Η Ελλάδα χρειάζεται μια καλύτερη Δικαιοσύνη

Η Ελλάδα χρειάζεται μια καλύτερη Δικαιοσύνη

1' 51" χρόνος ανάγνωσης

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Κ», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος αναφέρθηκε στις παθογένειες που ταλανίζουν την ελληνική Δικαιοσύνη. Το ζήτημα είναι διαχρονικό, επηρεάζει ολόκληρη την κοινωνία και έχει σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία του κράτους δικαίου αλλά και της οικονομίας.

Πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις, βαθιές τομές και κυρίως να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας. Από τη χωροταξία και τον τρόπο διοίκησης των δικαστηρίων μέχρι –το πιο δύσκολο, αλλά και πιο σημαντικό– την αξιολόγηση των δικαστών και εισαγγελέων. Μόνον έτσι θα σταματήσει η Δικαιοσύνη να αποτελεί τροχοπέδη και θα μπορέσει να επιτελέσει τον κορυφαίο συνταγματικό της ρόλο.

Για να διορθωθούν οι βαθιές παθογένειες δεν αρκεί ένα κόμμα. Απαιτείται ευρεία κοινωνική και πολιτική συναίνεση και οι αλλαγές που θα γίνουν να εφαρμοσθούν με συνέπεια και σε βάθος χρόνου. Η χώρα θα ωφελείται από την ταχεία εκδίκαση υποθέσεων και έκδοση αποφάσεων όποιος και αν βρίσκεται στην εξουσία.

Με την πραότητα και τη νηφαλιότητα που τον χαρακτηρίζουν, ο κ. Πικραμμένος αναγνώρισε ότι «όλες οι κυβερνήσεις έχουν καταβάλει προσπάθειες για να επιταχυνθεί η απονομή της δικαιοσύνης».

Πόσο δύσκολο είναι να αποτελέσει κοινό στόχο η αξιοκρατία και η διασφάλιση υψηλής ποιότητας και κύρους, ώστε να αποκατασταθεί η πληγείσα εμπιστοσύνη της κοινωνίας στον θεσμό;

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Πικραμμένος, ο οποίος διετέλεσε και υπηρεσιακός πρωθυπουργός, αλλά και –ίσως σημαντικότερο– πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, κάλεσε τους πρώην συναδέλφους του «να καταλάβουν ότι δεν μπορεί η οικονομία και η τεχνολογία να τρέχουν με χίλια και η Δικαιοσύνη με εκατό». Η εκπαίδευση των νέων δικαστών πρέπει να προσαρμοσθεί στις σύγχρονες συνθήκες.

Παρότι συχνά θεωρούμε ότι η υψηλή φορολογία αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων αλλά και για την προώθηση εγχωρίων, οι περισσότεροι επιχειρηματίες διστάζουν να επενδύσουν στην Ελλάδα κυρίως λόγω του ελλειμματικού συστήματος απονομής της δικαιοσύνης. Τα δικά τους προβλήματα αντιμετωπίζουν καθημερινά εργαζόμενοι, επιχειρηματίες, συνταξιούχοι.

Η χώρα χρειάζεται ένα σύγχρονο σύστημα δικαιοσύνης που θα οικοδομείται στην αξιοκρατία, θα λειτουργεί με ταχύτητα και θα χαρακτηρίζεται από ήθος και ακεραιότητα.

Σε αντίθεση με το τι συμβαίνει σε άλλες δυτικές δημοκρατίες, στην Ελλάδα οι πολίτες δεν σέβονται τους δικαστές. Αυτή είναι η επώδυνη πραγματικότητα.

Η δικαιοσύνη είναι η ραχοκοκαλιά της απρόσκοπτης λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και μιας υγιούς οικονομίας.

Στην Ελλάδα χωλαίνει. Πρέπει να αλλάξει, να βελτιωθεί, να εξυγιανθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT