Ανθη και αγκάθια

2' 10" χρόνος ανάγνωσης

«Νίκησε ο έρωτας» ήταν η σύντομη ανακοίνωση των ανθοπωλών όταν με ανακούφιση άκουσαν από τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη ότι θα εξαιρεθούν προσωρινά από το lockdown ώστε να λειτουργήσουν το Σαββατοκύριακο. Φυσικά, για να εορταστεί ο Αγιος Βαλεντίνος και να σπεύσουν οι ερωτευμένοι, με click away και click inside, να αγοράσουν τριαντάφυλλα, τουλίπες και οριεντάλ λίλιουμ. Φανταστείτε καταστροφή σε περίπτωση που o Aδωνις Γεωργιάδης έμενε ασυγκίνητος μπροστά στη δύναμη του έρωτα. Τα ανθοπωλεία θα έχαναν τη μέρα με τον μεγαλύτερο τζίρο τους σε μια χρονιά που πήγαινε από το κακό στο χειρότερο. 

Διαχρονικά, βέβαια, ο έρωτας περνάει και από το στομάχι, δυστυχώς όμως, φέτος, θα το παρακάμψει, αφού τα εστιατόρια παραμένουν κλειστά. Κι εδώ βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, το οποίο όμως, όπως ανέδειξε η πανδημία, δεν αφορά μόνον εκείνη αλλά και πολλούς από τους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης.

Σύμφωνα με προχθεσινό ρεπορτάζ της «Κ», «οι επιχειρήσεις εστίασης παραμένουν κλειστές εδώ και σχεδόν τέσσερις μήνες, από τις 30 Οκτωβρίου, οπότε αποφασίστηκε να σταματήσει η λειτουργία τους λόγω κορωνοϊού, ενώ η μέρα που θα ανοίξουν και πάλι παραμένει άγνωστη. Τα καταστήματα εστίασης έκλεισαν για πρώτη φορά στις 14 Μαρτίου 2020 και άνοιξαν πάλι στις 25 Μαΐου 2020. Παρέμειναν ανοιχτά το καλοκαίρι με αυστηρά περιοριστικά μέτρα, τα οποία έφεραν πολύ μειωμένες εισπράξεις. Ο τρόπος λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης στη διάρκεια του καλοκαιριού έφερε πτώση των εσόδων της τάξης του 50%-55%, ενώ σε πολλές περιοχές επιβλήθηκαν τοπικά lockdowns, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις εστίασης να κλείσουν».  

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι επίσης και το γεγονός ότι μόλις το 30% κατάφερε να λειτουργήσει με delivery και take away, λειτουργίες που όσοι γνωρίζουν τον πολύπλοκο χώρο της εστίασης δεν είναι καθόλου εύκολες, καθώς απαιτούν υποδομές και ιδιαίτερη οργάνωση. Μιλάμε, δηλαδή, για μεγάλη καταστροφή και για σοβαρή πιθανότητα πολλά καταστήματα να μην μπορέσουν να ξανανοίξουν. Ας δούμε, ωστόσο, και κάποια άλλα στοιχεία. 

Οπως ανέφερε σε συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, οι ενισχύσεις που έλαβαν οι επιχειρήσεις εστίασης το 2020 ήταν συνολικά 1,9 δισ. ευρώ, ενώ ο τζίρος που χάθηκε από τον κλάδο σε σύγκριση με το 2019 ήταν 1,8 δισ. ευρώ. Λογικά λοιπόν θα σκεφθεί κάποιος ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν έχουν πρόβλημα. Εχουν όμως, γιατί όπως όλοι ξέρουμε, στην αγορά της εστίασης κυκλοφορούν πολλά «μαύρα».

Πρόσφατα βρέθηκα σε συζήτηση, όπου ιδιοκτήτης εστιατορίου σε νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου εξομολογήθηκε ότι κατάφερε να κάνει ένα κομπόδεμα το καλοκαίρι διότι έκοψε ελάχιστες αποδείξεις. «Ντρέπομαι που το λέω, αλλά έτσι έγινε», είπε. Η πανδημία εκτός από τις τραγικές συνέπειες που έχει σε τομείς της οικονομίας αποκαλύπτει και παθογένειες, συμπεριφορές φορολογικής ασυνέπειας, τις οποίες δυστυχώς κάποιοι τώρα βρίσκουν μπροστά τους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT