Η βάση ΑΕΙ και ο «πήχυς» των κομμάτων

1' 45" χρόνος ανάγνωσης

Η αξιωματική αντιπολίτευση διαμαρτύρεται ότι η καθιέρωση βαθμολογικής βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ θα αφήσει εκτός ιδρυμάτων τουλάχιστον 14.000 εισακτέους, όπως δήλωσε ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης την Τρίτη. Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε στις 5/2 ότι εάν εφαρμοστεί η βάση εισαγωγής, 24.000 έως 34.000 υποψήφιοι θα μείνουν εκτός ΑΕΙ το επόμενο έτος. Η διαφορά μάλλον οφείλεται στο ότι στις 14.000 υποψηφίων προστίθενται οι περίπου 20.000 που μένουν ετησίως εκτός ΑΕΙ λόγω λιγότερων προσφερόμενων θέσεων σε σχέση με το σύνολο των εισακτέων. Ως φαίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στο λαϊκίστικο, αποτυχημένο αφήγημα της ελεύθερης πρόσβασης στα ΑΕΙ.

Από την άλλη, ο Νίκος Φίλης δήλωσε (ΣΚΑΪ, 8/2) ότι η χώρα θέλει καταρτιζομένους υψηλής εξειδίκευσης. Σε ποιους τομείς; Εχει μελετηθεί ή οι αποφάσεις είναι προεκλογικής κοπής; Ο τέως υπουργός Παιδείας επί ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Γαβρόγλου αγνόησε τις διαμαρτυρίες των πολυτεχνείων ότι δεν χρειάζεται η χώρα νέους μηχανικούς και, με ψηφοθηρική στόχευση το 2019, μετέτρεψε τα ΤΕΙ σε πολυτεχνεία, την ίδια στιγμή που ίδρυε νέα, άχρηστα τμήματα, κάνοντας το χατίρι των βουλευτών της περιφέρειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ εφήρμοσε την πολιτική που κατήγγελλε όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

Ετσι, η τριτοβάθμια εκπαίδευση έμεινε χωρίς τεχνολογικό βραχίονα, ενώ «μπούκωνε» με νέα τμήματα, χωρίς καν να ζητηθούν οι θέσεις των κοινωνικών εταίρων για τις ανάγκες της οικονομίας σε εξειδικευμένο προσωπικό.

Η νυν υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έχει στόχο να μην εισάγονται στα ΑΕΙ φοιτητές με πολύ χαμηλές βαθμολογίες και για τον λόγο αυτό θεσμοθετεί την ελάχιστη βάση εισαγωγής. Θεωρεί μάλιστα ότι έτσι προστατεύει τους 18χρονους με χαμηλές βαθμολογίες, οι οποίοι θα τα βρουν μπαστούνια στο πανεπιστήμιο. Δηλαδή, κάποιος με μέσο όρο 8 μπορεί να γίνει επιστήμονας αλλά όχι με 7,5; «Επιστήμονας», μην απορείτε, αυτή δεν είναι η ιδιότητα των πτυχιούχων πανεπιστημίων;

Εάν υπάρχουν τμήματα στην περιφέρεια με καλές επαγγελματικές προοπτικές αλλά χαμηλή βάση εισαγωγής λόγω της απομακρυσμένης έδρας τους, η κ. Κεραμέως οφείλει να τα εντοπίσει (σε συνεργασία με τα ΑΕΙ και την ΕΘΑΑΕ) και να κλείσει τα υπόλοιπα, αγνοώντας τους τοπικούς βουλευτές. Δεν μπορεί να αφήνει τα πελαγωμένα 18χρονα να κάνουν το… ξεσκαρτάρισμα. Διότι χωρίς σοβαρή τεχνολογική εκπαίδευση, το πιο πιθανό είναι όσοι υποψήφιοι μείνουν εκτός ΑΕΙ να οδηγηθούν στα κολέγια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT