90 ΧΡOΝΙΑ ΠΡΙΝ… 29-1-1932

Σήμερον την αυγήν εισέπλευσαν εις τον λιμένα της Σαγκάης εν Ιαπωνικόν θωρηκτόν και 12 καταδρομικά, εκ των οποίων απεβιβάσθησαν αμέσως και άλλοι 500 πεζοναύται μετά πολυβόλων.

52" χρόνος ανάγνωσης

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ: Σήμερον την αυγήν εισέπλευσαν εις τον λιμένα της Σαγκάης εν Ιαπωνικόν θωρηκτόν και 12 καταδρομικά, εκ των οποίων απεβιβάσθησαν αμέσως και άλλοι 500 πεζοναύται μετά πολυβόλων. […] Μολονότι οι Κινέζοι απεδέχθησαν τους όρους του ιαπωνικού τελεσιγράφου, η πόλις παρουσιάζει από της πρωίας όψιν στρατοπέδου. 1.500 εκλεκτοί άνδρες του στρατού του Τσαγκ Κάι Σεκ έφθασαν εκεί όπως επιτηρούν την φρουράν της κυβερνήσεως της Καντώνος. Τα διεθνή στρατεύματα υπό την διοίκησιν του Αγγλου ταξιάρχου κ. Φλέμιγκ παραμένουν εν επιφυλακή, καταλαβόντα όλα τα επίκαιρα σημεία περί την διεθνήν ζώνην εις την οποίαν εκηρύχθη ο στρατιωτικός νόμος.

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ: Τρομερά ανθελληνικά αισθήματα φαίνεται ότι έχουν οι δημοτικοί άρχοντες της Μασσαλίας. Δεν αρκεί ότι μετωνόμασαν τας οδούς «Αθηνών» και «Λακεδαίμονος», αι οποίαι υπήρχον άλλοτε, αλλ’ έθεσαν υπό διωγμόν και τον Ομηρον. Το Δημοτικόν Συμβούλιον Μασσαλίας απεφάσισε να μεταθέση την προτομήν του Ομήρου, η οποία εστόλιζε μίαν κεντρικήν πλατείαν, εις μίαν τελείως απόκεντρον. Και επειδή κάτωθεν της προτομής υπήρχεν η επιγραφή «Οι απόγονοι των Φωκαέων εις τον Ομηρόν των», απεφασίσθη να εξαλειφθή. Δηλαδή οι σύγχρονοι Μασσαλιώται εκήρυξαν τον Ομηρον ανεπιθύμητον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT