90 χρoνια πριν… 2-9-1931

51" χρόνος ανάγνωσης

ΓΚΑΝΤΙ: Η απόφασις του Γκάντι [να μεταβεί στο Λονδίνο] εξηγείται εκ των πολιτικών και ηθικών λόγων […] οι οποίοι δι’ αυτόν παίζουν πρωτεύοντα ρόλον. Εξηγείται όμως και από υλικά αίτια. Η προπαγάνδα της πολιτικής ανυπακοής εστοίχισεν ακριβά εις τους Ινδούς βιομηχάνους οίτινες την εχρηματοδότουν. Ωθησε πολλούς εις την χρεοκοπίαν, τα δε αποτελέσματά της επεδείνωσαν την εκ της παγκοσμίου οικονομικής κρίσεως υπάρχουσαν κατάστασιν. Οι Ινδοί, άλλως τε, διαπίστωσαν ότι, επί του παρόντος, δεν υπάρχει ανάγκη μποϋκοτάζ διά να μην αγοράζονται αγγλικά εμπορεύματα.
 
ΑΣΠΙΔΕΣ: Αι διά το μνημείον του αγνώστου στρατιώτου προοριζόμεναι χάλκιναι ασπίδες παρηγγέλθησαν εις χυτήριον
εν Παρισίοις αντί τετρακοσίων χιλιάδων δραχμών. Προηγουμένως όμως διά τας ιδίας ασπίδας είχε κλεισθή συμφωνία με χαλκοπλαστικόν εργαστήριον των Αθηνών αντί ποσού μόνον εκατόν εβδομήντα χιλιάδων. Διατί λοιπόν κατόπιν επροτιμήθη 
το Παρίσι; Διά να δαπανηθούν ασκόπως μερικαί χιλιάδες;
 
ΠΑΝΩΛΗ: Τηλεγραφούν εκ Βαρκελώνης ότι αι αρχαί έλαβον αυστηρά μέτρα προς παρεμπόδισιν της εξαπλώσεως της πανώλους, συνεπεία της οποίας εσημειώθησαν κατά την παρελθούσαν εβδομάδαν 60 θάνατοι. Εις την συνοικίαν του Αγίου Μαρτίνου πολλαί οικίαι επυρπολήθησαν προς παρεμπόδισιν της εξαπλώσεως της επιδημίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT