Να σχίσουν τα πτυχία στη μέση;

1' 40" χρόνος ανάγνωσης

Πάνω από 15 χρόνια τώρα, οι εκάστοτε ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας ασχολούνται με το θέμα των ελληνικών ιδιωτικών κολεγίων που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά ΑΕΙ, των οποίων θεωρούνται παραρτήματα στη χώρα μας. Ως εκ τούτου τα πτυχία των κολεγίων φέρουν τον τίτλο του «μητρικού» ευρωπαϊκού πανεπιστημίου. Το ζήτημα θεωρείται «καυτή πολιτική πατάτα», διότι η αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων προκαλεί αντιδράσεις στους αποφοίτους δημόσιων ελληνικών ΑΕΙ (μηχανικούς, οικονομολόγους κ.ά.). Από την άλλη, το ελληνικό Σύνταγμα δεν επιτρέπει τη λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ στη χώρα μας.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ενωση, λειτουργώντας ως κοινή αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, υποχρεώνει τα μέλη της να αναγνωρίζουν επαγγελματικά τα πτυχία άλλων χωρών-μελών. Υπενθυμίζω ότι όσοι φοίτησαν στα ελληνικά ιδιωτικά κολέγια έχουν πτυχίο από ευρωπαϊκό ΑΕΙ. Αυτό επικαλούνται οι Ελληνες απόφοιτοι των κολεγίων ζητώντας εγγραφή στα επιμελητήρια (τεχνικό, οικονομικό κ.λπ.).

Αυτή τη 15ετία, έστω κι αν υπήρξαν εξαιρέσεις, ο κανόνας είναι ότι οι ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας δεν θέλησαν να προκαλέσουν ούτε τους αποφοίτους των ελληνικών ΑΕΙ (και τα σωματεία τους) ούτε τους αποφοίτους των κολεγίων, και κατ’ επέκταση να μην εφαρμόσουν το ευρωπαϊκό δίκαιο. Ετσι, με τεχνάσματα έσπρωχναν το πρόβλημα κάτω από το χαλί.

Μετά την προ ημερών ψήφιση τροπολογίας με την οποία τα επιμελητήρια οφείλουν να εγγράφουν εντός μηνός τους πτυχιούχους των κολεγίων, η διελκυστίνδα ξαναστήθηκε. Εχει δίκιο η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως όταν απαντά στην αντιπολίτευση ότι «η ρύθμιση δεν αφορά επ’ ουδενί την εξίσωση των δημόσιων ΑΕΙ και των κολεγίων. Τόσο η εθνική όσο και η ενωσιακή νομοθεσία αποσκοπούν στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας των ενδιαφερομένων που πληρούν τις προϋποθέσεις. Δεν μπορεί να είμαστε Ευρώπη à la carte».

Από την άλλη, η κ. Κεραμέως οφείλει να λάβει υπόψη την επισήμανση του τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη, ότι «οι απόφοιτοι κολεγίων τριετούς φοίτησης, σε αμφίβολες κατά κανόνα συνθήκες, αποκτούν ίδια επαγγελματικά δικαιώματα». Πάντως, έως τώρα αξιολόγηση των κολεγίων από τις κυβερνήσεις –ούτε της Ν.Δ. ούτε του ΣΥΡΙΖΑ– δεν έχει γίνει, παρότι ακούστηκε η πρόταση. Απαιτείται έντιμη πολιτική στάση απέναντι στους αποφοίτους των κολεγίων αλλά και των δημόσιων ΑΕΙ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT