Θεωρείο (17/10/21)

4' 49" χρόνος ανάγνωσης

Ούτε… νύξη  

Ξεκινάω με τα εκτός Ελλάδος. Οχι πολύ εκτός, αλλά στα γειτονικά Σκόπια, όπου βρέθηκε σε επίσημη επίσκεψη ο αν. υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Η είδηση που βγήκε είναι πως σε διαδοχικές συναντήσεις με τον Ζάεφ, τον Ντιμιτρόφ και τον Οσμάνι, κανένας γείτονας δεν του έθεσε ούτε ακροθιγώς το θέμα των μνημονίων συνεργασίας και πότε αυτά θα κυρωθούν στην ελληνική Βουλή. Αυτό επιβεβαιώνει όσα σας έγραφα τις προάλλες, πως παρά τη σχετική παραφιλολογία και την πίεση του ΣΥΡΙΖΑ να έρθουν άμεσα, δεν υπάρχει κανένα θέμα να δούμε τα μνημόνια συνεργασίας πριν από τις επόμενες εκλογές. Υπάρχει και ορόσημο μάλιστα, καθώς σε ένα χρόνο από σήμερα λογικά θα έχουν λυθεί βασικά προβλήματα με τις πινακίδες και τα σχολικά βιβλία. Προφανώς και ο Ζάεφ αντιλαμβάνεται πως πρέπει πρώτα να εφαρμοστεί η συμφωνία στην πράξη και τα μνημόνια θα έρθουν «στην ώρα τους», που λέει και ο Μητσοτάκης.  

Η πινακίδα στη Φλώρινα

Και οι τρεις όμως έθεσαν στον Ελληνα υπουργό το θέμα μιας πινακίδας στη Φλώρινα που εξακολουθεί να γράφει FYROM. Ο Βαρβιτσιώτης δεσμεύτηκε πως σύντομα το θέμα θα λυθεί. Φαντάζομαι θα επικοινωνήσει με τον περιφερειάρχη Κασαπίδη, ώστε αντί για FYRΟΜ να αναγραφεί η πλησιέστερη πόλη της Βόρειας Μακεδονίας και να λήξει αυτή η εκκρεμότητα που ενοχλεί τους βόρειους γείτονες. Ο Ζάεφ, πάντως, είναι πολύ ικανοποιημένος που ελληνικά F-16 προστατεύουν τον ουρανό της Βόρειας Μακεδονίας. Το ίδιο ικανοποιημένες είναι λογικά και οι ΗΠΑ…  

Συμμαχία στην Α΄ Αθηνών 

Πάω στα εγχώρια τώρα. Για όποιον θυμάται τη «γαλάζια» ανθρωπογεωγραφία, ο Βασίλης Κικίλιας ήταν πολιτική ανακάλυψη του Νικήτα Κακλαμάνη το μακρινό πλέον 2004, όταν ο νεαρός καλαθοσφαιριστής βρέθηκε ως σύμβουλος στο πλευρό του Κακλαμάνη στο υπουργείο Υγείας, ενώ στις δημοτικές εκλογές 2006 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων με την παράταξη του τότε δημάρχου, ξεκινώντας την πολιτική του πορεία. Οι σχέσεις των δύο στην πορεία άλλαξαν και απομακρύνθηκαν, αλλά φαίνεται πως είναι ξανά σε τροχιά συνεργασίας. Προσφάτως ο πολύπειρος πρώην υπουργός κάλεσε τον Κικίλια σε κλειστή δική του εκδήλωση που έκανε με πολιτικούς του φίλους, επιβεβαιώνοντας πως οι δυο τους επανενώθηκαν και χτίζουν νέα συμμαχία στην Α΄ Αθήνας, όπου εκλέγονται αμφότεροι.  

Ο Πλεύρης και η Ολγα

Παρά το γεγονός, δε, ότι οι εκλογές φαίνεται πως αργούν, οι ζυμώσεις στην πρώτη περιφέρεια της χώρας είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ο αναβαπτισμένος Πλεύρης λόγω υπουργοποίησης μπορεί πλέον να χτίσει τις συμμαχίες του από πλεονεκτικότερη θέση. Αν έπρεπε πάντως να ποντάρω σε ένα δίδυμο, αυτό θα ήταν με την Ολγα Κεφαλογιάννη, με την οποία συνδέεται με φιλία και αμοιβαία εκτίμηση παλαιόθεν. Δημοσκόπηση που έγινε τελευταία δείχνει πως ο Κικίλιας παραμένει πρώτος, δεύτερος έρχεται ο Κυριάκος Πιερρακάκης και στην τρίτη θέση είναι κοντά Πλεύρης και Κεφαλογιάννη, κάνοντας ακόμα πιο ενδιαφέρουσα πιθανή συμμαχία τους, καθώς με την απλή αναλογική αναμένεται να εκλεγούν τέσσερις βουλευτές. Την ίδια ώρα, πάντως, υπάρχει πολύ καλή σχέση του υπουργού Υγείας και με τον Πιερρακάκη, καθώς τα υπουργεία τους συνεργάζονται στενά σε πολλούς τομείς. Αν αυτό θα φέρει και εκλογική συνεργασία, θα φανεί.  

Ατυπος οικοδεσπότης  

Η σημαντική εκδήλωση που έγινε την Τετάρτη στο Ιδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» είχε επίσημους οικοδεσπότες: τον Πέτρο Μολυβιάτη και τον Αχιλλέα Καραμανλή. Υπήρχε όμως και ένας άτυπος οικοδεσπότης. Ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής και το πολιτικό του γραφείο «έτρεξαν» σχολαστικά κάθε λεπτομέρεια της εκδήλωσης, παίρνοντας δικαίως τα εύσημα από τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, που τον μνημόνευσε, ειδικά στην εισαγωγή της ομιλίας του.

Δίπλα δίπλα 

Και επειδή όλοι επισήμαναν το ενωτικό μήνυμα που εξέπεμψε η εκδήλωση, θα σας πω μία λεπτομέρεια που το αποτυπώνει απόλυτα. Ο υπουργός Καραμανλής έκατσε δίπλα δίπλα με το alter ego του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη. Επειδή σε τέτοιες εκδηλώσεις κανείς δεν κάθεται κάπου… τυχαία, υποθέτω πως και αυτή ήταν μια σημειολογία που καταδεικνύει την ενότητα που εξέπεμψε η εκδήλωση.  

Υπέρ της αυτονομίας 

Από την άλλη, η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή –μια μεστή περιεχομένου ομιλία– είχε πολλά «κρυφά» σημεία που πέρασαν στα ψιλά. Θα σας πω μερικά που σημείωσα. Ο Καραμανλής δεν στήριξε τον Μητσοτάκη μόνο στην αναφορά του για την ελληνογαλλική συμφωνία, αλλά και στο ευρύτερο πνεύμα υπέρ της αυτονομίας της Ευρώπης. Σε μία αποστροφή του ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε πως «η Ευρώπη οφείλει να αντλήσει διδάγματα από την ατυχέστατη έκβαση της εμπλοκής στη χώρα αυτή (σ.σ. Αφγανιστάν) και να αναπτύξει επιτέλους μια πιο αυτόνομη φωνή στο διεθνές στερέωμα». Σαφές.  

Η τέχνη του «αδειάσματος»

Κάτι που δεν είπε ποτέ, αλλά υπήρχε διάχυτο στην ομιλία του, ήταν η κριτική στη «γερμανική Ευρώπη». Ο Καραμανλής ουδέποτε συμπάθησε την πολιτική Μέρκελ και φρόντισε αυτό να το καταστήσει σαφές με τρόπο. Τόσο με την κριτική που έκανε στη σημερινή Ευρώπη, η οποία έχει ηγέτιδα δύναμη τη Γερμανία, όσο κυρίως με την αναφορά του σε τέσσερις καγκελαρίους και καμία στη Μέρκελ. Αναφέρθηκε στους Σμιτ και Κολ αλλά και στους Αντενάουερ και Ερχαρτ και στην κοινωνική οικονομία της αγοράς που συντελέστηκε στη Δυτική Γερμανία.
 
Εκπληξη 

Ο Στέφανος Μάνος, πάντως, ήταν αυτός που έκανε τη μεγαλύτερη έκπληξη, εκφράζοντας θετικό σχόλιο για την ομιλία Καραμανλή. Αντιγράφω το σχόλιό του: «Με ικανοποίησε και με χαροποίησε η ομιλία του Κώστα Καραμανλή. Χωρίς περιττούς συναισθηματισμούς, περιείχε όλα τα σωστά μηνύματα για κάθε Ελληνα/Ευρωπαίο. Σε αυτή τη γραμμή μακάρι να ακούγεται κάπως πιο συχνά».

Με Κέρι  

Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στις 25 και 26 Οκτωβρίου στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι πως στις 25 του μηνός θα συμμετάσχει στο Middle East Green Summit, το οποίο διοργανώνει ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και στην ίδια σύνοδο θα είναι παρών και ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι (φωτ.), με τον οποίο ο πρωθυπουργός γνωρίζεται καλά. Στην προ καιρού τελετή απονομής του Διεθνούς Βραβείου Φιλελληνισμού «Lord Byron» από την κ. Σακελλαροπούλου ως ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Τζο Μπάιντεν για ζητήματα που αφορούν την κλιματική κρίση, ευχαρίστησε τον Ελληνα πρωθυπουργό «για τον ηγετικό του ρόλο για το κλίμα στην Ε.Ε.».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT