Στην εποχή των αλγορίθμων

1' 43" χρόνος ανάγνωσης

Καλά να ’ναι στον παράδεισό του o «Αλ-Χουαρίζμι» Μοχάμεντ ιμπν Μουσά ή αλ-Χουαρίζμι, ο Πέρσης μαθηματικός που το όνομά του βρίσκεται στο υπέδαφος της λέξης «αλγόριθμος». Σοφά πράγματα έγραψε, αλλά οι αλγόριθμοι είναι δυνάστες της ζωής μας πια. Και όχι «πεπερασμένες σειρές ενεργειών, αυστηρά καθορισμένων και εκτελέσιμων σε πεπερασμένο χρόνο, που στόχο έχουν να λύσουν ένα πρόβλημα». Αυτά ίσχυαν παλιά. Πριν μας περικλείσει το κομπιούτερ και πριν γίνουμε κουκκιδίτσες στο Διαδίκτυο. 

Τώρα οι αλγόριθμοι ορίζουν πολλά. Και σοβαρά και ανόητα. Ας πούμε, αν θ’ ανοίξει ο τουρισμός. Ποια είναι τα μείζονα νέα της ημέρας και με ποια σειρά να τα διαβάσουμε. Τι θα δούμε στην τηλεόραση, ή μάλλον τι πρέπει να δούμε, ώστε να είμαστε μέσα στα πράγματα… Η πατέντα δείχνει επιστημονική. Ανέκαθεν άλλωστε η χειραγώγηση ήταν επιστήμη ολόκληρη, 

Αίφνης, πέρυσι τον Ιούλιο πληροφορηθήκαμε ότι το άνοιγμα του τουρισμού θα γίνει κατά τους ορισμούς του αλγορίθμου EVA. Ηταν μάλιστα ελληνικής κοπής, γι’ αυτό και κληθήκαμε να ξανανιώσουμε περήφανοι για το πολυμήχανον της φυλής. Ζήτησαν και ξαναζήτησαν επιστήμονες, πολιτικοί και επιχειρηματίες να μάθουν τι ακριβώς εστί η EVA, ώστε να συμπεράνουν αν πρέπει να νιώσουν. Τίποτε. Το μυστικό παραμένει επτασφράγιστο. Ούτε οι εφευρέτες είπαν κάτι συγκεκριμένο ούτε ο υπεύθυνος Τουρισμανοιξίων Χάρης Θεοχάρης. Δεν μάθαμε λοιπόν ποια επιστήμη διαβεβαιώνει ότι η πληρότητα 100% στα αεροπλάνα είναι ακίνδυνη ή ότι το ένα ράπιντ τεστ ανά χίλιους τουρίστες εξασφαλίζει πλήρη γνώση του πεδίου. Κάποιος αλγόριθμος, τι άλλο, θα φταίει και για το «μενού ειδήσεων» που σου σερβίρει το Διαδίκτυο πριν καν προλάβεις να μπεις στον κόσμο του. Τι βλέπεις εκεί; Σε κάθε δύο ειδήσεις από τον πραγματικό κόσμο (εμβόλια, λουκέτα, σεισμοί κτλ.) αντιστοιχεί μία είδηση από τον κόσμο των τηλεριάλιτι (που ανταγωνίζονται βάσει του κανόνα «το χειρότερο το ξεπερνάς σε τηλεθέαση διά του χειρότερου») και άλλη μία από τον κόσμο των σίριαλ. Για τον Μπάιντεν θες να διαβάσεις, πλην το Ιντερνετ επιλέγει να σε χαλαρώσει, τροφοδοτώντας σε με «Σαρβάιβορ», «Μπιγκ Μπράδερ», «Αγριες μέλισσες» κτλ. Η απλώς αστεία «είδηση» για τον τσακωμό δύο παικτών προτείνεται σαν ισότιμη με την είδηση για την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο. Ολα μπερδεύονται. Υπνωτιστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT