Εμοιαζε με προμελετημένο ξέσπασμα. Σαν να περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να ανεβάσει την ένταση. Στα τέλη Οκτωβρίου του 2019, ο Γιάννης Λαγός είχε συμπληρώσει σχεδόν δύο ώρες απολογούμενος στη δίκη της Χρυσής Αυγής, όταν επιτέθηκε φραστικά στην έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών. Κατηγόρησε τους δικαστές για «ατολμία» και «έλλειψη σθένους». Αποκάλεσε τη διαδικασία «ντροπιαστική» και «θέατρο». «Δεν θα με κάνετε να φοβηθώ», είπε σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους για κάποιον που βρισκόταν στο εδώλιο.
Ενα χρόνο αργότερα, το δικαστήριο έκρινε σε πρώτο βαθμό ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση η οποία δρούσε υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος. Ο Λαγός καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών, σε αντίθεση όμως με άλλους συγκατηγορουμένους του δεν οδηγήθηκε στη φυλακή. Μέχρι και σήμερα παραμένει ελεύθερος στις Βρυξέλλες, απολαμβάνοντας την ευρωβουλευτική του ασυλία.
Εξακολουθεί να απαξιώνει με δηλώσεις του τις ελληνικές δικαστικές αρχές, διατηρεί στο ακέραιο τα οικονομικά προνόμια της θέσης του και δεν διστάζει με αναρτήσεις του στο Twitter να ζητάει χρηματική ενίσχυση για να καλύψει τα έξοδα της έφεσής του. Εχοντας αποχωρήσει από τη νεοναζιστική οργάνωση και δημιουργήσει έναν νέο πολιτικό σχηματισμό, προσπαθεί να παρατείνει την πολιτική του καριέρα στη μισαλλοδοξία. Στην ατζέντα του έχει μπολιαστεί πλέον και η αντιεμβολιαστική και αντιεπιστημονική ρητορική. Προτού καταδικαστεί, τον περασμένο Σεπτέμβριο, καλούσε μέχρι και σε συγκεντρώσεις αντίδρασης κατά της μάσκας έξω από τα σχολεία της Ελλάδας.
Σε email του προς την εφημερίδα New York Times, ο Λαγός υποστηρίζει ότι η ασυλία του δεν πρέπει να αρθεί μέχρι να εκδικαστεί η έφεσή του. Ισχυρίζεται ακόμη ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με κάποια ευρωπαϊκή χώρα –την οποία όμως δεν κατονομάζει– ώστε να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο στα εδάφη της εφόσον το χρειαστεί.
Ο Λαγός δεν είναι το μόνο –άλλοτε ηγετικό– χρυσαυγίτικο στέλεχος εκτός φυλακής. Ο Χρήστος Παππάς εξακολουθεί να διαφεύγει τη σύλληψη. Εδώ και σχεδόν δύο μήνες δεν έχει εντοπιστεί το κρησφύγετό του. Στην περίπτωση του Λαγού πάντως, δεν ευθύνεται η όποια ανικανότητα ή αδράνεια της ελληνικής αστυνομίας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει εξετάσει ακόμη την υπόθεσή του – προηγούνται χρονικά άλλες στη σχετική λίστα, ακόμη κι αν πρόκειται για ήσσονος σημασίας ζητήματα. Η γραφειοκρατία και τα αργά αντανακλαστικά του ευρωπαϊκού μηχανισμού τού επιτρέπουν να παραμένει τόσο καιρό προκλητικά κρυπτόμενος σε κοινή θέα.