Αντιεμβολιαστές και Εκκλησία

2' 31" χρόνος ανάγνωσης

Τους ρασοφόρους στη σύναξη των αντιεμβολιαστών την περασμένη Τετάρτη (14.7.2021) τους είδαμε. Αναφερόμαστε σε ρασοφόρους και ουχί σε ιερείς ή μοναχούς, διότι το ράσο δεν κάνει τον παπά. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν οι έξαλλοι με τον σταυρό στο χέρι –οι οποίοι έπιασαν πρώτο στασίδι εκεί όπου στήθηκαν οι κάμερες– έχουν κάποια σχέση με την Εκκλησία. Μπορεί να ήταν αχειροτόνητοι, δηλαδή απλοί μασκαράδες με την κυριολεκτική σημασία της λέξης. Ετσι κι αλλιώς στην Ελλάδα σήμερα –όπως απέδειξε ο βιτριολιστής της Ιεράς Συνόδου ή ο βιαστής του Αγρινίου– οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει παπάς, αλλά (χειρότερα) οποιοσδήποτε μπορεί να παραστήσει τον παπά. Είναι γνωστή –μέσω YouTube– η δράση του «πατέρα» Κλεομένη, που στο όνομα της πίστης κλωτσούσε ΑΤΜ, βεβήλωσε μνημείο του Ολοκαυτώματος κ.ά. Η Ιερά Σύνοδος ξεκαθάρισε ότι «το πρόσωπο αυτό δεν είναι ούτε μοναχός, ούτε κληρικός της ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος. Αποδοκιμάζουμε τις παράνομες πράξεις του ως απολύτως άσχετες με τον Λόγο αγάπης και πραότητας του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και δηλώνουμε την συμπαράστασή μας προς όσους πλήττονται από τις ενέργειές του» (19.7.2017). Ο ίδιος τώρα, αφού αποφυλακίστηκε, εμφανίζεται πάλι στο YouTube ως αρνητής του εμβολίου. «Χάραγμα του 666», λέει ότι είναι τα εμβόλια.

Η Εκκλησία, μετά τα τσαλιμάκια του πρώτου καιρού και τις ανοησίες που ακούσαμε από χείλη αρχιερέων ότι «διά της μετάληψης ο ιός δεν κολλάει», κινείται πλέον προς τη λογική κατεύθυνση. Ο Αρχιεπίσκοπος και πολλοί μητροπολίτες μιλούν ανοιχτά υπέρ των εμβολίων, με τον Μεσσηνίας Χρυσόστομο να δηλώνει ότι αμαρτάνουν όσοι συνειδητώς δεν εμβολιάζονται. Σωστό. Αν δεν είναι καταδικαστέο από κάθε Θεό να θέτει κάποιος σε θανάσιμο κίνδυνο τον εαυτό του και τους συνανθρώπους του, να αυτοκτονεί και να σκοτώνει, τότε τι είναι αμαρτία; Να στραβοκοιτάξει τον πλησίον του; Υπάρχει μάλιστα και σαφές προηγούμενο. Οπως ανέσκαψε και θύμισε ο πρώην υπουργός και δημοσιογράφος κ. Γιάννης Μιχελάκης: «Με την εγκύκλιο 2997 “περί δαμαλισμού και αναδαμαλισμού επί της νόσου ευλογίας” η Ιερά Σύνοδος [του 1864] χαρακτήριζε ως θανάσιμο αμάρτημα την άρνηση στον εμβολιασμό. Αναφερόταν χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο εκείνη, για τους αρνητές, ότι “διαπράττουσι θανασίμου αμαρτήματος, γίνονται αυτόχειρες, ή ανάπηροι το σώμα και καταστρέφουσι προσέτι ιδίαις αυτών χερσίν τα ίδια αυτών φίλτατα, και ούτω καθιστάμενοι υπεύθυνοι ενώπιον Θεού και ανθρώπων, επισύρουσιν εις εαυτούς την θείαν οργήν”. Και ακόμα ότι “γίνονται υπόδικοι της αιωνίου κολάσεως και τιμωρητέοι και εν τω νυν αιώνι και εν τω μέλλοντι”» (News 247, 14.7.2021).

Τώρα είναι η ευκαιρία για την επίσημη Εκκλησία να κάνει πολύ περισσότερα. Θα μπορούσε να εκδώσει μια εγκύκλιο που να διαβαστεί σε όλους τους ναούς της χώρας καλώντας τους πιστούς να εμβολιαστούν. Επειδή οι ιερείς, διάκονοι, νεωκόροι έρχονται σε συχνή επαφή με ευάλωτες ομάδες, να ζητήσει τον εμβολιασμό τους, μια και η κυβέρνηση δεν τολμά να θεσμοθετήσει ό,τι κάνει με τους εργαζόμενους σε δομές πρόνοιας. Ετσι η Εκκλησία θα έχει πολλαπλό όφελος. Θα σώσει ζωές, πείθοντας τους παραπλανημένους από διάφορους που για ίδιον όφελος καπηλεύονται την πίστη των ανθρώπων, θα υπογραμμίσει τη διακριτή θέση της από τους ψεκασμένους, που υποδύονται τους θεοσεβούμενους, και θα έχει να λέει για τον εκπαιδευτικό ρόλο της, αυτόν που διεκδικεί για το παρελθόν της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT