Θα αντέξουμε χωρίς πλαστικό καλαμάκι;

Θα αντέξουμε χωρίς πλαστικό καλαμάκι;

1' 45" χρόνος ανάγνωσης

Αν ξυπνήσετε σήμερα το πρωί και αναζητήσετε πλαστικό καλαμάκι για τον καφέ σας, θα διαπιστώσετε ότι έχει εξαφανιστεί. Η μέρα σας, όμως, θα έχει και άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις: δεν θα βρίσκετε μπατονέτες και όσο προχωρούν οι ώρες, μάταια θα ψάχνετε για πλαστικά πιάτα, μαχαιροπίρουνα και αναδευτήρες ποτών. Εάν δε, το βράδυ, κάνετε έναν απολογισμό, θα μετρήσετε 10 κατηγορίες πλαστικών μιας χρήσης που «θα έχουν γίνει παρελθόν». Πώς; Δεν το πιστεύετε;

Από σήμερα, η χώρα μας, επισήμως, οφείλει να μειώσει την κατανάλωση πλαστικού, επιβάλλοντας πρόστιμα στους παραβάτες. Την ανακοίνωση είχε κάνει το περασμένο φθινόπωρο, στη Βουλή, ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης. Ο σχετικός νόμος του ΥΠΕΝ ενσωματώνει, ουσιαστικά, οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που εντάσσεται στη στρατηγική περιορισμού των πλαστικών μιας χρήσης. Μάλιστα, τότε, ο υπουργός είχε τονίσει ότι «όπως επιβλήθηκε ο νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος, με τον ίδιο τρόπο είμαστε αποφασισμένοι να επιβάλουμε τις διατάξεις και του νομοσχεδίου για τη μείωση των επιπτώσεων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον».

Το θέμα είναι προβεβλημένο και «φωτογενές». Σχετικά γραφήματα και φωτογραφίες που δημοσιοποιούνται τακτικά θα έπρεπε να είχαν «παγώσει» κάθε χρήση. Οχι μόνο γιατί, αν δεν ληφθούν μέτρα, έως το 2050 οι θάλασσες θα περιέχουν περισσότερα πλαστικά απόβλητα απ’ ό,τι ψάρια. Ούτε γιατί κάθε χρόνο στην Ευρώπη συλλέγονται τουλάχιστον 26 εκατ. τόνοι πλαστικών αποβλήτων ή γιατί περισσότερα από 150 εκατ. τόνοι υπάρχουν σήμερα στους ωκεανούς μας, επηρεάζοντας την τροφική αλυσίδα και την υγεία μας. Οσο διαβάζει κανείς, τόσο τρομάζει. Οπως και για κάθε πρόβλημα που εκδηλώνεται όταν πια οι προειδοποιήσεις έχουν εξαντληθεί και οι θανατηφόρες συνέπειες σαρώνουν τον πλανήτη, είτε πρόκειται για την κλιματική αλλαγή είτε για την πανδημία.

Ησυχάστε, λοιπόν. Τίποτα δεν θα αλλάξει τόσο δραματικά στη σημερινή μέρα σας. Και καλαμάκια θα κυκλοφορούν και κυπελλάκια ποτών από φελιζόλ. Δεν αρκεί η απαγόρευση. Χρειάζεται και συνείδηση. Ο αγώνας για το κάπνισμα ήταν, στη χώρα μας, εξαιρετικά κοπιώδης, διόλου αναίμακτος και η αλήθεια είναι ότι τα πρόστιμα διαδραμάτισαν δραστικό ρόλο.

Απλώς, αυτήν τη φορά δεν έχουμε τόσο χρόνο. Ο πλανήτης ζει σε fast forward. Η επόμενη καταστροφή δεν χρειάζεται να έρθει από ένα θεαματικό τσουνάμι. Αρκεί και ένα, επιπλέον, πλαστικό καλαμάκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT