Ακουσα χθες τη συνομιλία του Νότη Μηταράκη με τον Αρη Πορτοσάλτε. Ο κ. Μηταράκης είναι υπουργός. Και ως υπουργός έχει μια γενική εποπτεία του τομέα της ευθύνης του, τη μετανάστευση και το άσυλο. Οταν ρωτήθηκε τι κάνουν οι ήδη υπάρχοντες μετανάστες, απάντησε ευθαρσώς «εργάζονται». Και για του λόγου το ακριβές κατέθεσε την προσωπική του εμπειρία. «Χρησιμοποιώ ντελίβερι, και πολλοί ντελιβεράδες είναι μετανάστες». Νομίζω ότι πιο επιστημονικά δεν θα μπορούσε να το θέσει. Οι μετανάστες της κυρίας Χριστοδουλοπούλου, που «λιάζονταν», σήμερα απασχολούνται ως ντελιβεράδες. Πρόσθεσε μάλιστα: «Μην πιστεύετε τους αστικούς μύθους». Γι’ αυτό και υπάρχει έλλειψη χεριών στην καλλιέργεια της γης, στην κατασκευή, στη μεταποίηση και στον τουρισμό. Η χώρα μας σήμερα φιλοξενεί 1.000.000 μετανάστες, εκ των οποίων οι 650.000 νόμιμοι, και 50.000 πρόσφυγες. Κοινώς το 10% του συνολικού πληθυσμού της περίπου. Ολοι αυτοί, κατά τον κ. Μηταράκη, είναι απασχολημένοι και προκειμένου να καλύψει το κενό είχε την έμπνευση να πάει στο Ισλαμαμπάντ και να υπογράψει συμφωνία για την προμήθεια «ανθρώπινου δυναμικού». Αυτήν τη φορά όλα θα γίνουν νόμιμα. Και για να γίνουν ακόμη πιο νόμιμα, η Ελλάδα θα νομιμοποιήσει όσους από τους 60.000 Πακιστανούς που διαβιούν στην επικράτεια, είναι παράνομοι. Οι τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας είναι βαρετές. Θα έρχονται για πέντε χρόνια, κάθε χρόνο θα μένουν για εννέα μήνες και θα επιστρέφουν τον επόμενο. Υποθέτω με πτήσεις των Πακιστανικών Αερογραμμών, που θα ονομαστούν «πτήσεις ανθρώπινου δυναμικού».
Οπως και να το κάνουμε, ένα ταξίδι στο Ισλαμαμπάντ έχει κάτι το εξωτικόν. Γνωρίζεις άλλους τόπους, οι πολιτισμικοί σου ορίζοντες διευρύνονται. Βγάζεις και μερικές σέλφι για να τις δείχνουν τα παιδιά σου στα εγγόνια σου. Δεν ισχύει το ίδιο με τα σαφάρι στο έκτο διαμέρισμα της πρωτεύουσας. Χωρίς να διαφέρει και πολύ εδώ που τα λέμε. Εκεί ο κ. Μηταράκης θα βρει κάποιες δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι δεν εργάζονται ως ντελιβεράδες, όμως θα μπορούσαν με την κατάλληλη εκπαίδευση να εργασθούν ως χειρώνακτες. Γιατί δεν του κάνουν;
Μηταράκης ή Χριστοδουλοπούλου, το ζήτημα είναι ότι η Ελλάδα μετά την πανωλεθρία του 2015 δεν έχει καταφέρει να βρει τον βηματισμό της για να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό. Η κοινωνία μπορεί να αντέξει περισσότερους μετανάστες χωρίς να απειληθεί η συνοχή της; Η κοινωνία χρειάζεται περισσότερους μετανάστες επειδή της λείπουν τα εργατικά χέρια; Αντί να μας μιλάει για τους ντελιβεράδες, ας απαντήσει ο κ. Μηταράκης. Θα επανέλθω και αύριο και αντιμεθαύριο.