Συνεδριάσεις με ουσία

1' 53" χρόνος ανάγνωσης

Δυστυχώς, ειδικά τα τελευταία χρόνια των μεγάλων κρίσεων, τα περιστατικά που ενισχύουν ολοένα και περισσότερο το κλίμα απαξίωσης του κοινοβουλευτικού συστήματος, με ευθύνη μάλιστα των εκάστοτε μελών του, είναι συχνά. Η αναφορά στις μεγάλες κρίσεις γίνεται ακριβώς επειδή θα ανέμενε κανείς πως θα λειτουργούσαν αφυπνιστικά με στόχο τη διόρθωση διαχρονικών λαθών. Αν όχι τώρα, πότε; Τι άλλο χρειάζεται να συμβεί για να συνέλθουμε όλοι και όλες;

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια τέτοια περιστατικά που έχουν ιδιαίτερο συμβολισμό, εξαιρετικά αρνητικό για τους λειτουργούς του Ναού της Δημοκρατίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα συνιστούν όσα διαδραματίστηκαν και πρόσφατα αναφορικά με έναν από τους μεγαλύτερους εφιάλτες για την ανθρωπότητα: την εμπορία και εκμετάλλευση ανθρώπων.

Στις 30 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση τριών επιτροπών με θέμα ημερήσιας διάταξης τις «πρωτοβουλίες του Κοινοβουλίου στη μάχη κατά των σύγχρονων μορφών δουλείας και εκμετάλλευσης» και αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του ΟΗΕ κατά της Εμπορίας Ανθρώπων. Τρεις επιτροπές, σημαίνει κάτι περισσότερο από 100 βουλευτές. Στη συνεδρίαση μίλησαν μόλις έξι βουλευτές. Θα ήταν ανατριχιαστικό να αναλογιστεί κάποιος πόσοι ήταν παρόντες. Από τα πρώτα πρακτικά που έχουν δημοσιοποιηθεί δεν προκύπτει ο αριθμός των παρόντων. Να θυμηθούμε ξανά το θέμα;

«Πρωτοβουλίες του Κοινοβουλίου»! Να δούμε πώς εξελίχθηκε η συνεδρίαση; Προβλήθηκε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Π. Πικραμμένου. Μίλησαν άλλα πέντε κυβερνητικά στελέχη. Μίλησε και ο κ. Ηρ. Μοσκώφ, εθνικός εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων. Τι ακούσαμε; «Πρέπει να…», «Ας κάνουμε», «θα αγωνιστούμε προκειμένου να…», «επιβάλλεται να…», «τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά», «Εχουμε προβλέψει την εκπόνηση πιλοτικής μελέτης», «πρέπει να σπάσουμε τα στεγανά», «να αναστοχαστούμε για τις ευθύνες μας», «οφείλουμε να…».

Περί «πρωτοβουλιών του Κοινοβουλίου» που ήταν και το θέμα της συνεδρίασης; Οποιος ανέμενε κάτι συγκεκριμένο απογοητεύτηκε. Ακόμη χειρότερα καθώς η προεδρεύουσα της συνεδρίασης Αννα Καραμανλή, απαντώντας σε παρατήρηση βουλευτή της αντιπολίτευσης, αποκάλυψε ουσιαστικά ότι η συνεδρίαση ήταν άνευ ουσίας: «Δεν θα υπάρξει δεύτερος γύρος, ούτε θα απαντήσουν σε ερωτήσεις οι καλεσμένοι», είπε.

Η απογοήτευση είναι διπλή, επειδή εκτός των άλλων η προαναφερθείσα «Υποεπιτροπή» είχε συνεδριάσει και στις 15 Ιουνίου, με θέμα τότε τη «νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων». Και σε εκείνη τη συνεδρίαση απλώς κατεγράφησαν διαπιστώσεις και ανακυκλωμένα «πρέπει». Η απογοήτευση γίνεται τριπλή, αν θυμηθούμε ότι προ ενός έτους έγινε ειδική «πανηγυρική» συνεδρίαση στη Βουλή παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, του προέδρου της Βουλής, του πρωθυπουργού.

Πόσο λάθος είναι όλα!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT