Υποχρεωτικός εμβολιασμός τώρα

2' 10" χρόνος ανάγνωσης

Το ισχυρότερο επιχείρημα στη φαρέτρα των αντιεμβολιαστών είναι το γεγονός ότι μικρό μέρος των γιατρών και εν γένει των υγειονομικών αρνείται να εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού. Είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσει κανείς αυτή την άρνηση. Πώς είναι δυνατόν να ισχυρίζεσαι ότι ανήκεις σε μια επιστήμη που απέδειξε ότι οι εμβολιασμοί έχουν σώσει δισεκατομμύρια ζωές και εσύ να αρνείσαι; Η πολιτεία πρέπει να αντιμετωπίσει αυτό το σοβαρό πρόβλημα.

Ηθική διάσταση. Να υπενθυμίσει στους αρνητές γιατρούς τον ιπποκρατικό όρκο τους, του «ωφελέειν ή μη βλάπτειν» και να τους θεωρήσει επισήμως επίορκους, παραβάτες του λειτουργήματός τους, που δεν είναι άλλο από την υπηρεσία της υγείας των συνανθρώπων τους. Οι ιατρικοί σύλλογοι ας αναλάβουν πρωτοβουλίες απομόνωσής τους. Ευελπιστώ ότι στην ομάδα των πανεπιστημιακών γιατρών να μην υπάρχει ούτε ένας αρνητής, αλλά αν υπάρχει, θα πρέπει να αντιμετωπίσει την κατακραυγή της Ιατρικής του Σχολής.

Επιστημονική διάσταση. Η επιστήμη δεν είναι δογματική, αν έχουν (που δεν έχουν) αξιόπιστα επιστημονικά δεδομένα ας τα παρουσιάσουν στους αρμοδίους επιστημονικούς φορείς και όχι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το γεγονός ότι χιλιάδες συνάδελφοί μας έχασαν τη ζωή τους στη μάχη κατά του ιού, στην προ του εμβολιασμού περίοδο της πανδημίας, θα έπρεπε να μας είχε γίνει μάθημα. Σήμερα οι αρνητές υγειονομικοί είναι οι πιο πιθανοί «αχθοφόροι του ιού» στα νοσοκομεία και στους αρρώστους με άλλες παθήσεις, οδηγώντας τους σε σοβαρές περιπέτειες. Αν αυτό δεν είναι έκνομη ενέργεια τότε τι είναι;

Νομική διάσταση. Στο ερώτημα αν είναι νόμιμο το να επιβάλει διοικητικά μέτρα η πολιτεία στους αρνητές γιατρούς ή αν είναι συνταγματικά σωστό να τους υποχρεώσει να εμβολιαστούν έχουν απαντήσει θετικά διαπρεπείς συνταγματολόγοι (Αντ. Μανιτάκης, «Καθημερινή» 14.2.2021). Επικαλούμενοι άρθρα του Συντάγματος και νομολογίες που αφορούσαν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των παιδιών, δηλώνουν ότι λόγω του πολύτιμου αγαθού της δημοσίας υγείας και της ζωής, οι διατάξεις υποχρεωτικού εμβολιασμού δεν υποβαθμίζουν την ελευθερία του ατόμου και επομένως δεν είναι αντισυνταγματικές.

Μέτρα. Με απλά λόγια, η πολιτεία έχει όλα τα ηθικά αλλά και τα νομικά όπλα να υπερασπιστεί την υγεία των πολιτών της. Μπορεί να ζητήσει την άμεση απομάκρυνσή τους από τα νοσοκομεία και τις άλλες μονάδες υγείας για όσο καιρό καλπάζει η πανδημία γιατί αποτελούν σημαντικό κίνδυνο διασποράς του ιού (δημόσιος κίνδυνος), άνευ αποδοχών. Το μέτρο αυτό είναι προφανώς δύσκολο να εφαρμοστεί γιατί αυτομάτως θα αποδυναμώσει τη στελέχωση του ΕΣΥ. Αρα, έσχατο, αλλά πολύ ρεαλιστικό μέτρο, είναι ο καθολικός υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών όλης της χώρας, που πιστεύω ότι έφθασε η ώρα του, αν δεν έχει ήδη αργήσει!

Υπεράνω κάθε προσωπικής ελευθερίας και ευθύνης βρίσκονται η υγεία και η ζωή των πολιτών, και την απόλυτη ευθύνη έχει η πολιτεία.
 
* Ο κ. Νίκος Σιαφάκας είναι ομότιμος καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT