90 χρόνια πριν στην «Κ»…22-2-1932

1' 18" χρόνος ανάγνωσης

ΙΡΛΑΝΔΙΚΟ: Η εκλογική νίκη του ντε Βαλέρα και η σχετική πλειοψηφία την οποίαν εξησφάλισε το κόμμα των Ιρλανδών Εθνικοφρόνων φέρουν και πάλιν, επιτακτικώς αυτήν την φοράν, επί τάπητος το όλον ιρλανδικόν ζήτημα. Η Μ. Βρεττανία θα ευρεθή και πάλιν εις την ανάγκην να αντιμετωπίση το χωριστικόν κίνημα της Ιρλανδίας το οποίον εμφανίζεται ήδη ως απειλή άμεσος διά την συμπαγείαν της αυτοκρατορίας. […] Πάντως, επειδή ο κ. ντε Βαλέρα διαθέτει μίαν σχετικήν πλειοψηφίαν, η εξέλιξις των γεγονότων θα εξαρτηθή εν τη στάσει την οποίαν θα τηρήση το ιρλανδικόν εργατικόν κόμμα, το οποίον συνειργάσθη μεν μαζί του εις τας προσφάτους εκλογάς, αλλά ήδη φαίνεται αμφιρρέππον εις το εάν πρέπη να ακολουθήση μέχρι τέλους τον κ. ντε Βαλέρα εις την ανακήρυξιν της Ιρλανδικής Δημοκρατίας.

ΦΕΡΟΜΕΘΑ ΠΡΟΣ ΕΚΛΟΓΑΣ: Κατά πληροφορίας εξ εγκύρων κυβερνητικών πηγών, η προς τας εκλογάς εξέλιξις της καταστάσεως δέον να αναμένεται ραγδαία. Αι μέλλουσαι να ληφθούν εντός της προσεχούς εβδομάδος οριστικαί εν προκειμένω αποφάσεις της Κυβερνήσεως, θα προβλέπουν την άμεσον εντός του πρώτου δεκαημέρου του Μαρτίου διάλυσιν της Βουλής και την προκήρυξιν των εκλογών ομού με τας τμηματικάς γερουσιαστικάς διά την 17η Απριλίου, κατά πάσαν πιθανότητα.

«ΓΚΡΙΛΛ-ΡΟΥΜ»: […] Δελεασθέντες από τόσας υποσχέσεις, διαφημισθείσας γράμμασι μεγάλοις, κατήλθομεν τας μεταμεσονυκτίου ώρας, οπότε ξεσπά «με όλην του την τρέλλα το αθηναϊκό γλέντι» την ανθοστόλιστον σκάλαν του νέου αυτού κέντρου την βραδυά των εγκαινίων του. Ενα μοδέρνο μακρύ μπαρ απλώνει τον πολύχρωμον πλούτον ποικίλων μπουκαλιών, μια πίστα γυαλιστερή την ολισθηράν επιφάνειάν της, γύρω τραπεζάκια και πολλά και εις το βάθος μια μικρά εξέδρα διά την τζαζ. Ολα είνε πράσινα ανοικτά, το χρώμα της ελπίδος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT