Νέα χρονιά, καλύτερες μέρες

3' 12" χρόνος ανάγνωσης

Οταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια ο Θεός γελάει, λέει το λαϊκό ρητό. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι το 2021 που μόλις ανέτειλε θα είναι καλύτερο και πιο ευνοϊκό για την Ελλάδα από το 2020.

Κατ’ αρχάς, ο εμβολιασμός του πληθυσμού που μόλις άρχισε θα μας οδηγήσει βήμα βήμα στην απελευθέρωση από τα μέτρα εγκλεισμού της COVID-19. Εφόσον όλα πάνε καλά με τη διανομή του εμβολίου, η οποία θα γίνεται σύντομα από 4-5 εταιρείες (Pfizer, Moderna, Astra Zeneka, Johnson and Johnson κ.λπ.), έως τα μέσα του καλοκαιριού το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί. Από μόνη της αυτή η εξέλιξη είναι τόσο ελπιδοφόρος, που μπορούμε να προεξοφλούμε πως η τουριστική βιομηχανία της χώρας θα ζήσει πολύ καλύτερες μέρες το 2021, το εμπόριο θα κινηθεί λόγω μεγαλύτερης κατανάλωσης, ενώ καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, θέατρα, κινηματογράφοι αλλά και γενικότερα η εστίαση και η ψυχαγωγία θα επανέλθουν στην κανονικότητα έως το δεύτερο μισό του έτους.

Εν τω μεταξύ, κάποια από τα 32 δισ. ευρώ του πακέτου ανάκαμψης της Ε.Ε. θα αρχίσουν να εκταμιεύονται στην Ελλάδα και να πέφτουν στην πραγματική οικονομία, ενώ η μειωμένη φορολογία που είχε υποσχεθεί προεκλογικά η κυβέρνηση θα αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά (μείωση ασφαλιστικών εισφορών, μηδενισμός φόρου αλληλεγγύης, εκπτώσεις στην επιστρεπτέα προκαταβολή, «ψαλίδι» στις προκαταβολές φόρου για τις επιχειρήσεις κ.λπ.). Το 2021 θα αποτελέσει αναμφισβήτητα μία χρονιά αργής αλλά σταθερής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, χωρίς την υποχρέωση της κυβέρνησης για αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Το μεγάλο στοίχημα θα είναι η γενναία στήριξη ενός μέρους τουλάχιστον από τις εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που ουσιαστικά χρεοκόπησαν λόγω κορωνοϊού και η ενίσχυση των ανέργων της πανδημίας.

Ο κορωνοϊός άφησε στη χώρα και κάποια καλά. Βοήθησε να γίνουν άλματα (βλέπε Πιερρακάκης) στον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα, που ήταν σε πρωτόγονη κατάσταση. Παράλληλα, ο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας από την Ελλάδα, με το έγκαιρο lockdown στο πρώτο κύμα και την προσεκτική διαχείριση στο δεύτερο, έχει στρέψει τα βλέμματα των ξένων πάνω μας. Παρά τις όποιες καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων μετά το καλοκαίρι ή και κάποιους λανθασμένους χειρισμούς  στη Βόρεια Ελλάδα, η χώρα είχε καλύτερες επιδόσεις στη μάχη κατά του κορωνοϊού σε σχέση με πολύ πιο προηγμένα ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Βρετανία, η Γαλλία, και η Ιταλία, κάτι που δημιούργησε ένα ρεύμα εμπιστοσύνης προς τη χώρα. Η αλλαγή του τρόπου εργασίας (εξ αποστάσεως, τηλεδιασκέψεις κ.λπ.), σε συνδυασμό με την έναρξη λειτουργίας από το 2021 του δικτύου 5G, που προσφέρει τεράστιες ταχύτητες και νέες  δυνατότητες επικοινωνίας και μεταφοράς δεδομένων, δίνει μεγάλη ώθηση στην προσέλκυση «ψηφιακών μεταναστών» οι οποίοι έβαλαν ξαφνικά την Ελλάδα στο ραντάρ τους.

Η εκλογή του Τζο Μπάιντεν, τέλος, βελτιώνει τις προσδοκίες για τη νέα χρονιά. Ο νέος Δημοκρατικός πρόεδρος, με βαθιά γνώση των ελληνοτουρκικών μετά τη μακρόχρονη θητεία του στην πανίσχυρη Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου, είναι ασφαλώς πολύ πιο φίλα διακείμενος απέναντι στη χώρα μας σε σχέση με τον απρόβλεπτο Ντόναλντ Τραμπ, επί των ημερών του οποίου ο «φίλος» του σουλτάνος έκανε ό,τι ήθελε στην περιοχή χωρίς να φοβάται αντίποινα από την Ουάσιγκτον. Η προεδρία Μπάιντεν είναι βέβαιο πως θα επαναφέρει τις παλιές ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο και θα δημιουργήσει ένα σκηνικό μεγαλύτερης σταθερότητας στα ελληνοτουρκικά.

Κλείνοντας, με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 είναι ευκαιρία όλοι μας να αναλογιστούμε τι καταφέραμε αυτούς τους δύο αιώνες. Παρά την αδυναμία του πολιτικού προσωπικού της χώρας διαχρονικά να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και τη ροπή του ελληνικού λαού να «πυροβολεί τα πόδια του» και να διχάζεται με κάθε ευκαιρία (βενιζελικοί – βασιλικοί, Μικρασιατική Καταστροφή, Εμφύλιος, Χούντα, μνημονιακοί – αντιμνημονιακοί), η θέση της χώρας είναι απρόσμενα καλή από κάθε άποψη. Λόγω της συμμετοχής μας στην Ε.Ε., δεν έχουμε ζήσει πόλεμο για περισσότερο από επτά δεκαετίες, ενώ απολαμβάνουμε το υψηλότερο επίπεδο δημοκρατίας, ελευθερίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ανθρώπινη ιστορία. Αν κάποτε μαθαίναμε να ακούμε τον διπλανό μας και να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας, θα κάναμε θαύματα. Καλό 2021!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT