90 Χρόνια Πριν στην «Κ»…13- 2- 1932

1' 19" χρόνος ανάγνωσης

ΨΗΦΟΣ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ: Παρίσιοι – Από χθες η Βουλή συνεχίζει μίαν αδιάλειπτον συνεδρίασιν καταναλωθείσαν εξ ολοκλήρου εις την εκλογικήν μεταρρύθμισιν. […] Το χαρακτηριστικώτερον γεγονός της είνε ότι παρήλθεν όλη η νυξ και μέγα μέρος της πρωίας εις την συζήτησιν αν θα έπρεπε η Βουλή να επιληφθή του ζητήματος της εκλογικής μεταρρυθμίσεως χωρίς να εξετάση την ουσίαν αυτού. Δηλαδή ν’ αποφανθή διά μίας και μόνης ψηφοφορίας. Οι ριζοσπάσται-σοσιαλισταί και οι σοσιαλισταί αποκρούουν την συζήτησιν ταύτην και αποχωρούν της αιθούσης. Τότε τα κόμματα της δεξιάς και οι κομμουνισταί αποδέχονται τροποποίησιν του νομοσχεδίου, δι’ ης χορηγείται δικαίωμα ψήφου εις τας γυναίκας διά ψήφων 319 κατά μιας.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΨΩΔΙΑ: Η εφετεινή εγχώριος κινηματογραφική παραγωγή έχει να παρουσιάση ένα νέον κινηματογραφικόν έργον – την «Ελληνικήν Ραψωδίαν», ελληνικήν ομιλούσαν ταινίαν με ωραιότατα τραγουδάκια. Η «Ελληνική Ραψωδία» (σενάριο και σκηνοθεσία Ι. Πρινέα) έχει πρωταγωνιστάς τον κωμικόν κ. Ι. Πρινέαν και την δίδα Ντίναν Σαρρή, την οποίαν η Ευρώπη ετίμησε με το βραβείον της κομψότητος και καλλονής. Η «Ελληνική Ραψωδία» είνε ένα ποίημα αγροτικό, ένα ειδύλλιο που μυρίζει θυμάρι και ελληνικό νοικοκυριό, ένα κομμάτι από τη ζωή του χωριού.

ΦΟΝΟΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ: Οι διάφοροι επιχειρηματίαι «διαλύσεων», οι οποίοι προσφέρουν στερεοτύπως τα εμπορεύματά των «εις το ήμισυ της αξίας των» ή εις τιμάς «κάτω του κόστους» φαίνεται ότι εξήντλησαν όλας τας κτυπητάς λέξεις με τας οποίας προσελκύουν συνήθως τους αφελείς αγοραστάς. Οριστική διάλυσις, ξεπούλημα, μεγάλαι εκπτώσεις, ανακαίνισις του καταστήματος, αλλαγή εμπορίου, κατεδάφισις του κτιρίου, αυτά όλα δεν έχουν πλέον πέρασιν. Εφ’ ω και ευφυής επιχειρηματίας εσοφίσθη να κολλήση έξωθεν του καταστήματός του την εξής επιγραφήν: «Σκοτώνω τα εμπορεύματά μου». Η πρωτοτυπία της επιγραφής αξίζει να προσελκύση αγοραστάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT