80 χρoνια πριν… 2-4-1941

52" χρόνος ανάγνωσης

ΑΣΜΑΡΑ: Το Ρώυτερ μεταδίδει τηλεγράφημα εκ Καΐρου αγγέλλον ότι κατελήφθη υπό αγγλικών στρατευμάτων η πρωτεύουσα της Ερυθραίας Ασμάρα. Η μεγάλη αυτή επιτυχία, η οποία θα είναι πιθανώς η αρχή του τέλους της αντιστάσεως των Ιταλών εις την Ερυθραίαν, έρχεται πέντε ημέρας μετά την πτώσιν του Κερέν. Κατά το βραχύ αυτό χρονικόν διάστημα, αγγλικαί και ινδικαί δυνάμεις υποστηριζόμεναι καταλλήλως υπό της αγγλικής αεροπορίας κατεδίωξαν τους απολέσαντας το ηθικόν των Ιταλούς εις απόστασιν άνω των 74 μιλλίων, μέχρις ότου εσημείωσαν την σημερινήν νίκην. Η οδός ανοίγεται ήδη διά την προέλασιν η οποία θα επακολουθήση προς την Μασάουα η οποία είναι ο τελευταίος ιταλικός λιμήν εις την Ερυθράν Θάλασσαν.
 
ΕΛΛΗΝΕΣ: «3-11-40. Βολή εχθρικού πυροβολικού αρχίζει μεθοδικώς να βομβαρδίζη. Είναι Ελληνες με την πραγματικήν σημασίαν της λέξεως. / 5-11-40. Πορεία. Εξυπνώ από γοεράς κραυγάς. Βλέπω πολλούς στρατιώτας να φεύγουν και τους αξιωματικούς ματαίως να ζητούν να τους συγκρατήσουν. Ζητούν μέρος να κρυβούν. Το πυροβολικόν εξακολουθεί να βάλλη. Βλέπω τον υπηρέτην μου κάτωχρον να τρέμη. Είχε γίνει η πρώτη επιτυχής εχθρική αεροπορική επίθεσις κατά του καταυλισμού μας» [ημερολόγιο Ιταλού υπολοχαγού].

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT