Το διπλό πλήγμα της Ικαρίας

2' 9" χρόνος ανάγνωσης

Πριν από είκοσι χρόνια, όταν δεν υπήρχαν έξυπνα κινητά και κοινωνικά δίκτυα, το «πρόχειρο και σύντομο» τραπέζωμα που παρέθεσε στον πρωθυπουργό του ο βουλευτής Σάμου κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης θα είχε μόνο τοπική εμβέλεια. Πιθανότατα να ξέφευγε από τον Εύδηλο και να απλωνόταν σε ολόκληρη την Ικαρία. Αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα έφτανε στη Σάμο, έστω ξεθυμασμένο από τον χρόνο. Οι ειδήσεις, όταν μεταφέρονται από στόμα σε στόμα, θέλουν καιρό να απλωθούν, ενώ τα τοπικά ΜΜΕ, στα οποία ο βουλευτής θα μοίραζε δελτίο Τύπου με φωτογραφίες, διαβάζονταν με μεγαλύτερη καθυστέρηση στην Αθήνα και αλλαχού.

Σήμερα όμως, με ένα κινητό αξίας 150-250 ευρώ, συν την απαραίτητη διαδικτύωση, ο συνωστισμός σε μια βεράντα ενός άθλιου αρχιτεκτονικώς οικήματος απλώθηκε σαν φωτιά στα κοινωνικά δίκτυα και στα ΜΜΕ. Η κυβέρνηση υπέστη ακόμη ένα μεγάλο επικοινωνιακό πλήγμα και η αξιωματική αντιπολίτευση πήρε το αίμα της πίσω για τις εποχές που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωνε ότι «έχουμε μια συμπεριφορά που είναι καταδικαστέα, είναι απαράδεκτη, όταν ο κόσμος, που μπορεί να πληρώνει πρόστιμο, βλέπει τον κ. Πολάκη να προκαλεί με αυτό τον τρόπο. Και θα έπρεπε ο κ. Τσίπρας να τον αποδοκιμάσει ξεκάθαρα και να τον διαγράψει χθες. Και δεν το έκανε» (10.11.2020).

Βεβαίως δεν τίθεται ζήτημα αποδοκιμασίας του πρωθυπουργού (ποιος θα τολμήσει;), ούτε διαγραφής του (πώς θα μπορούσε;), αλλά έπρεπε κάποιος από το επιτελείο ή και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης να ξέρει ότι: α) ουδέν κρυπτόν πλέον από τα κινητά, β) όταν κάνεις θέμα το τραπέζωμα των δέκα, θα γίνει πολλαπλάσιο θέμα η σύναξη των (τουλάχιστον) τριάντα. 

Ικαριώτικος πανηγυριώτικος 
Χριστόδουλος Στεφανάδης: Εύδηλος

Οσο για τις ψιθυριστές δικαιολογίες ότι στην Ικαρία υπάρχει χαμηλό ιικό φορτίο και κάποιοι (ή μήπως όλοι;) είναι εμβολιασμένοι, έχουν την ίδια αξία με εκείνες που έλεγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι οι γιατροί στην παρέα του κ. Πολάκη είχαν κάνει –λόγω επαγγέλματος– τα απαραίτητα τεστ.

Το πλήγμα στην «επιχείρηση πειθώ των πολιτών» για να τηρούν τα μέτρα κατά της πανδημίας είναι εμφανές. Αλλά είναι και διπλό. Δεν είναι μόνο το παράδειγμα του ηγέτη που θα γεννήσει δικαιολογίες για παρανομίες. Είναι και το γεγονός ότι για να αποδώσουν τα μέτρα, οι πολίτες πρέπει να είναι πεπεισμένοι ότι η κυβέρνηση ξέρει τι κάνει. Οπως γράφαμε και παλιότερα, «ελλείψει “χρυσού αριθμού” για τα τραπέζια, η μόνη ασφαλής κριτική που μπορεί να γίνει αφορά τις εσωτερικές ασυνέπειες του μοντέλου που επέλεξε η κυβέρνηση» («Μετρώντας σωστά την αποτυχία», 20.12.2020). Και η ασυνέπεια της Ικαρίας ήταν μεγάλη…

Errata: Το αρβανίτικο Λιόπεσι ή Λόπεσι ήταν τοπωνύμιο διαφορετικών οικισμών (π.χ. Παλλήνη κ.ά.) αλλά όχι του Ελληνικού, όπως γράψαμε το Σάββατο. Η περιοχή του παλιού αεροδρομίου, που ανήκε στον Χασάν Μπέη, λεγόταν Χασάνι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT