90 ΧΡOΝΙΑ ΠΡΙΝ… 16-2-1932

51" χρόνος ανάγνωσης

ΧΙΝΤΕΝΜΠΟΥΡΓΚ: Το διάγγελμα, το οποίον ο Πρόεδρος Χίνδεμπουργκ απηύθυνε προς τον γερμανικόν λαόν και δι’ ου ανακοινοί ότι αποδέχεται την υποψηφιότητά του, έχει ως εξής: «Αφού εξήτασα τας ευθύνας μου διά τα πεπρωμένα της Πατρίδος, τιμίως και ευσυνειδήτως απεφάσισα να τεθώ και αύθις εις την διάθεσιν της χώρας διά της επανεκλογής μου. Αι συνθήκαι αίτινες μοι επιβάλλουν να εκθέσω εκ νέου υποψηφιότητα, δεν αναγνωρίζονται υφ’ ενός και μόνου κόμματος, αλλ’ υπό όλων των κομμάτων και επέβαλαν εις εμέ το καθήκον τούτο».  

ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟ: [Μιλά ο βασιλιάς Γεώργιος στον Γ.Α. Βλάχο] «[…] Δεν θέλω να επανέλθω πρώτον, κατόπιν μιας συμφοράς η οποία ο μη γένοιτο, ημπορούσε να συμβή εις την Ελλάδα. Η ιστορία μάς λέγει συχνά ότι έτσι έγιναν αι περισσότεραι μεταπολιτεύσεις. […] Και δεν θέλω να επανέλθω, δεύτερον: ως μέτοχος της εκλογικής νίκης ενός οιουδήποτε κόμματος εις την Ελλάδα. Διότι θα κατέλυα τον εαυτόν μου, διότι όπως θα ηρχόμην μαζί του θα έφευγα πάλιν μαζί του, διότι θα ήμην υποχρεωμένος να είμαι ο Βασιλεύς του κόμματος αυτού και όχι ο Βασιλεύς της Ελλάδος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT