Τι είπε; Τι εννοούσε; Η συζήτηση είναι περιττή. Οποιος θέλει, έχει την απάντηση σε λίγα δευτερόλεπτα στην παλάμη του. Βρίσκει το απόσπασμα της συνέντευξης του Αλέξη Τσίπρα. Και διαλέγει ποια από τις ερμηνείες της φράσης «δέχομαι το ρίσκο» (να κολλήσουν οι διαδηλωτές στο όνομα της δημοκρατίας) κουμπώνει καλύτερα με τις προκαταλήψεις του.
Η ερμηνεία που έδωσε, μία ημέρα μετά, ο ίδιος ο Τσίπρας στη δήλωσή του είναι ότι ήθελε να πει πως αναγνωρίζει τον κίνδυνο – όχι ότι τον αποδέχεται. Δεν χρειάζεται, όμως, να επικαλεστεί κανείς αυτή τη δήλωση για να ερμηνεύσει τη στάση του Τσίπρα απέναντι στις ανθυγειονομικές συναθροίσεις. Τον ερμηνεύει η ενεργός συμμετοχή του κόμματός του στις διαδηλώσεις κατά του νομοσχεδίου. Πολύ πριν δεχθεί ή αναγνωρίσει ο ίδιος το ρίσκο, το είχαν αψηφήσει εμπράκτως τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η απάντηση, βεβαίως, είναι ότι ο κίνδυνος αναλαμβάνεται στο όνομα της δημοκρατίας. Οι διαδηλωτές και οι κομματικοί τους ποιμένες δεν δέχονται να μπουν οι δημοκρατικές τους ελευθερίες σε αναστολή. Με αυτό το σκεπτικό, για να εκλείψει υποτίθεται το ρίσκο της πανδημικής και θεσμικής βλάβης, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει να νομοθετεί.
Το έλεγαν από το πρώτο κύμα: Να συζητούνται στο Κοινοβούλιο μόνο τα έκτακτα μέτρα κατά του ιού. Να λειτουργεί δηλαδή η Βουλή μόνο ως θέατρο κοινοβουλευτικού ελέγχου και όχι νομοθετικής πρωτοβουλίας. Μόνο αντιπολίτευση, χωρίς πλειοψηφία.
Το ανάθεμα επανέρχεται διαρκώς στα συριζαϊκά χείλη: Να μην μπει, λένε, η δημοκρατία σε καραντίνα. Κινδυνεύει, αλήθεια, η δημοκρατία από την καραντίνα; Αρκεί να δει κανείς τι δρόμο πήρε το επίμαχο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το κείμενο αναρτήθηκε προς διαβούλευση στις 13 Ιανουαρίου. Συζητήθηκε σε τέσσερις συνεδριάσεις στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Εκεί, εκτός από τους βουλευτές, μίλησαν και οι εκπρόσωποι 16 φορέων. Το νομοσχέδιο συζητείται τώρα τρεις ημέρες στην Ολομέλεια. Μέχρι χθες, είχαν εγγραφεί 180 ομιλητές. Λόγω του αντικειμένου, δόθηκε η δυνατότητα να μιλήσουν όλοι διά ζώσης, κατά παρέκκλιση από τους υγειονομικούς κανόνες. Ταυτόχρονα, έγιναν τουλάχιστον τρία συλλαλητήρια. Δεν κόπηκε ούτε ένα πρόστιμο. Η καραντίνα μάς έχει ταράξει στη διαβούλευση.
Αυτή την κοινοβουλευτική –και εξωκοινοβουλευτική– πραγματικότητα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη χαρακτήρισε χθες «μουλωχτή». «Βιάζετε», είπε, τη δημοκρατία.
Σύμφωνα με την τσιπρική οπτική, τραυματίζουν τη δημοκρατία εκείνοι που νομοθετούν· και την προστατεύουν εκείνοι που επισείουν τον υγειονομικό κίνδυνο –εν είδει βιοτρομοκρατίας– προκειμένου να αναχαιτίσουν τη νομοθέτηση.
Η αντιπολίτευση εργαλειοποιεί το «ρίσκο». Και ζητάει να κλείσει η Βουλή για να σωθεί η δημοκρατία.