Μνήμες Κατοχής σε μετάφραση ΟΛΜΕ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης

Κομματισμός και παρωπίδες είναι κακοί σύμβουλοι. Γνωστό, αλλά δυστυχώς η ηγεσία της ΟΛΜΕ το παραβλέπει. Τελευταίο ολίσθημά της η ανακοίνωση για το πρόγραμμα «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τους υπευθύνους του, το πρόγραμμα «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» περιλαμβάνει ψηφιακό αρχείο με 93 συνεντεύξεις Ελληνίδων και Ελλήνων μαρτύρων από την περίοδο της γερμανικής Κατοχής στη χώρα μας. Στους μάρτυρες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων επιζώντες του Ολοκαυτώματος, αντιστασιακοί, επιζώντες αντιποίνων καθώς και καταναγκαστικοί εργάτες στη Γερμανία. Οι αφηγήσεις αναφέρονται στην εμπειρία τους από την Κατοχή, αλλά και στη ζωή τους μετά το 1945, και επικεντρώνονται στους διωγμούς, στις σφαγές που συνέβησαν στα «μαρτυρικά» χωριά και στις πόλεις, στις εκτοπίσεις στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και βεβαίως στην εμπειρία της Αντίστασης και της καθημερινότητας στις πόλεις. Ανάμεσά τους, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο αγωνιστής της Αντίστασης Μανώλης Γλέζος.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2016, απευθύνεται σε μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου και χρηματοδοτείται από το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον του υπουργείου Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Ιδρυμα Erinnerung, Verantwortung und Zukunft και το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. «Μέσα από το πρόγραμμα, η γερμανική κυβέρνηση επιχειρεί με ύπουλο τρόπο να π αρέμβει στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και ιδιαίτερα στο μάθημα της Ιστορίας, με στόχο, όχι να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του ηρωικού εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα που έδωσε ο λαός μας, όπως και οι λαοί όλου του κόσμου, απέναντι στη ναζιστική θηριωδία. Αντίθετα επιδιώκει βαθμιαία να αμβλύνει τις ευθύνες της ναζιστικής Γερμανίας για τα ανείπωτα εγκλήματά της σε βάρος της χώρας μας όπως επίσης όλων των λαών. Αλλωστε το ίδιο το “πρόγραμμα” ομολογεί πως “απώτερος στόχος επίσης είναι να αναζητηθούν τα αίτια και οι παράμετροι που καθόρισαν εκείνη την εποχή, η οποία αποτελεί μέχρι σήμερα ενεργό κομμάτι της συλλογικής μνήμης”», γράφει η ΟΛΜΕ.

Βέβαια, για το πρόγραμμα δούλεψαν έγκριτοι ιστορικοί, που μου ανέφεραν ότι πρόκειται για εξαιρετική δουλειά από παιδαγωγικής άποψης, ενώ τα projects που οργανώθηκαν για το πρόγραμμα δίνουν βάρος περισσότερο στον ρόλο της Αριστεράς στην Αντίσταση (ΕΑΜ) και όχι στον ΕΔΕΣ.

Η ΟΛΜΕ ωστόσο, αγνοώντας ότι υπάρχουν κρατικοί θεσμοί στη χώρα που αξιολογούν το εκπαιδευτικό υλικό, παρασύρθηκε σε μια στρέβλωση της πραγματικότητας από αντιπολιτευτική διάθεση και σωματεία-σφραγίδες. Κρίμα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT