊό είναι λιγότεροι από τους επίσημα καταγεγραμμένους. Πώς διαχειρίζεται μια κυβέρνηση αυτό το κύμα που φουντώνει, από κόπωση, αδιαφορία, άγνοια, επιθετικό ατομικισμό και, καμουφλαρισμένο, κυνισμό; «Καμουφλαρισμένο» γιατί δηλώνεται με πλαστή ταυτότητα· κυκλοφορεί ως κατανόηση, ελευθερία που απειλείται, συναίσθημα που υποχρεώνεται να «παγώσει»: μην αγγίζετε, μη συναναστρέφεστε, μη συν-πορεύεστε.

Ολοι οι άλλοι, οι εκτός «κύματος», που κάνουν τον φόβο τους κουράγιο είναι, εν ολίγοις, συντηρητικοί ή θύματα της εξουσίας. Στη Βουλή, προχθές, ο «πολακισμός» ορίστηκε από τον πρωθυπουργό ως κράμα ειρωνείας, αλαζονείας, ψευτομαγκιάς και ψεμάτων. Κι ενώ κανείς θα πίστευε ότι αυτός ο νέος –ισμός αφορά έναν συγκεκριμένο ανθρωπότυπο, βλέπουμε να περιλαμβάνει και εστέτ εκδοχές. Φαινομενικά ανόμοιους. Κάτω από την «υπεύθυνη ανυπακοή» βρίσκουν φιλόξενη στέγη λαός και Κολωνάκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT